Virtualni koncert klapa iz iseljeništva

19.Listopad.2020.

Live klape Worldwide kako je nazvan virtualni koncert klapa iz iseljeništva na inicijativu Dubravka Šunjerge i u organizaciji klape Croatia iz Munchena započeo je 18. listopada u 15 sati po hrvatskom vremenu. Program je vodio Romano Sole. Predstavilo se devet klapa sa četiri kontinenta – Europe, Afrike, Sjeverne i Južne Amerike. U program se javio pjevač Matko Jelavić, a riječ potpore dao je i ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu prof. Mijo Stanić. I naravno, kakvo bi to bilo klapsko događanje kada bar spomenuta ne bi bila i dugogodišnja voditeljica Festivala dalmatinskih klapa u Omišu Edita Lučić-Jelić koju su posebno pozdravili voditelj i organizator programa. Foto šetnjom po Hrvatskoj emisija je počela skladbom Mojimira Čačije “Vo je naša zemja” u izvedbi klape “Sinj”.

U program su se javile klape redoslijedom:
Croatia (m)-Munchen, Njemačka; BA (m)-Buenos Aires, Argentina; Filiae Croatiae (ž)-Stuttgart, Njemačka; Ova Klapa (m)-Johanesburg, Južna Afrika; Kartolina (mj)-Windsor, Kanada; Valovi (ž)-Buenos Aires, Argentina; Astoria (m)-New York, SAD; Snaga (ž)-Santiago, Chile i Frankfurt (m)-Frankfurt, Njemačka.

Negdje u sredini programa voditelj je pustio snimku u kojoj Ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa u Omišu prof. Mijo Stanić ovoj hvalevrijednoj inicijativi daje punu podršku.
Evo njegove riječi u cijelosti:


Kratke crtice tijeka virtualnog koncerta:

Organizator Dubravko Šunjerga javio se iz Munchena, te pozdravivši sve u domovini i svijetu, između ostalog naglasio zamisao ovog susreta klapa na 4 kontinenta da se klapska pisma širi, pokaže svijetu, da se zna koliko ona vrijedi i koliko znači ljudima u dijaspori. Njegova klapa “Croatia” iz Munchena koju vodi Teodora Festini otpjevala je skladbu “Duša piva srce plače” za koju je tekst napisao drugi tenor klape David Kovačić, a koji je uglazbio maestro Joško Ćaleta.

..::..

Ivo Puches sadašnji voditelj klape Klapa “B.A.” iz Buenos Airesa, Argentina između ostalog je pojasnio da naziv klape nije akronim njihova grada već on znači Buenos Amigos – dobri pijatelji. Klapa je, poradi epidemioloških mjera u Argentini nasnimila tradicionalni napjev “Sagradit ću kuću” u obradi prof. Eduarda Tudora koji je u programu i prikazan.

..::..

U ime ženske klape “Filiae Croatia” iz Stuttgart, Njemačka javila se članica klape Marija Thiel. Predstavila je članice klape i rekla da klapa djeluje od 2010. godine iako se znaju od prije. Koncerata nekih posebnih nema zbog Corona virusa, ali dosta pjevaju po katoličkim misijama. Protekle godine imale su koncert na proslavi 60-te obljetnice Hrvatske katoličke misije u Stuttgartu i snimili su pjesmu pod nazivom “Lipa moja zemljo” koju je uglazbio Joško Ćaleta koja je danas na programu.

..::..

Nažalost veze s Južnoafričkom Republikom bile su vrlo problematične, pa je voditelj klape “Ova klapa” iz Johannesburga Gianni Anić ipak uspio pozdraviti sve klapaše, slušatelje i sudionike ovog koncerta, a klapa ugodnom kadencom ipak uspjela kratko javiti se iz Giannieva dvora. Gianni je naglasio je da su svi članovi klape iz Vele Luke, te posebno pozdravio voditelja Janesa Vlašića. Klapa je snimila pjesmu Putevima vjetra autora glazbe Marka Tomasovića na tekst Nevie Korpar, a koju je premijerno izvela “luška” Jasna Zlokić.

..::..

U program se telefonom javio i pjevač Matko Jelavić naglasivši da i ovaj projekt Klape Worldwide ima zadaću štititi dalmatinski klapski melos, kao šta nam je obveza zaštititi i melose iz svih krajeva Lijepe naše. Pozdravivši sve prisutne i sudionike zahvalio se na pozivu u emisiju.

..::..

Jedina mješovita klapa “Kartolina” otpjevala je pjesmu “Aleluja” autora Leonarda Cohena u obradi Višnje Tijardović (na engleskom i na hrvatskom jeziku). Osnivači klape Višnja i Zoran Tijardović naglasili su između ostalog, da je klapa gostovala u Hrvatskoj i već dva puta 2016. i 2019. godine sudjelovala na Festivalu dalmatinskih klapa. Javili su se uživo u splitskoj nošnji i naglasili da se u Kanadi vrlo vodi računa i njeguje dalmatinska klapska pjesma, te da imaju i mladu žensku klapu Fritule koja je lani bila na omiškom festivalu i dječju mušku klapu Berekin. Slijedeće godine planiraju u Kanadi upriličiti koncerte i kao goste pozvati žensku klapu Orca iz Splita i ravnatelja omiškog festivala prof. Miju Stanića.

..::..

Jelena Nadinić predstavnica ženska klape “Valovi” iz Buenos Airesa, Argentina napomenula je prošlogodišnje gostovanje klape u Hrvatskoj, a posebno na Večeri klapa iz iseljeništva na 53. FDK u Omišu. Do sada su izdale 2 CD-a. Trećeg u pripremi nisu mogli zbog poznate situacije oko Corona virusa. Koncertu su se pridružile skladbom “Zemlja” Mojimira Čačije.

..::..

Jozo Lacmanović iz klape “Astoria” iz New Yorka, SAD kaže da je klapa sastavljena od pjevača iz cijele Dalmacije. Klapa će prikazati snimku skladbe Dinka Fija Golubice bila. U početku je klapa djelovala kao mješovita sa i Sandrom Dragojević na vodećem glasu i nastupili na Festivalu dalmatinskih klapa u konkurenciji mješovitih klapa, zatim na Večeri novih skladbi i na Večeri klapa iz iseljeništva. Klapu je jedno vrijeme vodio Srđan Berdović, a sada nastupa kao muška klapa.

..::..

Žensku klapu “Snaga” iz Santiaga, Čile predstavila je Vannessa Perić. Sa voditeljem programa komunicirala je na engleskom jeziku. Dio su kulturnog društva “Domovina” u Čileu. Djeluju od 2019.godine. Surađuju s klapom “B.A.” iz Argentine. Imaju dobre odnose sa hrvatskim kulturnom zajednicom u Čileu i ambasadom u Čileu. Voditeljica klape Kapric iz Zadra Stjepana Lukašević ostovala jeu Čileu vodila i poučavala klapu. Klapa 5 članova sve su amaterke i ne govore hrvatski jezik. Tradicionalni napjev Golube pitomi snimljen je lani na posljednjoj probi sa Stjepanom Lukašević, inače voditeljicom ženske klape “Kapric” iz Zadra.


br>

..::..

Voditelj muške klape Frankfurt iz Frankfurta, Njemačka, Mario Melnik kaže da u klapi ima 12 članova i ima ih odasvud, a najviše hercegovaca. Osnovani 2014., postala od klape Ferali i radili kao Ferali 2 godine pa promijenili ime klape u Frankfurt. Teško je u sadašnjoj situaciji raditi, velike su obveze i nije se lako sastati. Skladbu Bože čuvaj Hrvatsku pjevali su pod maskama što se vidi i na snimci sa jednog koncerta u Frankfurtu...::..

Emisiju je završio uz pozdrav svim sudionicima i omiškom festivalu, solist HNK Split i klapski tenor Vlado Garić pjesmom Tvoja zemlja Vice Vukova prateći se na gitari.

..::..

Priredio: Joško Plastić.