Klapa - Cesarice


BIOGRAFIJA:

Klapa Cesarice već je trideset godina u vrhu hrvatske klapske scene. Osnovana 1993. na inicijativu studentica većinom dalmatinskog podrijetla, počela je svoj put na najiskreniji klapski način jubavju prema pismi i željom za očuvanjem jedinstvene hrvatske tradicije, klapskog izričaja a cappella.

Autentičan mladenački entuzijazam pokazao se najsnažnijim oružjem u borbi za emancipaciju ženskoga klapskog pjevanja. Godine 1994., kad Cesarice osvajaju svoju prvu nagradu kao debitantice na omiškom Festivalu dalmatinskih klapa, ni termin „ženska klapa“ nije bio prihvaćen, nego se takva glazbena skupina nazivala „vokalnim ansamblom“. U iduće četiri godine postižu dotad nezapamćen uspjeh na omiškoj sceni: najprije osvajaju prvu nagradu publike i drugu nagradu stručnoga ocjenjivačkog suda (1995.), zatim triput uzastopno odnose apsolutnu pobjedu (prva nagrada stručnoga ocjenjivačkog suda i publike od 1996. do 1998.) te dobivaju „Bašćinske glase“ (1998.), posebnu nagradu koju dodjeljuju klapski voditelji.

Kad su svi oko njih zaključili da je osvojeno sve što se osvojiti dade, Cesarice su otišle korak dalje pronijevši naš klapski pjev i izvan granica Hrvatske. Na međunarodnim natjecanjima zborova IX Concorso Internationale di Canto Corale 1998. u Veroni i Slovakia Cantat 2007. u Bratislavi također osvajaju zlatnu medalju u konkurenciji brojnih međunarodno priznatih ansambala.

Kruna je uzleta klape Cesarice objava prvoga nosača zvuka 1999., nazvanoga jednostavno „Cesarice“. Hrvatska diskografska nagrada „Porin“ za najbolji album folklorne glazbe i medijska nagrada „Kor“ za hrvatsku narodnu glazbu kojima je ovjenčan taj debitantski album čine se jedinim logičnim nastavkom te gotovo bajkovite priče. Sljedeći nosač zvuka, „Cesarice 2“ (2001.), donosi i sljedeći „Porin“, no ovoga puta u kategoriji najbolje folklorne izvedbe. Treći je album, „Cesarice 3“ (2009.), u svibnju 2010. ovjenčan s čak dva „Porina“: za najbolju izvedbu klapske glazbe (skladba „Zapivala tica mala“) i kao najbolji album klapske glazbe.

~~~~~

Cesarice su 2016. sudjelovale na svečanom otvorenju jubilarnoga, 50. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu, a na Večeri novih skladbi autoru „Mornarove ljube“ Vedranu Bonačiću priskrbile su prvu nagradu žirija te osvojile nagradu za najbolju izvedbu. 

Njihovo djelovanje prepoznato je i na najvišim državnim i lokalnim razinama. Godine 2018., u povodu 25. obljetnice plodonosna rada, tadašnja predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je klapi Povelju Republike Hrvatske zbog „jedinstvena glazbenog izričaja i osobita doprinosa u promicanju dalmatinske klapske pjesme“, a Grad Zagreb nagradio ih je najvišim gradskim priznanjem, Medaljom Grada Zagreba.

Ipak, najveća zasluga i ujedno najveće ostvarenje klape Cesarice nisu mnoge nagrade i ugled koji je njima stekla, nego njezin unikatni repertoar i pjev koji nudi publici. O tome svjedoče i nadahnute riječi velikoga maestra Ljube Stipišića Delmate:

- "Pjevaju ono nečujno objektivno spoznanje, ono nepristrano, a prožeto s duševnošću uprisućenoj u nespoznatljivo etičko i estetsko, jer tamo, u misteriju iznad praga pjêva – tamo je njihova glasovna molitva: u naslućenju neprepričljivih značenja pučkog i skladanoga. Tamo i mi, po takvim svećenicama postajemo pobratimstvo objedinjeno u zakletvi s precima, sudioništvujemo u onomu što smo nekoć bili, a to zaboravili biti, i u onomu što iščekujemo, a ne umijemo zahtjeti žeđ za velebnijim iščekivanjem; eto, - tamo u prostore Odisejske pučine odvode nas Cesarice, i nude Iskon i Zaton, po mjeri čovika trudnega i Boga vičnega, koji nas hoće i u njihovim glasnicama u svojemu Licu ozrcaliti".

~~~~~

... pročitajte još o klapi ...

U studenome 2012. na tržište izlazi četvrti nosač zvuka – „Klapa Cesarice & Edin Karamazov“ – snimljen u suradnji s proslavljenim hrvatskim lutnjistom i gitaristom svjetskoga glasa Edinom Karamazovom. Na njemu se nalazi izbor najboljih snimki s koncerata koje je klapa održala tijekom 2009. u povodu proslave petnaest godina rada. Skladba „Ča vridi“ s tog albuma nominirana je 2013. za „Porin“  u kategoriji najbolje izvedbe klapske glazbe.

Potvrđene Cesarice postaju respektabilno koncertno tijelo koje, nakon što ih je prepoznao hrvatski kulturni krug, predstavljaju hrvatsku kulturu i na nizu međunarodnih gostovanja (Italija, Austrija, Njemačka, Luksemburg, Belgija, Češka, Slovačka, Francuska, Portugal, Slovenija, Maroko). Uspjehe također postižu surađujući s mnogim hrvatskim i stranim glazbenim umjetnicima i ansamblima (Tamburaški orkestar HRT-a, Oratorijski zbor crkve sv. Marka „Cantores Sancti Marci“, produkcija rock-opere „Crna kraljica“ Zagrebačkoga gradskog kazališta „Komedija“, Lidija Bajuk, Gibonni, Goran Bare, Pips, Chips & Videoclips, Vlado Kreslin, Alan Taylor, The Cannons, Edin Karamazov, Vlatko Stefanovski, Tamara Obrovac, Dino Antonić, Hojsak & Novosel, Tamara Perc itd.). Sudjeluju na gotovo svim važnijim klapskim koncertima, festivalima i smotrama (Klape u Lisinskom, Klape u Hrvatskome glazbenom zavodu, Klape u Areni, Bašćinski glasi, Večeri dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu, Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku, International Folk Festival u Bolu, Glumci u Zagvozdu, Dani hrvatskog filma u Orašju, Bjelovarski odjeci kazališta te bezbrojni nastupi na humanitarnim koncertima, izložbama i sl.). 
Česta gostovanja u emisijama HRT-a i Hrvatskoga radija okrunjena su snimkom svečanoga koncerta u Velikoj dvorani KD-a Vatroslava Lisinskog u Zagrebu u povodu desete (2003.) i dvadesete obljetnice (2013.).

Cesarice su tijekom triju desetljeća surađivale s najistaknutijim hrvatskim stručnjacima za klapsko pjevanje i općenito folklor. Deset godina vodio ih je renomirani zborski dirigent mo. Bojan Pogrmilović. Njegov rad ostavio je nedvojbeno najveći pečat prema kojemu ih prepoznajemo. Od 2004. surađivale su s pok. mo. Dinkom Fiom, mr. sc. Joškom Ćaletom, dr. sc. Markom Rogošićem, pok. mo. Ljubom Stipišićem Delmatom, mo. Duškom Tambačom, mo. Krešimirom Magdićem, Jakšom Primorcem, prof., Mirelom Brnetić, prof., Brankom Starcem, prof., čiji su savjeti i skladbe odigrali ključnu ulogu u oblikovanju klape, te Srdjanom Berdovićem, prof.

Od 2012. do 2019. klapu je umjetnički vodila Antonia Tomas (ex. Mimica), mag, mus., ujedno članica klape, a potkraj te godine voditeljsku palicu preuzeo je mo. Jurica Petar Petrač. Pod njegovim vodstvom klapa 2022. izdaje peti album, ujedno prvi duhovni, božićni „Ditiću malom hodite“ plod uspješne suradnje s izdavačem Laudatom d. o. o., koji predstavlja na samostalnom koncertu u grkokatoličkoj konkatedrali sv. Ćirila i Metoda na zagrebačkome Gornjem gradu, emitiranom tijekom božićnoga razdoblja i na Laudato TV-u.
Dosljedno predane najvrjednijim izvornim i autorskim djelima dalmatinskoga klapskog repertoara, Cesarice su i jedna od prvih ženskih klapa koje su se odvažile okušati u drugim hrvatskim i stranim folklornim tradicijama. Tako su njihove izvedbe i snimke pojedinih međimurskih, slavonskih, bugarskih, makedonskih, španjolskih, američkih i latinskoameričkih pjesama obogatile i proširile mogućnosti klape kao vokalnog tijela. Velik utjecaj tih uradaka očit je u repertoaru gotovo svih danas aktivnih klapa koje se zato više ne libe suočiti sa sličnim izazovima, što našu klapsku pjesmu stavlja u širi kontekst i otvara vrata razvoju i obogaćivanju dugogodišnje vokalne tradicije.


~~~~~

Drugog dana 57. FDK Omiš 2023., u subotu 1. srpnja, zagrebačke klape Nostalgija i Cesarice održale su obljetnički koncert povodom četrdeset (Nostalgija), odnosno trideset (Cesarice) godina djelovanja. Više pogledajte ovdje!.

SASTAV KLAPE:
1. sopran Ani Vuletić
2. sopran Vedrana Šiša, Ana Konsuo
1. alt Vedrana Zrnić, Nikolina Šainović, Lucija Šimić, 
2. alt Andreja Jurić, Jasna Kufner, Vesna Batistić Fačini, Ljiljana Forintić,  
Glazbeni voditelj Jurica Petar Petrač, mag. mus.

U klapi su pjevale (ili pjevaju kad zatreba): Teodora Festini, Sandra Jovičić Kašmo, Tina Klak, Ilijana Korać, Vesna Matana Matić, Anita Nikolić-Malora, Ivona Šatrak, Nela Šarić, Mira Šimić, Antonia Tomas.

~~~~~

Klapa Cesarice najbolje debitantice 28. FDK Omiš 1994.
Ani Vuletić, prvi sopran, Vinka Paršić i Ivanka Pivčević drugi soprani, prvi alti
Marina Valpotić i Gabi Srdanović, te Anita Knez, Vesna Batistić i Bruna Brstilo drugi altovi

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
57. FDK Omiš 2023. Obljetnički koncert povodom 30 godina djelovanja  
53. FDK Omiš 2019. Autorska večer Magdić/Fiamengo  
50. FDK Omiš 2016. Večer novih skladbi Mornarova ljuba, glazba: Vedran Bonačić, tekst: nepoznat autor
NAGRADA ZA NAJBOLJU IZVEDBU
1.NAGRADA ŽIRIJA
Večer svečanog otvorenja  
47. FDK Omiš 2013. Večer svečanog otvorenja  
42. FDK Omiš 2008. Nastupile kao gosti Festivala  
41. FDK Omiš 2007. Nastupile kao gosti Festivala  
40. FDK Omiš 2006. Večer novih skladbi  Uzao si šaptom rijeti, glazba: Srđan Berdović, tekst: Srđan Berdović/Jure Sinovčić
38. FDK Omiš 2004. Nastupile kao gosti Festivala  
35. FDK Omiš 2001. Večer svečanog otvorenja  
34. FDK Omiš 2000. Autorska večer Ljube Stipišića  
Večer novih skladbi Nisan ti se pisan naslušala, glazba: Pero Gotovac, tekst: Stana Klanac-Tulić
33. FDK Omiš 1999. Večer novih skladbi Teta Marija, glazba: Dinko Fio, tekst: Lucija Rudan
32. FDK Omiš 1998. Završna večer ženskih klapa 1.NAGRADA ŽIRIJA
1.NAGRADA PUBLIKE
31. FDK Omiš 1997. Završna večer ženskih klapa 1.NAGRADA ŽIRIJA
1.NAGRADA PUBLIKE
BAŠČINSKI GLASI
30. FDK Omiš 1996. Završna večer ženskih klapa 1.NAGRADA ŽIRIJA
1.NAGRADA PUBLIKE
29. FDK Omiš 1995. Završna večer ženskih klapa 2.NAGRADA ŽIRIJA
1.NAGRADA PUBLIKE
28. FDK Omiš 1994. Završna večer ženskih klapa 2.NAGRADA PUBLIKE
NAGRADA ZA NAJBOLJEG DEBITANTA
     
UKUPNO NASTUPA

16

1994., 1995., 1996., 1997., 1998., 1999., 2000., 2001., 2003., 2006., 2007., 2008., 2013., 2016., 2019., 2023.

NAGRADE NA FESTIVALU:
Ukupno nastupa 16  
Ukupno nagrada 13  
Ukupno natjecateljskih nagrada 11  
Ukupno ostalih nagrada (2)  
     
Završna večer ženskih klapa    
1. nagrada žiri 3 1996., 1997., 1998.
2. nagrada žiri 1 1995.
3. nagrada žiri    
     
1. nagrada publike 4 1995., 1996., 1997., 1998.
2. nagrada publike 1 1994.
3. nagrada publike    
     
Plaketa za najboljeg debitanta 1 1994.
     
Večer novih skladbi    
Izvedba nove skladbe 1 2016.
Nagrada autorima nove skladbe 2  
1. nagrada žiri  (1) 2016.
     
Nagrada Baščinski glasi (1) 1997.
     
Apsolutni pobjednici 3 1996., 1997., 1998.
     

KONTAKT PODACI:

Adresa: Mandaličina 3 (stan Fačini)
10000 Zagreb
CROATIA

Tel. +385 98 168 5460

          +385 91 9000 444

 

FOTO GALERIJA

~~~~~

18. lipnja 2018-te godine Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović klapi Cesarice dodijelila je Povelju Republike Hrvatske za osobiti doprinos u promicanju dalmatinske klapske pjesme te zbog jedinstvenog glazbenog izričaja u prigodi 25. obljetnice iznimno uspješnog rada i djelovanja.

~~~~~

Kliknite ovdje i pogledajte Fotogaleriju sa koncerta povodom obilježavanja dvadesete obljetnice djelovanja 3. prosinca 2013. godine u Lisinskom.