prigodno slovo i opisne ocjene

28.Lipanj.2018.

Drage klapašice i klapaši,

nakon nešto većeg vremenskog odmaka prikupili smo opisne ocjene svih članova stručnog ocjenjivačkog suda o nastupima klapa u Završnim večerima 52. FDK Omiš 2018. te vam ih dostavljamo na uvid.U ime svih nas u organizacijskom odboru omiškog Festivala ovom prigodom zahvaljujemo se na ukazanom povjerenju i sudjelovanju na ovogodišnjem Festivalu.

Na 52. FDK Omiš 2018. tijekom lipnja i srpnja u Bolu na Braču, Blatu na Korčuli i u Omišu održano je ukupno dvanaest koncerata na kojima su, što u natjecateljskom, što u revijalnom programu, sudjelovale sedamdeset i četiri klape. Najveća novost ovogodišnjeg Festivala korištenje je kondenzatorskih (tzv. širokopojasnih) mikrofona u svim natjecateljskim večerima u Omišu, s izuzetkom Večeri novih skladbi, te pjevanje bez postavljenih monitora ispred klapa. Ponovit ćemo razloge uvođenja ovakvog sustava ozvučenja. Prošlogodišnji uspješni eksperiment s razglasom u nanovo pokrenutoj Večeri izvornih napjeva dao nam je vjetar u leđa da ove godine takav sustav primijenimo i u ostalim večerima. Kako je omiški Festival prvenstveno natjecanje u izvrsnosti pjevanja želja fdk-ravnatelj(2)nam je što manji utjecaj tehnologije i što prirodniji zvuk i postav klapa na pozornici te ujednačeni uvjeti natjecanja za sve sudionike, posebice za one bez iskustva pjevanja na mikrofon. Vrlo nam je važno da se izvođači dobro osjećaju pjevajući na omiškoj pozornici. Nadalje, u potpunosti su uklonjeni problemi s monitoringom jer izvođači više ne slušaju zvuk koji dolazi iz monitora nego svoje glasove, upravo onako kako rade tijekom godine na probama svojih klapa pripremajući se za nastupe. Svaki sustav ozvučenja ima svoje prednosti i nedostatke pa tako i ovaj. Reakcije koje su većinom vrlo pozitivne daju nam razlog da u narednim godinama nastavimo s ovakvim načinom ozvučenja, ali i da se potrudimo da on bude još kvalitetniji.

Sukladno ranijim najavama, ove smo godine osim u muškoj i u kategoriji ženskih klapa ograničili broj pjevačica na pozornici na osam. Naime, mišljenja smo da se klape brojem pjevača i načinom pjevanja udaljavaju od tradicijskog zvuka približavajući se zvuku komornih zborova. To svakako nije ono po čemu je dalmatinska tradicijska baština jedinstvena u cijelom svijetu, jer komornih zborova ima svugdje. Stoga će pravilo od najviše osam izvođača na pozornici ostati i u narednim godinama, upravo onako kako je bilo od samih početaka omiškog Festivala.

U programu Festivala nastavili smo s uspješnom Večeri izvornih napjeva kao i s Autorskom večeri ove godine posvećenoj maestru Mojimiru Čačiji u okviru koje je promovirana notna edicija posvećena njegovom skladateljskom opusu. Notna izdanja, te audio i video produkcija važan su element djelatnosti omiškog Festivala. Sukladno tome i ove smo godine izdali nosač zvuka i notnu ediciju novih skladbi. Također, sve su Festivalske večeri u Omišu snimane te su Završne večeri emitirane u izravnom prijenosu nacionalne televizije, izborne večeri streamane i dostupne na službenom Youtube kanalu FDK Omiš, dok su ostale večeri emitirane u programu lokalne televizije te će također biti dostupne na službenom Youtube kanalu omiškog Festivala.

Još jedna važna novost u pravilima ovogodišnjeg Festivala zbrajanje je ocjena svih članova stručnog ocjenjivačkog suda. Analizom i usporedbom ukupnog broja ocjena u Završnim večerima uvidjeli smo da bi redoslijed klapa u obje Završne večeri bio potpuno isti da su se ocjene zbrajale po dosadašnjem pravilu (bez najviše i najniže ocjene). Stoga smatramo da ova izmjena pravila nema utjecaj na objektivan plasman klapa. S druge strane, ovakvim načinom zbrajanja ocjena svi članovi stručnog ocjenjivačkog suda imaju ravnopravan utjecaj u donošenju odluke o plasmanu klapa. U nastavku prilažemo obrazloženja ocjena stručnog ocjenjivačkog povjerenstva u Završnim večerima ženskih i muških klapa 52. FDK Omiš 2018. Sva obrazloženja napisana su u dobroj vjeri i namjeri te su subjektivan dojam svakog člana stručnog suda. Kao i uvijek na klapama i njihovim voditeljima je da sami procijene koje će od iznesenih kritika i sugestija prihvatiti i primijeniti u svom budućem radu.

Poštovani klapski prijatelji, još jednom se svima zahvaljujemo na sudjelovanju na 52. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2018. Naša je stalna želja i zadatak biti svakoj klapi što bolji domaćin jer upravo su Omišani davno postavili standarde dobrog domaćinstva klapama. U današnjim uvjetima masovnog turizma i velikih gužvi u srcu sezone to nije isti zadatak kao što je nekada bio. Stoga vam hvala na strpljenju i razumijevanju. Dobronamjerne sugestije i kritike našeg rada s pažnjom ćemo razmotriti sve s istim zajedničkim ciljem čuvanja naše tradicijske baštine, našeg hrvatskog i dalmatinskog identiteta.U toj vjeri veselimo se vašem dolasku na 53. Festival dalmatinskih klapa u Omišu od 28. lipnja do 20. srpnja 2019. godine.

S poštovanjem,

 

UMJETNIČKI RAVNATELJ FDK OMIŠ                                                        RAVNATELJ FDK OMIŠ

mo. Dušan Šarac                                                                                         Mijo Stanić, prof.

 

 

OBRAZLOŽENJA OCJENA STRUČNOG OCJENJIVAČKOG POVJERENSTVA