Svečano otvorenje 57. FDK – “Prijatelji Barbiju”

25.Lipanj.2023.

57. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2023. starta Svečanim otvorenjem u petak 30. lipnja na Trgu Sv.Mihovila autorskom večeri Ante Barbače. Cijeli se svoj život bavio glazbom, zagrižen u nju i uživao u njoj cijelim svojim bićem. Široka publika, daleko izvan šibenskih granica i svi koji pamte legendarnu klapu Šibenik poznaju ga kao pjevača, baritona i dugogodišnjeg voditelja.

Rođen početkom lipnja 1942. u šibenskoj težačkoj obitelji prve pučke napjeve čuo je i naučio od svoje majke.

– “Majka je pjevala i pjevala, bilo da frega skale, pere ponistre ili radi ostale kućanske poslove. Pjevala je I kad je bila trudna sa mnom. Pjevala mi je uspavanke da mi prizove san. Držeći me za ruku u crkvi je pjevala pučke pjesme koje je puk pjevao u dva glasa, kako je tko mogao dosegnuti – jedni bi pjevali melodiju, a drugi bi sekundirali. I tako, ne znajući zašto to lijepo zvuči, ponekad bih zapjevao s majkom drugi glas, jer je ona više bila alt” – govorio bi Barbača.

S klapama po šibenskim konobama i kalama, ali i ekipom vršnjaka u Gimnaziji – s kojom je osnovao klapski sastav „Opol” – počeo je pjevati već kao petnaestogodišnjak. U to vrijeme pjevao je i u Šibenskom pjevačkom društvu „Kolo” i Mješovitom katedralnom pjevačkom zboru „sv. Cecilija”. Sredinom šezdesetih godina počeo je zapisivati izvorne šibenske pjesme i dokumentirati šibenski način pjevanja. Nakon odsluženja vojnog roka  Ante Barbača se vratio u Šibenik gdje je s prijateljima osnovao klapu koja je dobila ime Šibenik.

~~~~~

Više o Večeri otvorenja i Anti Barbači pročitajte ovdje!

~~~~~

Na Večeri otvorenja 57. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2023. godini koja je posvećena Anti Barbači i njegovu djelu nastupit će šibenska muška klapa „Fortica“, te klapa „Bunari“ i ženska klapa „Oršulice“ iz Vodica. Za ovu priliku na kraju programa nastupit će Barbačini dugogodišnji prijatelji, pjevači i svirači okupljeni pod imenom „Prijatelji Barbiju“.

Kao veliki poznavatelj i ljubitelj zavičajne baštine, Ante Barbača doživio je da mu potkraj života bude objavljeno, u izdanju Muzeja grada Šibenika, životno djelo, knjiga “Dota od nota“. U knjizi je sakupio i zapisao 72 pjesme od početka 19. stoljeća do, uglavnom, početka 2. svjetskog rata koje su se u Šibeniku pjevale i u vrijeme Barbačine mladosti, 60-ih do sredine 70-ih godina prošlog stoljeća, u “zlatno” doba gradskih toverni i gostionica. Knjigu “Dota od nota” predstavit će Marija Krnčević-Rak u ime izdavača, te kao recenzenti dr.sc. Vedrana Milin–Čurin i dr.sc. Joško Ćaleta.

Voditelj programa je Nikola Urukalo.
Početak Svečanog otvorenja u 21 sat.

~~~~~

Program večeri pročitajte ovdje!

~~~~~

Ante Barbača napustio nas je 26. studenog 2021. godine.

Plemenitom čovjeku i vrsnom glazbeniku Anti Barbači koji je obilježio dalmatinsku klapsku
pismu svoga rodnog grada, ali i klapske prijestolnice, Festival dalmatinskih klapa iskazuje
duboko poštovanje u trajni spomen