Klapa - Gusari s Neretve

  • Vrsta klape:
  • Naziv klape: Gusari s Neretve
  • Grad: Opuzen
  • Godina osnutka: 1967

BIOGRAFIJA:

U drugoj polovici 60-ih godina prošlog stoljeća u Opuzenu je djelovao vokalni oktet kojeg je uvježbavao i glazbeno vodio maestro Mladen Montana. Na repertoaru tadašnjeg opuzenskog okteta bile su skladbe klasične literature, dalmatinske skladbe, meksikanske pjesme te popularni domaći i inozemni šlageri. Tek nakon što je stigla obavijest o začeću prvog festivala dalmatinskih klapa u Omišu 1967. godine u Opuzenu se osniva klapa Gusari s Neretve ...... i gle čuda dolaze u Omiš, iz autobusa bacaju brodsko sidro i svojim nastupom na prvom festivalu postaju prvi apsolutni pobjednici. Nastupili su u sekstetu.

Već na drugom festivalu 1968 godine „Gusari“ su također nastupili, ali samo u večeri novih skladbi jer je to bio početak ove pjevačke discipline. Pjevali su dvije skladbe „Kaleto moja“ Tome Bebića i „Serenada“ Tonča Papića i Stjepana Benzona za koju su osvojili prvu nagradu stručnog žirija.

I već nakon tih uspjeha Gusarima je pripala čast da zajedno s klapama „Trogir“ ,“DC“ i „Jedinstvo“ iz Splita snime zajednički festivalski singl. Odmah potom a u izdanju „Jugotona“ Gusari su snimili i drugi vlastitu singl ploču. U međuvremenu nastajala su i druga snimljena zdanja, radio emisije pod urednistvom Ive Belamarića i cjelovečernja TV emisija. Radi ovakog polučenog uspjeha mislim da je potrebno ispisati njihova imena u znak zahvalnosti:

Već od trećeg festivala dolazi do jasnijeg i značajnijeg izdvajanja nekolicine klapa po pjevačkoj kvaliteti jer je počeo plemenitiji i profesionalniji rad kod tih klapa, a zasluge pripadaju vrsnim glazbenim voditeljima i dirigentima iz HNK Split, a za Gusare to je značilo lagani pad i postupni rastanak jer se nisu znali nositi s nadolazećim vremenom. Bez obzira na takav rasplet događaja pripadaju im sve pohvale za spoj i osnivanje prve najmlađe dječje klape – „Poletarci“ koja je zapjevala na drugom festivalu istina van natjecateljske konkurencije.

A autorica Monografije "Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016" Herci Ganza na str. 25. o Gusarima piše.

SASTAV KLAPE:
1. tenor Ivo Ključe-Cigić
2. tenor Velimir Vuletić
Bariton Nikola Ključe-Dobro, Neven Ereš-Neno
Bas Ante Grossi-Bambe, Dalibor Ereš-Dale
Glazbeni voditelj Mladen Montana

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
7. FDK Omiš 1973. Izborna večer klapa  
6. FDK Omiš 1972. Završna večer klapa  
5. FDK Omiš 1971. Izborna večer klapa  
2. FDK Omiš 1968. Večer novih skladbi  1.NAGRADA ŽIRIJA
Serenada, glazba: Tonči Papić, tekst: Stjepan Benzon 
Kaleto moja draga
glazba i tekst: Toma Bebić
1. FDK Omiš 1967.  Završna večer klapa 1.NAGRADA ŽIRIJA
1.NAGRADA PUBLIKE 
UKUPNO NASTUPA 5 1967., 1968., 1971., 1972. i 1973.

NAGRADE NA FESTIVALU:
Ukupno nastupa 5  
Ukupno nagrada 3  
Ukupno natjecateljskih nagrada 2  
Ukupno ostalih nagrada (1)  
     
Završna večer muških klapa    
1. nagrada žiri  1 1967.
1. nagrada publike 1 1967.
     
Večer novih skladbi    
Nagrada autorima nove skladbe    
1. nagrada žiri 1 1968.
     
Apsolutni pobjednici 1 1967.
     

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA