U Đakovu održana 6. međunarodna smotra klapa „U srcu te nosim“

15.Rujan.2022.

Đakovačka ženska klapa Certissa uspješno je, po šesti put organizirala jedinstven događaj u Slavoniji: Međunarodnu smotru klapa! Smotra naziva „U srcu te nosim“ okupila je u subotu 10. rujna 2022. deset ženskih i muških klapa iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Njemačke, te mnogobrojnoj publici priuštila nezaboravnu glazbenu večer.

Na Strossmayerovom trgu u Đakovu nastupile su klape: Croatia iz Munchena, Bratovština iz Gorice – Sovića, BiH, Prvi komin Snježanin iz Zagreba, Kaporan iz Poličnika, Cetinjani i Cetinjanke iz Hrvaca, Stentoria iz Daruvara, Kana G iz Zagreba, ženski vokalni sastav Ad astra iz Slavonskog Broda i domaća klapa Certissa iz Đakova. Svaka je klapa izvela po dvije pjesme. Bilo je tu tradicijskih i autorskih, poznatih i manje poznatih melodija, a i onih koji su svojim duhovitim stihovima potakli smijeh i razdraganost svih nazočnih.

Publika je svojim odazivom, pljeskanjem (pa i pjevanjem!) nagradila raspoložene sudionike programa, kao i silan trud koji ženska klapa Certissa ulaže u organizaciju ove, sada već tradicionalne, glazbene poslastice koja ne promiče samo klapsko pjevanje nego i očuvanje kulturne baštine tradicijskog pjevanja. Program je vodila Anica Banović, a poseban gost smotre bio je Mijo Stanić, ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš, koji je, oduševljen smotrom i organizacijom, pozdravio sve goste i domaćine.

Posebno je emotivan bio kraj smotre kad su svi sudionici, uključujući i publiku, zajedno izveli pjesmu „Moja duša“ u čast nedavno preminulom članu Vokalnog sastava Bećarine, Mati Paviću.

Klape su svojim pjevanjem uveličali slavljenje nedjeljne svete mise u Đakovačkoj katedrali.

Ženska klapa Certissa (predsjednica Manuela Jerković, umjetnička voditeljica Marijana Matijević te članice Koviljka Prebeg, Branka Hrga, Katica Štroliga, Renata Kratofil, Magdalena Rajković, Ivana Munk i Božena Raguž) ovu je smotru pripremila uz potporu Grada Đakova, Osječko-baranjske županije, brojnih sponzora i donatora koji su prepoznali važnost ove manifestacije ne samo u kulturnom pogledu nego i u turističkom. Još se jednom pokazalo da su Đakovčani ljubitelji klapske glazbe i da je ovaj glazbeni spektakl u gradu iznimno cijenjen, prepoznatljiv i posjećen.

FOTOGALERIJA

Fotografije: Silvija Butković, Ivan Vajler i Pero Šola