Zagrebačka klapa Bošket apsolutni pobjednik 57. FDK

23.Rujan.2023.

Drugi put u povijesti Festivala dalmatinskih klapa u Omišu stručno ocjenjivačko povjerenstvo i publika štitove i leute dodijelili su istim klapama. Prvi i do sada jedini put se to dogodilo na 26. Festivalu 1992. godine kada su nagrade dodijeljene klapama Sinj, Dalmati i Nostalgija.
Ovaj put, nakon 31 godinu, stručno povjerenstvo je Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša, a publika najviše glasova i Zlatni leut dodijelili zagrebačkoj klapi Bošket i njihovom voditelju Davoru Capkoviću. Srebrni štit s povijesnim grbom grada Omiša i srebrni leut po glasovima publike pripao je slovenskoj klapi Dalmari iz Maribora, što je po prvi put da se klapa iz susjedne države popela tako visoko na tron omiškog Olimpa, dok je treće mjesto, brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša i brončani leut pripali klapi Mriža iz Splita.
Još je jedna zanimljivost ovogodišnjeg Festivala vrijedna spomena. Prvi put u povijesti se dogodilo da obje klape pobjednice završnih večeri ženskih i muških klapa vodi isti voditelj Davor Capković pa je tako on najveći laureat ovogodišnjeg Festivala.

~~~~~

~~~~~

~~~~~

Na proglašenju pobjednika Tomislav Mrduljaš je u ime Hrvatskog društva skladatelja dodijelio nagradu „Franjo Ksaver Kuhač“ za životno djelo (autorsko stvaralaštvo na temeljima tradicijske glazbe) skladatelju i melografu Dušku Tambači.

Pored brojnih uzvanika završnoj je večeri, također prvi put, prisustvovala i vidno uživala u izvedbama klapa gospođa Nina Obuljen Koržinek, Ministrica kulture i medija RH.

~~~~~

U finalu su nastupile klape: : Kana G. iz Zagreba, Delmati iz Solina, Bistrica iz Marije Bistrice, Žurnata iz Sv. Filipa i Jakova, Sagena iz Zagreba, Krijanca s Raba, Dalmari iz Maribora, Krunik iz Kučina, Mriža iz Splita i klapa Bošket  iz Zagreba.

~~~~~

Stručno ocjenjivačko povjerenstvo radilo je u sastavu: Antonela Burić, mag.mus, klapski tenor Branko Tomić, prof. Ivo Lise, prof. Jasminko Šetka, doc.mr.art. Blaženko Juračić, klapski tenor Tonči Miletić Gulin i dr.sc. Ivana Tomić Ferić .

~~~~~

Na 57. omiškom Festivalu, koji je svoj program započeo 10. lipnja drugom smotrom dječjih klapa u Omišu na jedanaest koncerata nastupilo je ukupno 66 klapa, od toga 11 dječjih. Podijeljene su nagrade u kategorijama klapa debitanata, mješovitih, ženskih i muških klapa, održana je večer novih skladbi, te autorska večeri u čast maestra Ante Barbače koja je bila ujedno i Večer svečanog otvorenja. Promovirana je jedna edicija “Dota od nota” Ante Brabače i monografija zagrebačke muške klape Nostalgija.
Voditeljski par Završne večeri muških klapa na prepunom Trgu sv. Mihovila i uz izravan televizijski prijenos bili su Edita Lučić Jelić i Miljenko Cvitković.

~~~~~

Svjetla pozornice su ugašena. Direkcija festivala, klape, pjevači i glazbeni voditelji više ili manje su zadovoljni ostvarenim. Počinju pripreme za 58. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2024.

~~~~~

FOTOGALERIJA NAGRAĐENIH

FOTOGALERIJA KLAPA SUDIONIKA

POGLEDAJTE JOŠ …

~~~~~

POKROVITELJ VEČERI