Klapa - Škerac


BIOGRAFIJA:

Ženska klapa „Škerac“ iz Korčule novi je izazov renomiranog klapskog voditelja i poznatog korčulanskog mužikanta prof. Velebita Veršića. Simbolično nazvane po Veletovoj barci, osam korčulanki u novom sastavu pjeva malo više od godine dana, a prvi javni nastup ostvarile su prošle godine u Bolu na Braču na Večeri debitanata 46. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2012., gdje su odmah osvojile nagradu publike. Ove godine osvojile su još dvije i to u razmaku od 10 dana. Pitamo se: što će bit dogodine ?
„NIJE LAKO BIT ŽENSKA KLAPA“
Nedavno je jedan poznati klapski čovjek s otoka konstantirao kako je lako voditi mušku klapu, okupiš desetak mladića s izvrsnim sluhom koji nakon popodnevne sieste dođu na prove ubit dvi ure vrimena. Međutim, kad imaš posla sa ženskom klapom i kad ti na prove dođe žena s dvoje djece kojoj se baš taj dan pokvarila makina za prat robu jasno je kako radiš s osobama koje stvarno vole pjevati. Ivana, Mara, Niki, Dora, Mirjana, Ivana, Daria i Adriana čine žensku klapu „Škerac“ u punom sastavu, ima među njima zaposlenih djevojaka i žena, umornih majki, tisuću obaveza od čišćenja apartmana do odrađivanja ludih smjena u srcu sezone, ali jedno je sigurno-klapska pisma je dovoljan motiv da se ona dva sata slobodnog vremena provedu pjevajući.

Još o klapi ...

Klapa Škerac, festival klapa Blato 2013. Početak je bio težak, suočene s novim sastavom i višemjesečnim odsustvom voditelja, prve nesigurne akorde djevojke su slagale u prostoru HGD-a „Sv.Cecilija“ pri kojem klapa djeluje i to pod vodstvom prvog soprana Ivane Fabris-Fabriske ili Sopranuše kako je cure nazivaju. Debitantska večer u Bolu bila je vatreno krštenje, prvi javni nastup, prvo pjevanje na mikrofone ispred stručnog žirija i zahtjevne klapske svite. Druga nagrada publike koju su osvojile ostat će vjerojatno zapamćena kao najdraže i najvažnije priznanje, jer cure su tad shvatile kako je ono što rade dobro, idu u pravome smjeru,treba samo nastaviti. Kako to obično u ženskoj klapi bude, zaredale su se trudnoće i druge okolnosti, te je klapa stagnirala nekoliko mjeseci, ozbiljnije s radom počinju u rujnu prošle godine. Iz prove u provu „Škerac“ je stvarao svoj prepoznatljivi izričaj, svoj klapski duh, određenu notnu dosljednost, opuštenost prilikom pjevanja. „U početku je išlo teško, sklapali smo svaku pjesmu s puno napora, ali ja san cilo vrime tvrdi kako će jedan dan sve sist na svoje, samo neka budu strpljive, tako je i bilo. Današnja omiška scena obiluje ženskin klapama, nije dovoljno bit dobar, moraš po nečemu bit poseban. To je ono što pokušavan dobit u „Škercu“, njegujemo stari klapski izričaj i repertoar s puno melankolije i emocija u zvuku. Nagrade su dobar poticaj, ali bitno je da cure uživaju dok pjevaju“ rekao je Vele.

KAD ĆE PRVA NAGRADA ?
Srebrni peraski kampanio, Perast. Vođena voditeljevim riječima klapa „Škerac“ je 26. srpnja osvojila drugu nagradu stručnog ocjenjivačkog žirija na tradicionalnom XII Festivalu klapa u Perastu u kategoriji ženskih klapa. Prvo mjesto pripalo je klapi „Incanto“ iz Kotora, dok su treću nagradu osvojile „Oršulice“ iz Vodica. Desetak dana nakon, točnije 3.kolovoza u Blatu na XXXIV Festivalu klapa Dubrovačko-Neretvanske županije klapa „Škerac“ osvaja treću nagradu stručnog ocjenjivačkog žirija u ukupnoj kategoriji. Prvu nagradu zaslužila je mješovita klapa „Mareta“ iz Dubrovnika, a drugu ženska klapa „Skontradura“ također iz Dubrovnika. Nakon dvije druge i jedne treće nameće se pitanje: kad će prva nagrada ? „Nismo niti malo opterećene ambicijon, volimo pivat i to nan je najbitnije, ali nastavit ćemo se trudit pa ćemo vidit !“ rekla je predsjednica klape Adriana Barčić.
„NADAMO SE OMIŠU“
Najvažniji nastupi za ovu godinu su odrađeni, klapa će nastaviti nastupati na moreškama koje izvodi HGD „Sv.Cecilija“ do kraja rujna, a onda će se posvetiti daljnjem radu, širenju repertoara i pripremama za eventualni samostalni koncert na proljeće. Međutim, glavni cilj i neostvarena želja, kako navode cure, je nastup na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. „Klapa je krug, a središte mu je u Omišu“ rekao je poznati hrvatski pjesnik i klapski tekstopisac Jakša Fiamengo, svi nastupi i priznanja su dobrodošli, ali zapjevati na omiškoj pozornici u klapskom svijetu se posebno cijeni, a do te pozornice vodi mukotrpan put, bezbroj terci, dura, ponekad mola, a najviše rada i želje. Kad sam pitala djevojke koliko im znači klapa i njeni daljni mogući uspjesi Niki mi je odgovorila : „Koliko mi znači ? Prvo je fameja, onda momak, onda klapa, sve drugo je manje bitno ! Eto koliko mi znači ! „ E pa drage cure, veselimo se daljnjim nastupima i nagradama i vjerujemo kako će „Škerac“ dostojno i s puno šarma nastaviti promovirati naše Društvo, naš Grad i našu pjesmu.

SASTAV KLAPE:
1. sopran Ivana Fabris 
2. sopran Marija Lipanović i  Nikolina Mikelić
1. alt  Dora Mikelić i  Ivana Salečić
2. alt  Darija Divić, Adriana Barčić i Marina Batistić
Glazbeni voditelj  Velebit Veršić, prof.

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
49. FDK Omiš 2015. Završna večer ženskih klapa  
47. FDK Omiš 2013. Večer popularnih skladbi  
46. FDK Omiš 2012. Večer debitanata 2. NAGRADA PUBLIKE

NAGRADE NA FESTIVALU:
Ukupno nastupa 3  
Ukupno natjecateljskih nagrada 1  
     
Večer klapa debitanata 1  
2. nagrada publike 1 2012.
     

KONTAKT PODACI:

Velelbit Veršić:  092 153 2305

FOTO GALERIJA