Večeri dječjih klapa u Omišu

29.Ožujak.2024.

Organizatori Večeri dječjih klapa su Agencija za odgoj i obrazovanje, Festival dalmatinskih klapa Omiš, Osnovna škola „Josip Pupačić“ – Omiš i Osnovna glazbena škola „Lovro pl. Matačić“ – Omiš. Nakon dvije godine otkazivanja zbog pandemije konačno je u Omišu 11. lipnja 2022. godine održana Prva smotra dječjih klapa.

Uvrštenjem Večeri dječjih klapa u Katalog natjecanja i smotri učenika i učenica osnovnih i srednjih škola Republike Hrvatske koja se provode u organizaciji AZOO omogućeno je da se učenička i nastavnička postignuća ostvarena na Smotri vrednuju i na državnoj razini. Njenim pokretanjem pridonijeti će osnivanju novih dječjih klapa u Dalmaciji i šire, što je primarni zadatak natjecanja.

Ovim projektom konačno se ostvaruje dugogodišnja želja velikog barda dalmatinske klapske pjesme maestra Ljube Stipišića Delmate, da se dječje klape natječu pod okriljem najvećeg i najpriznatijeg klapskog susreta onog u Omišu, za čije je osnivanje maestro Stipišić uvelike zaslužan. Potkraj života posebno je bio posvećen prenošenju ljubavi prema klapskoj pjesmi na najmlađe generacije.

~~~~~

Prva smotra dječjih klapa održana je 10. lipnja 2022. godine. U dvije natjecateljske kategorije natjecalo se devet klapa: Cvit-Imotski, Benja-Zadar, Bepo-Omiš, Feral-Zadar, Manina-Blato, Meterize-Šibenik, Nuša-Imotski, Sfida-Korčula, Tramontana-Zadar i kao gost Matačićevi Slavuji-Omiš.

Više o prvoj smotri pogledajte ovdje!

~~~~~

Druga smotra dječjih klapa održana je 11. lipnja 2023. godine. Okupilo se jedanaest dječjih klapa iz cijele Hrvatske podijeljenih u dvije natjecateljske kategorije:  Cancticum Angelorum-Zagreb, Četiri kampanela-Rab, Dominus-Rijeka, Feral-Zadar, Lantina-Zadar, Maestral-Split, Matačićevi slavuji-Omiš,  Porta-Split,  Riva-Zadar,  Sfida-Korčula i Zagrebačke kantadurke-Zagreb.

Više o drugoj smotri pogledajte ovdje!

~~~~~

Zavšen je natječaj i za treću Večer dječjih klapa. Stručno povjerenstvo od prijavljenih odabralo je klape sudionice Večeri koja će se održati 8. lipnja ove godine u Omišu. Više pogledajte ovdje!