Pero Gotovac

18.Veljača.2014.

Pero Gotovac rodio se u Zagrebu, 12. veljače 1927.  Skladatelj i dirigent, svoje prve glazbene spoznaje stjecao je još zarana u roditeljskom domu.  Sin je velikog hrvatskog skladatelja Jakova Gotovca , pa je kao »kazališno« dijete već u višim razredima pred maturu djelovao kao skladatelj, dirigent i režiser, te glumac u gimnazijskim srednjoškolskim skupinama što su nakon svršetka rata igrale određenu ulogu u novim društveno–političkim prilikama. Nešto ranije, doživio je da mu je ugledna zagrebačka nakladnička kuća »Albini« izdala tiskom dvije popularne pjesme (»šlagera«).

Član je HGU-a i HDS-a, a u HDS-u djeluje kao dugogodišnji član predsjedništva te na funkcijama predsjednika i dopredsjednika.

Pero Gotovac dobitnik je mnogih priznanja i nagrada – Sirena, Zlatni satir, Zlatno sidro, Zlatna Trešnja, Zlatna značka HGU-a, zlatne, srebrne i brončane plakete festivalâ Cro patria, Omiš, Split i Požega. Za kolektivni rad na prvoj stereo glazbenoj snimci u Jugoslaviji nagrađen je Ordenom rada sa srebrenim vijencem (1960). Josip Štolcer Slavenski za skladateljski rad (1987).  

Nositelj je odličja Red Danice hrvatske s likom Marka Marulića (1995).

Godine 2000. uručen mu je Porin za životno djelo za poseban doprinos hrvatskoj glazbenoj kulturi.

U kategoriji najbolje folklorne pjesme, Jubi’ću te uvik iston miron, s albuma Na omiškoj stini, nagrađen je Porinom (2003).

Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu  Pero Gotovac je rado viđen skladatelj i prijatelj. Tijekom godina svog plodonosnog rada i u skladanju novih skladbi u Omišu ostvario je zavidne rezultate:

Ma se uvik smiju dica na tekst Drage Ivaniševića, pjesma je osvojila drugu nagradu žirija 1996. godine

 Majka Maru priko mora dala na tekst narodni, pjesma je osvojila prvu nagradu žirija 1997. godine;

 Poletija sivi soko na tekst Petra Vulića, pjesma je osvojila prvu nagradu žirija 1998. godine;

Kroz godišća ča odzvanjo na tekst Marina Franičevića. Klapa Kamen osvojila je nagradu za najbolju izvedbu 1998. godine;

Oj Marjane rano moje rane na tekst Petra Vulića, pjesma je osvojila drugu nagradu žirija 1999. godine;

Meju cvićen najlipše si cviće na tekst Stane Klanac-Tulić, pjesma je osvojila treću nagradu žirija 2001. godine;

Jubi’ću te uvik iston miron na tekst Stane Klanac-Tulić, pjesma je osvojila prvu nagradu žirija, a klapa Nostalgija” osvojila je nagradu za najbolju izvedbu 2002. godine;

Penelopa na tekst Stane Klanac-Tulić, pjesma je osvojila treću nagradu žirija 2005. godine.

Širi životopis maestra Pere Gotovca možete pogledati ovdje.