Apsolutni pobjednici festivala: klapa Fortunal Rijeka

04.Travanj.2022.

Naziv apsolutnog pobjednika festivala stječe klapa koja je u natjecanju osvojila obje prve nagrade – prvu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda (žirija) i prvu nagradu publike.

~~~~~

Klapa Fortunal iz Rijeke u završnici muških klapa 1997. godine za izvedbe napjeva Kad sam bio na tvom grobu i skladbe More osvaja maksimalan broj bodova žirija – pet dvanaestica. Tom nesvakidašnjem uspjehu pridružuju se i zbrojeni glasovi publike, pa su tako sa dva zlatna odličja (Štit i Leut) apsolutni pobjednici 31. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

~~~~~

Klapa Fortunal na trećoj izbornoj večeri 31. FDK Omiš 1997.


Ivica Žunić – 1. tenor, Saša Depeder i Anđelo Šćulac – 2. tenori, Predrag Krečar i Ante Rados – baritoni, Kristijan Fonović, Ante Veršić i Jurica Žunić – basovi, glazbeni voditelj klape Ivan Nino Načinović.

~~~~~

Klapu su 1994. godine osnovala osmorica mladih zaljubljenika u baštinsko glazbeno nasljeđe, po riječima mnogih eminentnih stručnjaka odlikovala je ljepota, neposrednost i specifična ekspresivnost glazbenog izričaja.
Vjerni a capella izvedbi izgradili su bogat repertoar koji se temeljio na dalmatinskoj klapskoj pjesmi, pjesmama sjevernog Primorja te na crkvenoj glazbenoj baštini. Nakon godinu dana od nezamijećenog debitantskog nastupa na Omišu osjetili su se spremnim odmjeriti snage na središnjoj klapskoj smotri gdje su privukli pozornost svih koji su imali pravo glasa i nitko nije ostao ravnodušan …
Zanimljivo je i to da je 2001. godine kao prvi tenor klape Fortunal pjevao čuveni trogirski slavuj, Vinko Coce, što nesumnjivo dovoljno govori o tadašnjoj snazi i kvaliteti klape.

~~~~~

O klapi Fortunal više pogledajte ovdje!

~~~~~

~~~~~

A Herci Ganza, autorica monografije Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016 o klapi Fortunal piše …

~~~~~

Klapa Trogir apsolutni pobjednici Festivala 1976. godine
Klapa Zadranke apsolutne pobjednice Festivala 1984. i 1986. godine.
Klapa Gusari s Neretve prvi apsolutni pobjednici Festivala 1967.godine.
Ženska klapa Luka apsolutne pobjednice Festivala 1994. i 2002. godine.
Klapa Šufit trostruki apsolutni pobjednici Festivala zaredom 2006., 2007. i 2008. godine.
Klapa Ošjak apsolutni pobjednici Festivala 1981. i 1983. godine.
Klapa Luše apsolutni pobjednici Festivala 2021. godine

~~~~~