Tradicionalni koncert FDK povodom dana Grada Omiša

14.Svibanj.2023.

Festival dalmatinskih klapa Omiš održao je u subotu 13. svibnja svečani koncert povodom blagdana sv. Ivana Nepomuka, zaštitnika Grada Omiša. Koncert koji se tradicionalno održava na Trgu dr. Franje Tuđmana – ispod žižule, premješten je zbog nevremena u kongresnu dvoranu Hotela Plaža koji je rado izašao u susret organizatorima. Publika, među kojom su bili gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović i zamjenik gradonačelnika Žarko Kovačić, je uživala u gotovo dvosatnom nastupu klapa Subrenum iz Župe dubrovačke i domaće ženske klape Mirabela CZK..

~~~~~

~~~~~

Klapa Subrenum omiškoj se pozornici vratila nakon sedam godina odsustva, te pokazala da je, iako se duže vrijeme ne natječe, i dalje u samom vrhu klapskog pjevanja. Ovi su entuzijasti i zaljubljenici u dalmatinsku pjesmu više od trideset godina u gotovo nepromijenjenom sastavu, a osim a capella izvedbi u svom repertoaru često koriste instrumentalnu pratnju (mandolina, mandola, gitara i bas/kontrabas), te tako nastavljaju njegovati tradiciju i karakteristične glazbene oblike dubrovačkog kraja.
Takvim programom predstavili su se i omiškoj publici izvodeći neke od svojih uspješnica (Zora mi ne svane, Još san jube s tebun sritan, Ako sada spavaš, Kantano vrime, Moj brodiću,…) ali i brojne druge poznate dalmatinske i dubrovačke pjesme kojima su razgalili srca slušatelja. U tome su im se pridružile i Omišanke iz klape Mirabela izvedbama popularnih pjesama u klapskoj obradi. Prava je šteta što je kiša mnoge Omišane odgovorila od dolaska na koncert koji su im u ime Festivala zdušno poklonile ove dvije klape.
Koncert je imao i humanitarnu notu jer su se na njemu prikupljala sredstva u svrhu liječenja Omišanina Damira Koševića koji boluje od rijetke bolesti za koju je potrebno liječenje u SAD-u.

~~~~~

FOTOGALERIJA

Fotografija: Vicko Vidan

~~~~~