Domaća klapa Oneum pobjednik Večeri izvornih napjeva

20.Srpanj.2019.

Večeri izvornih napjeva na Trgu Stjepana Radića u Omišu u nedjelju 30. lipnja  završio je prvi vikend 53. Festivala dalmatinskih klapa.  Putovanjem u neka stara vremena publiku odvelo je devet klapa redoslijedom – Salona (ž)-Solin, Žmul (m)-Omiš, Maraška (mj)-Zadar, Štridone (ž)-Štrigova, Kontrada (m)-Zadar, Komiža (mj)-Komiža, Oneum (m)-Omiš i  Muraj (m)-Zadar.

 

klapa Oneum iz Omiša, pobjednica Večeri izvornih napjeva

U pauzi večeri do odluke publike program su upotpunili mješovita klapa Komiža iz Komiže (o. Vis) i muška klapa Muraj iz Zadra.

Voditelj večeri: Joško Bonaći.

I premda je u pojedinim izvedbama možda i bilo nesavršenosti, svakako je, a to i jest bit, bilo iskonske zanesenosti izvornim napjevima, u tolikoj mjeri da se promatraču sa strane na tren dalo učiniti kako se vratio par desetljeća unatrag i uživa dok sluša pjev klape ispod prozora neke djeve.

Rozeta sv. Petra otišla je, a tako su odlučili glasovi publike, domaćoj klapi Oneum koja ih je ‘kupila’ razigranom izvedbom napjeva ‘Dubrovačka serenada‘ i  ‘Pere se puten falijo‘. Time je klapa Oneum obranila prošlogodišnji naslov.

Slijedeći vikend predstoji zanimljivo nadmetanje muških i ženskih klapa za ulazak u velike završnice, kroz tri izborne večeri.