Uvodni tekst kataloga 56. FDK Omiš 2022.

13.Srpanj.2022.

Poštovani ljubitelji klapske tradicije, baštine, iskona i našeg dalmatinskog i hrvatskog identiteta dobro došli na 56. izdanje Festivala dalmatinskih klapa. Festivala čija je temeljna uloga da čuva i njeguje klapsku pismu, tu našu baštinu i naš identitet po kojem smo tako prepoznatljivi, jedinstveni i karakteristični u cijelom svijetu i na koje se ponosimo.

U vremenima pandemije, krize i ratova, u vremenima globalizacije, kultura i baština nisu od primarnog interesa i lako padaju u drugi plan. U takvim je vremenima još teži zadatak očuvati vrijednosti koje su nam u zavjet ostavili naši preci. Zato hvala svim klapašicama i klapašima koji sudjeluju ove godine u koncertima Festivala kako revijalnim tako i natjecateljskim. Hvala vam na vjernosti i ljubavi s kojom dolazite u Omiš na Festival koji je vaš isto koliko je i naš, jer svi smo mi jedna velika klapska obitelj. U složenoj i velikoj organizaciji može se dogodit da nam koji kotačić promakne, ali naše je srce iskreno i podjednako otvoreno svima.

Festivalski je kalendar, kao i prethodnih godina, prepun sadržaja, koncerata, izložbi, promocija, predavanja. Listajući ovaj katalog detaljnije možete pogledati koje smo sve aktivnosti provodili u proteklih godinu dana. I ove smo godine pripremili nova izdanja, čak tri notne edicije i dva nosača zvuka. Ipak, od svega najviše se ponosimo pokretanjem novog natjecanja, onog u kategoriji dječjih klapa. Upravo ovo natjecanje daje nam nadu da naša klapska pisma ima budućnost i da će korijenje naših starih još dugo i čvrsto biti usađeno u gene budućih generacija.

Kao i svake godine od srca zahvaljujem svima koji su pružili bilo kakvu pomoć u organizaciji ove velike manifestacije za naš mali gradić. Hvala Ministarstvu kulture i medija RH, Županiji Splitsko Dalmatinskoj, brojnim sponzorima i donatorima velikima i malima, Gradu Omišu i njegovim brojnim službama i djelatnicima, omiškim ugostiteljima i agencijama. Velika zahvala momcima iz radne grupe i hostesama bez kojih bi realizacija Festivala bila nezamisliva.

Svima posjetiteljima želim da se ugodno osjećaju u našem Gradu i na gradskim trgovima uživaju u bašćinskim glasima koje izvode brojne klape sudionice ovogodišnjeg Festivala.

Ravnatelj FDK Omiš
Mijo Stanić, prof.