Sve o zakladi Ljubo Stipišić – Delmata

05.Siječanj.2019.

Zaklada Ljubo Stipišić Delmata osnovana je u čast maestra Ljube Stipišića Delmate (1938.-2011.), čuvara dalmatinske glazbene baštine, aranžera, skladatelja i dirigenta. Počela je s djelovanjem 10. listopada 2012. godine u Zadru, na prvu obljetnicu maestrove smrti, sa svrhom proučavanja i popularizacije njegova umjetničkog i stručnog opusa .

zaklada-delmata

Osnivač Zaklade Ljubo Stipišić Delmata je Gradska knjižnica Zadar, ustanova koja je dugi niz godina surađivala s maestrom na više zajedničkih projekata poput predavanja o klapskoj glazbi, priređivanja klapskih koncerata, izdavanja nekoliko priručnika maestra Stipišića, osnivanja Festivala dječjih klapa i poticanja dječjeg klapskog pjevanja širom Hrvatske i brojnim drugim. Plod zajedničke suradnje je i Projekt Delmata , digitalizacija opusa Ljube Stipišića Delmate (www.gkzd.hr/delmata/”) čiji je cilj očuvanje i promocija hrvatske baštinske građe na nacionalnoj i međunarodnoj razini. Za nesebičnu i predanu dugogodišnju suradnju s Knjižnicom, godine 2006. maestro Stipišić imenovan je počasnom titulom kuma Gradske knjižnice Zadar. Svakako su i rezultati ove suradnje doprinijeli tome da je 2012. godine hrvatska knjižničarska struka upravo Gradskoj knjižnici Zadar dodijelila priznanje Knjižnica godine.

Zaklada Delmata ima više zadataka. Na prvom mjestu su otkrivanje, proučavanje i digitalizacija širokog skladateljevog opusa, a zatim stipendiranje studenata, izdavanje monografije i dokumentarnog filma o životu i djelu Ljube Stipišića, osnivanje kolegija klapskog pjevanja na splitskom Sveučilištu za što nam je veliki poticaj i potvrda vrijednosti nedavno uvrštavanje klapskog pjevanja na UNESCO-ov popis nematerijalne kulturne baštine.

Zaklada djeluje pod nadzorom obitelji Stipišić. Financira se od članarina i dobrovoljnih priloga pojedinaca i pravnih osoba.

Upravitelj Zaklade je mr.sc. Ivan Pehar.

Više podataka možete pronaći na internetskoj stranici Zaklade.