Poziv klapama za sudjelovanje na 58. FDK Omiš 2024.

12.Siječanj.2024.

Poštovane klapašice i klapaši,

siječanj je mjesec u kojem tradicionalno upućujemo poziv klapama za sudjelovanje na omiškom Festivalu. Ove godine to činimo 58. put po redu. Nakon završetka pandemije, prošle smo se godine vratili uobičajenom načinu provedbi audicija na više mjesta u Hrvatskoj, ali i susjednoj Bosni i Hercegovini. Tako će biti i ovog ožujka i travnja, a točan raspored audicija objavit ćemo po završetku prijava.

Centralna festivalska događanja u Omišu planirana su u razdoblju od 28. lipnja, kada je u programu koncert u čast trogirskog tenora Vinka Coce, i trajat će do 19. i 20. srpnja kada su predviđene Završne večeri ženskih i muških klapa. Prethodnice omiškog programa su tradicionalna Večer klapa debitanata u Bolu na Braču sredinom lipnja i 3. Večer dječjih klapa u Omišu, 8. lipnja. Sve o Natjecanju dječjih klapa uskoro ćete moći pronaći u posebnoj najavi na našim mrežnim stranicama i na mrežnoj stranici Agencije za odgoj i obrazovanje.

Prilikom prijave za sudjelovanje molimo vas da pažljivo pročitate Pravilnik natjecanja na 58. FDK Omiš 2024. koji prilažemo uz ovaj dopis. Svi detalji navedeni su u Pravilniku, a ovdje izdvajamo najvažnije:

Natjecateljski dio Festivala odvija se u sljedećim kategorijama:

A – Muške klape

B – Ženske klape

C – Mješovite klape

D – klape Debitanti

E – Nove skladbe

– Klape koje nastupaju u muškoj, ženskoj, mješovitoj i debitantskoj (A, B, C i D) kategoriji prijavljuju šest pjesmama (tradicijskih napjeva i skladbi) od kojih najmanje tri moraju biti tradicijski napjevi, odnosno najviše tri skladbe koje su izvođene na Festivalu u Večerima novih skladbi.

– Klape u muškoj i ženskoj kategoriji (A i B) koje izbore sudjelovanje u završnoj večeri moraju jednu od dvije pjesme, po svom izboru, zamijeniti ISKLJUČIVO trećom pjesmom s popisa prijavljenih, a koju su unaprijed odredile u dogovoru s vodstvom Festivala. Ako klapa od tri dogovorene pjesme ima samo jedan tradicijski napjev NIJE OBAVEZNO da ga mora izvoditi u završnoj večeri. To u teoriji znači da u jednoj od mogućih kombinacija klapa u izbornoj večeri može pjevati tradicijski napjev i skladbu, a u završnoj večeri zamijeniti tradicijski napjev drugom skladbom i tako u završnoj večeri izvoditi dvije skladbe.

– bitna razlika u Pravilniku u odnosu na prethodnu godinu je da se za određivanje plasmana klapa u završnim večerima ženskih i muških klapa najniža i najviša ocjena članova stručnog ocjenjivačkog suda brišu, dok se ostale ocjene zbrajaju

– rok za prijavu klapa na 58. FDK Omiš u svim kategorijama je 23. veljače 2024. godine.

– Pravo natjecanja na Festivalu ostvaruju klape koje u skladu s Pravilnikom budu odabrane nakon audicija koje će se održavati tijekom ožujka i travnja. Raspored audicija bit će objavljen naknadno. Popis klapa koje su izborile pravo sudjelovanja na Festivalu bit će objavljen na mrežnoj stranici Festivala www.fdk.hr najkasnije 10 dana po završetku svih audicija.

Molimo vas da prilikom prijave programa za 58. FDK Omiš 2024. uvažite i sljedeće:

– Prilikom izbora pjesama preporučamo služiti se festivalskim notnim izdanjima Zbornicima dalmatinskih klapskih pjesama I, II i III, edicijama Leut, Nove skladbe i Mirabella, kao i notnim izdanjima relevantnih izdavača, melografa i sl. Neka notna izdanja Festivala možete pronaći i preuzeti na stranici https://fdk.hr/popis-notnih-izdanja/.

– Festival stoji na usluzi svim klapama i klapskim voditeljima kako bi eventualno došli do notnih zapisa koji ih zanimaju. Pojedina izdanja notnih edicija Zbornici dalmatinskih pjesama, Nove skladbe, Leut i Mirabella mogu se naručiti elektroničkom poštom na adresu direkcija@fdk.hr.

– Potičemo i prihvaćamo nepoznate ili manje poznate napjeve koje ste zabilježili na terenu ukoliko su adekvatno obrađeni u duhu dalmatinske tradicijske pjesme.

– Skladbe koje nisu objavljene u festivalskim izdanjima ili pak nisu verificirane od strane FDK, prilikom selekcije neće se uzeti u obzir.

– Za one napjeve koji se ne nalaze u Zbornicima dalmatinskih klapskih pjesama ili drugim notnim izdanjima FDK-a primjerak partiture ili zapisa je OBAVEZAN. Notne zapise molimo skenirati i poslati ih elektroničkom poštom u PDF ili JPG formatu na adresu direkcija@fdk.hr.

Prijavljivanje klapa vrši se slanjem popunjene digitalne prijavnice na adresu direkcija@fdk.hr. Obrazac prijavnice prilažemo ovom dopisu, a možete ga preuzeti i na Internet stranicama Festivala www.fdk.hr. Prilikom popunjavanja obrasca prijavnice molimo da budete precizni u ispisivanju traženih podataka. Nakon prijave dobit ćete potvrdu da je ista uredno zaprimljena.

– kotizacija za nastup klapa na 58. FDK Omiš 2024. se ne plaća.

~~~~~

Poštovani klapski prijatelji,

ističemo kako FDK Omiš 10. i 11. veljače 2024. u Kongresnoj dvorani Hotela Plaža u Omišu organizira Seminar i savjetovanje o klapskoj pjesmi. Na njemu ćete moći neposredno doznati sve detalje oko organizacije ovogodišnjeg Festivala i dobiti odgovore na pitanja koja vas zanimaju. Na seminaru će nagrađivani klapski voditelji: Paulina Đapo, Srećko Damjanović i Davor Capković održati predavanja/radionice na kojima će prezentirati svoj način rada s klapama. Pored navedenih predavanja na seminaru će se raspravljati o smjernicama za budućnost tradicijske klapske pjesme i omiškog Festivala. Seminar je u potpunosti besplatan te vas pozivamo da nam se u što većem broju pridružite. Detaljan program seminara bit će objavljen kroz nekoliko dana.

~~~~~ 

Molimo Vas da ovaj dopis i Pravilnik natjecanja proslijedite svima zainteresiranima za sudjelovanje na 58. FDK Omiš 2024. god., posebno klapama debitantima. U uvjerenju da ćemo i dalje zajedničkim snagama raditi na očuvanju i promicanju dalmatinske klapske pjesme, želimo Vam prije svega zdravlje i veselje, puno uspjeha u radu i veselimo se nadolazećem audicijama.

~~~~~

Festival dalmatinskih klapa Omiš

Digitalni obrazac prijavnice (PDF)
Poziv klapama za sudjelovanje na 58. FDK Omiš 2024. (PDF)
Pravilnik natjecanja na 58. festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2024. (PDF)
Popis izvedenih pjesama na posljednja dva festivala – muške klape (PDF)
Popis izvedenih pjesama na posljednja dva festivala – ženske klape (PDF)
Popis izvedenih pjesama na posljednja dva festivala – mješovite klape (PDF)