Dalmatino, povišću pritrujena

25.Prosinac.2020.

Ljubo Stipišić Delmata

Bard dalmatinske klapske pjesme maestro Ljubo Stipišić-Delmata na vlastiti tekst uglazbio je skladbu Dalmatino povišću pritrujena. Na večeri novih skladbi 7. festivala dalmatinskih klapa u Omišu daleke 1973. skladba je osvojila prve nagrade žirija i publike, a oktet “Dalmacijacement” dobio je nagradu za najbolju izvedbu. Maestro vjerojatno nije ni slutio koliku će ogromnu popularnost među pukom steći ova pjesma i s koliko strahopoštovanja će joj prilaziti pjevači. I danas, nakon više od pedeset godina od praizvedbe. Ukupno je u festivalskim večerima, računajući i praizvedbu, skladba izvođena dvadeset (20) puta.
Za ilustraciju u kakvoj je konkurenciji bila, te 1973. godine, drugu nagradu osvojio je maestro Duško Tambača s pjesmom “Ka’ smo digli crjenu kapu na sikiru” na tekst Drage Ivaniševića, dok je treću nagradu dobio Zdenko Runjić s pjesmom “Serenada u zoru” na tekst Tomislava Zuppe.

pdf-logo
Preuzmite tekst skladbe s objašnjenjem

Snimka sa koncerta klape Trogir u Muzeju HAS-a u  Splitu 1989. godine – preuzeto sa Youtube kanala Tonča Frane, člana klape Trogir