50 godina klapa Filip Dević

29.Siječanj.2023.

Rijetke su danas asocijacije, udruge, društva koje se mogu pohvaliti tako dugim i plodonosnim djelovanjem. Kulturno umjetničko društvo željezničara Filip Dević iz Splita osnovano je 1950. godine. Tijekom svih ovih godina u radu Društva je sudjelovalo više od 8000 članova, koji su njegovali hrvatsku kulturnu baštinu (narodne običaje, folklor, klapsko pjevanje).

~~~~~

U nedjelju 5. veljače muška i ženska klapa “Filip Dević” u HNK Split održali su zajednički svečani koncert pod nazivom “U jubavi s pismom” kao poklon svome gradu, obilježavajući time velike obljetnice. Gosti koncerta bili su prvaci opere HNK Split mezzosopranistica Terezija Kusanović i bas Ivica Čikeš.
Voditelji programa bili su Lea Ančić i Tonči Banov

~~~~~

Muška klapa osnovana je 1962. godine i djeluje neprestano do danas. Kroz cijelo vrijeme djelovanja klapa je uglavnom zadržala svoj zvuk i način interpretacije, prepoznatljiv među svim ostalim klapama. Repertoar klape je većinom  tradicionalna dalmatinska klapska pjesma, izvorna ili obrađena, zatim nove skladbe, pa popularne, a u jednom periodu i skladbe starih majstora. U početku i kasnije povremeno  je klapu pratio mandolinski sastav. Prema mišljenju kritike, javnog mnijenja i poznavatelja klapske pisme klapska interpretativna  ostvarenja nalaze se u vrhu kvalitetnih vokalnih ostvarenja.

~~~~~

Ženska klapa osnovana je 1972. godine i prva je ženska klapa uopće osnovana na ovom području. Njen osnivač i prvi voditelj bio je prof. Rajmir Kraljević. njezin repertoar se sastoji od tradicionalnih dalmatinskih i novokomponiranih a capella pjesama koje klapa izvodi na samostalnim nastupima. Ubrzo osvajaju prve simpatije i 1974. godine bivaju pozvane kao gošće na 8. Festival dalmatinskih klapa u Omišu gdje izvode “Ej, pitaju me odakle si mala” i “Divojka je milede (ruže) brala”.
Bio je to drugi nastup jedne ženske klape na festivalu. Pohvale i priznanja koje su tom prigodom zavrijedile, otvorile su širom vrata ženskom klapskom pjevanju na ovom tradicionalnom nadmetanju dalmatinskog klapskog pjevanja.