Klapa “Nostalgija” XL

04.Lipanj.2023.

“Zagrebački rutineri” koji briljiraju čvrstoćom i produhovljenošću izričaja! Klapa koja demonstrira konstantnu kvalitetu i besprijekorno muziciranje. Klapa s predznakom velikog meštra dalmatinske klapske pisme pokojnog maestra Dinka Fia. Klapa Nostalgija – četiri desetljeća djelovanja …

Klapa je osnovana 1983. godine u Zagrebu, s ciljem njegovanja a cappella tradicionalnog i skladanog klapskog repertoara, ali se tijekom godina okušala i u brojnim drugim vokalnim i vokalno-instrumentalnim žanrovima. Surađivala je s mnogim skladateljima (Emil Cossetto, Joško Ćaleta, Pero Gotovac, Krešimir Magdić, Ljubo Stipišić, Dušan Šarac, Duško Tambača, Tomislav Uhlik i dr.) i reproduktivnim umjetnicima..

Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu klapa Nostalgija nastupa od 1987. i na 26 nastupa dobitnik je 32 festivalske nagrada i priznanja. Osim dvije prve nagrade stručnog povjerenstva 1994. i 1995., treba istaknuti još i nagradu za najbolju izvedbu nove skladbe na Večerima autorske klapske pjesme koju je zavrijedila četiri puta – 1989, 1992, 1993 i 2002. godine.

Najveće domete klapa je postigla zahvaljujući dugogodišnjoj suradnji sa svojim osnivačem, voditeljem i mentorom, maestrom prof. Dinkom Fiom. Klapa je objavila više nosača zvuka: kasetu „Dalmatinska klapska misa i božićne pjesme“ iz 1994. u izdanju Croatia Recordsa, dvostruki CD „Dalmatinske pjesme Dinka Fija“ iz 2000. u izdanju BeSTMUSIC-a, „Na omiškoj stini“ iz 2002. u izdanju Cantusa, „Dalmatinska“ i „Veseljenje“ iz 2003. u izdanjima Croatia Recordsa, „Sotto voce“ iz 2005. u izdanju Orfeja te dvostruki CD „Zlatna kolekcija“ iz 2014. i „Bonaca u predvečerje“ iz 2021. u izdanjima Croatia Recordsa.

Većina diskova nominirana je nagradu „Porin“, a nagrade su dobili „Na omiškoj stini“ za najbolju klapsku izvedbu folklorne glazbe, „Dalmatinska“ za najbolji album folklorne glazbe te za najbolju klapsku izvedbu folklorne glazbe (novu snimku poznate narodne pjesme Jute san se zajubijo u obradi Ljube Stipišića) i „Sotto voce“ za najbolji album klapske glazbe.

~~~~~

~~~~~

Danas u klapi pjevaju Ante Krolo, Ivan Čikeš, Martin Veža, Dragan Gobović, Josip Vatavuk, Marko Rogošić, Damir Rončević i Ivo Raič.

Klapa je 12. lipnja održala Svečani koncert u Velikoj dvorani KD “Vatroslav Lisinski”, a druge večeri 57. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu održala je zajednički slavljenički koncert s ženskom klapom “Cesarice” iz Zagreba.