Mihovil Popovac glazbenoj baštini Omiša dao je prepoznatljivost

09.Rujan.2023.

Čovjek čija je kulturna djelatnost desetljećima bila prisutna na ušću Cetine, rođeni organizator, sveprisutni animator,  društveno osviješteni vizionar, svoje je ime neizbrisivo utkao u sve institucionalne pore našeg maloga velikog mjesta. Mihovil Popovac, za Omišane i prijatelje Mićo, dugogodišnji tajnik i ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš i direktor omiške glazbene škole napustio nas je 11. rujna prije devet godina.

fdk-mpopovacSredišnja ličnost omiške kulturne scene, idejni kreator i požrtvovni realizator brojnih kulturoloških projekata Mihovil Popovac na festivalskoj je baštini i glazbenom nasljeđu, koje je Omišu dalo prepoznatljivost i unikatnost, stvorio platformu za nadogradnju. Takva vizionarska obrazovna komponenta jamci budućnost i gradu i Festivalu. Don Petar Zdravko Blajić već ga 1992. godine naziva “dušom svih festivalskih zbivanja”.

Mihovil Popovac, za Omišane i prijatelje Mićo, nakon što je maturirao u klasičnoj gimnaziji u Splitu i diplomirao filozofiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu, vraća se u rodni grad gdje radi kao profesionalni tajnik KUD-a Omiš, referent za prosvjetu, kulturu i sport, u SIZ-u za kulturu. Tijekom osamdesetih redovno izvještava za Slobodnu Dalmaciju o kulturnim događajima Omiša, pa tako i o Festivalu dalmatinskih klapa u koji je već dušom uključen. Od XVI. Festivala 1972. godine suradnik je Festivalskog kataloga, a 1985. i 1986. uređuje Bilten.

Ključni događaj u njegovoj profesionalnoj biografiji, koja je uvijek bila usko povezana s kulturom, organiziranje je I. muzičke večeri u klaustru samostana na Skalicama u Omišu 1990. godine što je predstavljalo začetak Omiškog kulturnog ljeta. Posebne zasluge pripadaju mu kao inicijatoru, utemeljitelju i prvom ravnatelju Osnovne glazbene škole Lovro pl. Matačić 1991. godine čime je ovom gradu koji živi za glazbu (ili bolje reci živi glazbu) otvorio nova vrata, udahnuo novu dušu omogučivši njegovoj djeci da od malih nogu njeguju i razvijaju svoje talente ovdje, na izvoru klapske pjesme.

Iste se godine Popovac uključuje u rad Direkcije Festivala obavljajući najodgovornije funkcije. Četiri je godine tajnik, a potom tri godine direktor. Tijekom tih godina živio je svoj san: otvorio je Festival prema svim ostalim kulturnim sadržajima, umrežio različite umjetnike i formalno proveo fuziju Centra za kulturu Omiša, čiji je bio dugogodišnji ravnatelj, s Festivalom dalmatinskih klapa. Razradio je koncept Omiškog kulturnog ljeta kao programski bogatog, raznovrsnog i turistički atraktivnog sadržaja. Ipak, ova zamisao nije dugo trajala, pa je Festival 1998. opet postao neovisna institucija, a Popovac više ne sudjeluje u radu festivalskih tijela.

Dva je desetljeća upornim i požrtvovnim radom davao svom gradu, kojem je posvetio život, potpuno novi imidž. Godine 2001. ulaskom u prostore Ilirskog sjemeništa pokreće bogatu koncertnu djelatnost i prve restauratorske radionice. Ujedno je zaslužan za bogatu izdavačku djelatnost.  Predsjednik Republike Hrvatske dr. Franjo Tuđman godine 1996. odlikovao ga je Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića  za osobite zasluge u kulturi.

Tekst iz Monografije Festivala dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016, autorice Herci Ganza

~~~~~

Direkcija festivala s ponosom i poštovanjem sjeća se Mihovila i onog što je napravio za svoj grad i Festival.