Velike obljetnice klapa KUDŽ-a “Filip Dević”

27.Lipanj.2022.

Rijetke su danas asocijacije, udruge, društva koje se mogu pohvaliti tako dugim i plodonosnim djelovanjem. Kulturno umjetničko društvo željezničara „Filip Dević*“ iz Splita osnovano je 1950. godine. Tijekom svih ovih godina u radu Društva je sudjelovalo više od 8000 članova, koji su njegovali hrvatsku kulturnu baštinu (narodne običaje, folklor, klapsko pjevanje).

Prije proglašenja u revijalnom dijelu Večeri novih skladbi 56. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu obilježit će se velike obljetnice djelovanja ženske (50-ta) i muške (60-ta) klape “Filip Dević” iz Splita. Klape će se tom prilikom predstaviti nazočnoj publici prigodnim programom.

~~~~~

Muška klapa osnovana je 1962. godine i djeluje neprestano do danas. Kroz cijelo vrijeme djelovanja klapa je uglavnom zadržala svoj zvuk i način interpretacije, prepoznatljiv među svim ostalim klapama. Repertoar klape je većinom  tradicionalna dalmatinska klapska pjesma, izvorna ili obrađena, zatim nove skladbe, pa popularne, a u jednom periodu i skladbe starih majstora. U početku i kasnije povremeno  je klapu pratio mandolinski sastav. Prema mišljenju kritike, javnog mnijenja i poznavatelja klapske pisme klapska interpretativna  ostvarenja nalaze se u vrhu kvalitetnih vokalnih ostvarenja.

Klapa bilježi veliki broj festivalskih, koncertnih i ostalih nastupa. Gostovala je preko 40 puta, diljem Europe, Australije (2 puta), Novog Zelanda, SAD. Snimala je radio, TV emisije i nekoliko nosača zvuka.

Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu osvojili su ukupno 23 nagrade. Prvi put su nastupili 1968. godine i dobili Posebnu nagrada za čistoću izvedbe od TD “Slavinj” iz Omiša. Godine 1988. na 22. Festivalu zavrijedili su obje prve nagrade i time postali apsolutni pobjednici. Osim brojnih nagrada na Omiškom festivalu, domaćih i međunarodnih smotri, dobitnici su nagrade grada Splita i nagrade Festivala dalmatinskih klapa – priznanje za poseban doprinos razvoju Dalmatinske klapske pisme.

U klapi  je od osnutka do danas pjevalo 76 pjevača, a od njih najduže prvi tenor Branko Tomić – 50 godina (ove 2022. godine na omišku pozornicu izaći će 40 put) i  bariton Neno Grubić – 43 godine (na Festivalu  36 put), zatim Berislav Bralić 36 godina, Toni Veldić i Damir Grubišić 34 godine, Ivica Jaman  33 godine, Jakša Gilić 25 godina i Denis Radić 24 godine.

Klapom  je ravnalo 7 umjetničkih voditelja, a najviše prof. Jakša Gilić 25 godina i maestro Vinko Lesić 19 godina. Na ovogodišnjem Festivalu klapa Filip Dević  nastupa po 42. put u sastavu : prvi tenor Branko Tomić; drugi tenori Božo Roguljić, Edi Duplančić, Denis Radić; baritoni Neno Grubić, Berislav Bralić, Toni Veldić, te basovi Damir Grubišić, Mateo Pržić, Jakša Gilić i Ivica Jaman (odsutan). Voditelj klape je Jakša Gilić.

Još o muškoj klapi pročitajte ovdje!

~~~~~

Ženska klapa osnovana je 1972. godine i prva je ženska klapa uopće osnovana na ovom području. Njen osnivač i prvi voditelj bio je prof. Rajmir Kraljević. Njezin repertoar se sastoji od tradicionalnih dalmatinskih i novokomponiranih a capella pjesama koje klapa izvodi na samostalnim nastupima. Ubrzo osvajaju prve simpatije i 1974. godine bivaju pozvane kao gošće na 8. Festival dalmatinskih klapa u Omišu gdje izvode “Ej, pitaju me odakle si mala” i “Divojka je milede (ruže) brala”.

Bio je to drugi nastup jedne ženske klape na festivalu. Pohvale i priznanja koje su tom prigodom zavrijedile, otvorile su širom vrata ženskom klapskom pjevanju na ovom tradicionalnom nadmetanju dalmatinskog klapskog pjevanja.

Klapa je stalni sudionik natjecateljskog dijela Festivala dalmatinskih klapa u Omišu od 1982. godine, a devedesete su bile njihove godine! Pod vodstvom maestra Duška Tambače postale su apsolutne pobjednice Festivala dalmatinskih klapa Omiš 1993., odnosno osvojile su 1. nagradu žirija i 1. nagradu publike. Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu nastupile su 26 puta, te ukupno osvojile dvanaest nagrada, deset nagrada u konkurenciji ženskih klapa i dvije u večeri popularnih skladbi. 

Klapa se ponosi i srebrnim odličjem 2011. godine na međunarodnom festivalu zborova „Venezia in musica“  Lido di Jesolo (Italija).

U klapi danas pjevaju: Anita Perković – 1.sopran, Deni Dmitrović, Silvana Zelić, Ivana Smoljanović – 2.soprani, Jadranka Jerković, Vedrana Ugrin, Ivana Buljan – 1.alti i Jasminka Jurašin i Jasminka Najev – 2.alti. Voditeljica klape: Ivana Smoljanović.

Voditelji ženske klape bili su Rajmir Kraljević, Vinko Lesić, Duško Tambača, Jasminko Šetka, Marko Tomasović i Mijo Stanić.

Još o ženskoj klapi pročitajte ovdje!

~~~~~

U revijalnom dijelu Večeri novih skladbi 56. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2022. obilježena je 50. obljetnica djelovanja ženske i 60. obljetnica djelovanja muške klape Filip Dević iz Splita. Posebna priznanja Festivala, osim klapa, dobili su još i bariton Neno Grubić za ukupno 36. i prvi tenor klape Branko Tomić za čak 40. nastup na Omišu.

~~~~~

*Vrijedilo bi znati!

Tko je bio Filip Dević po kojem je društvo dobilo ime? Ukratko, jedan od brojnih ljudi iz Zagore (Miljevci, Drniš) koji je otišao živjeti i raditi u Split. Zaposlio se na splitskoj željezničkoj postaji gdje je radio kao skretničar. Uvidio je nepovoljan položaj radništva te se uključio u politički rad i borbu za radnička prava. Kao radnik bio je na glasu po zalaganju i marljivosti, omiljen među kolegama. Kasnije je s obitelji otišao živjeti i raditi u Sisak gdje je nastavio s političkim radom. Vlastima je bio nepodoban zbog svojih uvjerenja, pa je uhićen i pogubljen 1944. godine.