Klapa - Gusari s Neretve

  • Vrsta klape:
  • Naziv klape: Gusari s Neretve
  • Grad: Opuzen
  • Godina osnutka: 1967

BIOGRAFIJA:

U drugoj polovici 60-ih godina prošlog stoljeća u Opuzenu je djelovao vokalni oktet kojeg je uvježbavao i glazbeno vodio maestro Mladen Montana. Na repertoaru tadašnjeg opuzenskog okteta bile su skladbe klasične literature, dalmatinske skladbe, meksikanske pjesme te popularni domaći i inozemni šlageri. Tek nakon što je stigla obavijest o začeću prvog festivala dalmatinskih klapa u Omišu 1967. godine u Opuzenu se osniva klapa Gusari s Neretve ...... i gle čuda dolaze u Omiš, iz autobusa bacaju brodsko sidro i svojim nastupom na prvom festivalu postaju prvi apsolutni pobjednici. Nastupili su u sekstetu.

Već na drugom festivalu 1968 godine „Gusari“ su također nastupili, ali samo u večeri novih skladbi jer je to bio početak ove pjevačke discipline. Pjevali su dvije skladbe „Kaleto moja“ Tome Bebića i „Serenada“ Tonča Papića i Stjepana Benzona i opet malog li čuda osvojili su prvu i drugu nagradu.

I već nakon tih uspjeha Gusarima je pripala čast da zajedno s klapama „Trogir“ ,“DC“ i „Jedinstvo“ iz Splita snime zajednički festivalski singl. Odmah potom a u izdanju „Jugotona“ Gusari su snimili i drugi vlastitu singl ploču. U međuvremenu nastajala su i druga snimljena zdanja, radio emisije pod urednistvom Ive Belamarića i cjelovečernja TV emisija. Radi ovakog polučenog uspjeha mislim da je potrebno ispisati njihova imena u znak zahvalnosti:

Već od trećeg festivala dolazi do jasnijeg i značajnijeg izdvajanja nekolicine klapa po pjevačkoj kvaliteti jer je počeo plemenitiji i profesionalniji rad kod tih klapa, a zasluge pripadaju vrsnim glazbenim voditeljima i dirigentima iz HNK Split, a za Gusare to je značilo lagani pad i postupni rastanak jer se nisu znali nositi s nadolazećim vremenom. Bez obzira na takav rasplet događaja pripadaju im sve pohvale za spoj i osnivanje prve najmlađe dječje klape – „Poletarci“ koja je zapjevala na drugom festivalu istina van natjecateljske konkurencije.

SASTAV KLAPE:

Klapa je djelovala u sastavu:

- Ivo Ključe – Cigić, 1. tenor,
- Velimir Vuletić, 2. tenor,
- Nikola Ključe – Dobro, bariton,
- Neven Ereš – Neno, bariton,
- Ante Grossi – Bambe, bas i
- Dalibor Ereš – Dale, bas.

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
1. FDK Omiš 1967.   FIinalna večer klapa  1.NAGRADA ŽIRIJA
1.NAGRADA PUBLIKE 
2. FDK Omiš 1968. Večer novih skladbi 1.NAGRADA ŽIRIJA

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA