Klapsko pjevanje i UNESCO

16.Lipanj.2013.

Utvrđeno je da klapsko pjevanje ima svojstvo  ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra u smislu članka 9. stavka 1. alineja 2. Zakona o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara. Stoga je pokrenuta široka aktivnost da se ovo naše kulturno dobro predstavi svijetu i das ga UNESCO zaštiti i stavi pod svoje okrilje.

Tako je na sedmom sastanku Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu, koji se održava u Parizu od 3. do 7. prosinca, posebno stručno tijelo podnijelo prijedlog da se klapsko pjevanje upiše na Reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva. Taj je prijedlog danas jednoglasno prihvaćen, čemu je prisustvovalo hrvatsko izaslanstvo u sastavu predstavnika Ministarstva kulture, Hrvatskog povjerenstva za UNESCO i Stalnog predstavništva RH.
Nakon donesene odluke hrvatsko izaslanstvo zahvalilo je Međuvladinom odboru što je prepoznalo klapsko pjevanje kao iznimnu baštinu svijeta. U slavljeničkom duhu, naše je izaslanstvo priredilo iznenađenje predstavnicima više od 250 zemalja članica Konvencije pustivši kratki program klapskih pjesama koji je pripremilo Ministarstvo kulture. Do kraja će se dana u UNESCO-u nastaviti prigodni i spontani program klapskog pjevanja, u čast ovom priznanju.

klapa-jelsa-unesco-001

Klapa “Jelsa” iz Zagreba

Ovom odlukom Međuvladinog odbora za nematerijalnu kulturnu baštinu, Republika Hrvatska na svjetske je popise nematerijalne kulturne baštine dodala još jedno nematerijalno kulturno dobro te tako dosegla broj od 12 dobara upisanih na UNESCO-v reprezentativni popis nematerijalne kulturne baštine čovječanstva.

UNESCO je to objavio to na svojim službenim internetskim stranicama. Kliknite ovdje i  pogledajte prijevod objavljenog (pdf).

Na ovu izuzetnu vijest reagirao je i Festival dalmatinskih klapa organizirajući izvanrednu tiskovnu konferenciju o važnosti i o ovom povijesnom trenutku za dalmatinsku klapsku a capella pjesmu i sve njene poklonike.