Odlazak velikana klapske pisme – napustio nas je Duško Tambača

14.Veljača.2024.

13. veljače 2023. godine napustio nas je još jedan velikan klapske pisme, maestro Duško Tambača. Vrijedna i nezaobilazna poveznica dalmatinske klapske pjesme, Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, brojnih klapa  skladatelj, melograf i obrađivač, glazbeni pedagog, klapski voditelj …

Rodio se u staroj i uglednoj šibenskoj obitelji. Završio je klasičnu gimnaziju, a glazbeno obrazovanje (V.Cello) stekao je u Splitu, gdje je živio i radio kao slobodni umjetnik. U svom glazbenom angažmanu povezuje nekoliko segmenata, uglavnom vezanih uz klape i zborove. Primarno djeluje kao skladatelj, zatim kao melograf i obrađivač zapisanih pučkih napjeva, mahom iz srednje Dalmacije (preko 350 jedinica). Dugogodišnji je član Festivalskog vijeća Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.
O Tambačinom doprinosu klapskoj pjesmi i samom Festivalu najbolje govori činjenica da je na festivalu imao četiri autorske večeri koje su Omišani organizirali njemu u čast.


Kao skladatelj bilježi više od stotinu skladbi i to mahom na stihove najeminentnijih pjesnika čakavskog izričaja: Drage Ivaniševića, Marina Franičevića, Jure Franičevića-Pločara, Joška Božanića, Drage Štambuka, u novije vrijeme Pjera Mirića, a posebice i najčešće Jakše Fiamenga. Kao autor skladbi, a za Festival dalmatinskih klapa u Omišu ih je skladao 62, najnagrađivaniji je od svih skladatelja – nagrađeno je 37 skladbi – (28 žirija od čega 11 prvih, 9 prvih publike).

~~~~~

Posljednji ispraćaj maestra Tambače bio je u četvrtak 15. veljače na šibenskom groblju Kvanj, a oproštajnu riječ dao je v.d. ravnatelja Festivala dalmatinskih klapa Omiš Mijo Stanić.

~~~~~

Hrvatska radio televizija je na svom trećem programu 17. veljače u emisiji In memoriam Dušku Tambači emitirala  snimku njegove četvrte Autorske večeri održane u programu 55. FDK, 10. srpnja 2021. godine u klaustru Franjevačkog samostana na Skalicama u Omišu.