Klapa - Cesarice


BIOGRAFIJA:

Klapa Cesarice već je skoro trideset godina u vrhu hrvatske klapske scene. Osnovana 1993. na incijativu studentica većinom dalmatinskog podrijetla, počela je svoj put na najiskreniji klapski način – jubavju prema pismi i željom za očuvanjem jedinstvene hrvatske tradicije, klapskog a capella izričaja.

Autentičan mladenački entuzijazam pokazao se najsnažnijim oružjem u borbi za emancipaciju ženskoga klapskog pjevanja. Godine 1994., kad Cesarice osvajaju svoju prvu nagradu kao debitantice na omiškom Festivalu dalmatinskih klapa, ni sâm termin „ženska klapa“ nije bio prihvaćen, nego se takva glazbena skupina nazivala „vokalnim ansamblom“. U iduće četiri godine Cesarice postižu nezapamćen uspjeh na omiškoj sceni: najprije osvajaju prvu nagradu publike i drugu nagradu stručnog ocjenjivačkog suda (1995.), zatim triput uzastopno odnose apsolutnu pobjedu (prva nagrada stručnog ocjenjivačkog suda i publike od 1996. do 1998.) i dobivaju Bašćinske glase (1998.), posebnu nagradu koju dodjeljuju klapski voditelji.

Kad su svi oko njih zaključili da je osvojeno sve što se osvojiti dade, Cesarice su otišle korak dalje pronijevši naš klapski pjev i izvan granica Hrvatske. Na međunarodnim natjecanjima zborova IX Concorso Internationale di Canto Corale 1998. u Veroni i Slovakia Cantat 2007. u Bratislavi također osvajaju zlatnu medalju u konkurenciji brojnih međunarodno priznatih ansambala.

Kruna je uzmaha klape Cesarice objava prvog nosača zvuka 1999., nazvanog jednostavno „Cesarice“. Hrvatska diskografska nagrada Porin za najbolji album folklorne glazbe i medijska nagrada Kor za hrvatsku narodnu glazbu kojima je ovjenčan taj debitantski album čine se jedinim logičnim nastavkom te gotovo bajkovite priče. Sljedeći nosač zvuka „Cesarice 2“ (2001.) donosi i sljedeći Porin, no ovaj put u kategoriji najbolje folklorne izvedbe. Treći album „Cesarice 3“ (2009.) u svibnju 2010. ovjenčan je s čak dva Porina, za najbolju izvedbu klapske glazbe (za skladbu „Zapivala tica mala“) i kao najbolji album klapske glazbe.

pročitajte još o klapi ....

U studenom 2012., u izdanju diskografske kuće Menart na tržište je izašao četvrti nosač zvuka „Klapa Cesarice & Edin Karamazov“ koji je klapa snimila u suradnji s proslavljenim hrvatskim lutnjistom i gitaristom svjetskog glasa Edinom Karamazovim te na kojem se nalazi izbor najboljih „live“ snimki s koncerata koje je klapa održala tokom 2009.g. u povodu proslave 15 godina uspješnog rada. Skladba „Ča vridi“ s navedenog albuma nominirana je za Porin 2013 u kategoriji najbolje izvedbe klapske glazbe.

Potvrđene Cesarice postaju respektabilno koncertno tijelo koje nakon što ih je prepoznao hrvatski kulturni krug predstavljaju hrvatsku kulturu i na nizu međunarodnih gostovanja (Italija, Austrija, Njemačka, Luksemburg, Belgija, Češka, Slovačka, Francuska, Portugal i Slovenija). Uspjehe također postižu surađujući i nastupajući s mnogim hrvatskim i stranim glazbenim umjetnicima i ansamblima (Tamburaški orkestar HRT-a, Oratorijski zbor crkve sv. Marka Cantores Sancti Marci, produkcija rock opere Crna kraljica Zagrebačkoga gradskog kazališta Komedija, Lidija Bajuk, Gibonni, Goran Bare, Pips, Chips & Videoclips, Edin Karamazov, Vlatko Stefanovski, Tamara Obrovac, Vlado Kreslin, Alan Taylor, The Cannons itd.). Sudjeluju na gotovo svim važnijim klapskim koncertima, festivalima i smotrama (Klape u Lisinskom, Klape u Hrvatskom glazbenom zavodu, Klape u Areni, Bašćinski glasi, godišnja klapska smotra u Rijeci, Večeri dalmatinske pisme u Kaštel Kambelovcu, Večeri dalmatinske šansone u Šibeniku, International Folk Festival u Bolu, Glumci u Zagvozdu, Dani hrvatskog filma u Orašju, Bjelovarski odjeci kazališta te bezbrojni nastupi na humanitarnim koncertima, izložbama i sl.). Mnoga gostovanja u emisijama HRT-a i Hrvatskog radija okrunjena su pak snimkom svečanog koncerta u Velikoj dvorani KD Vatroslava Lisinskog u Zagrebnu povodu desete obljetnice djelovanja klape (2003.) te nedavno i dvadesete obljetnice (2013.).

Cesarice su u svom dugogodišnjem djelovanju surađivale s najistaknutijim hrvatskim stručnjacima za klapsko pjevanje i folklor općenito. Deset godina vodio ih je renomirani zborski dirigent mo. Bojan Pogrmilović. Njegov rad ostavio je nedvojbeno najveći pečat prema kojemu ih prepoznajemo. Od 2004. surađivale su s pok. mo. Dinkom Fiom, mr. Joškom Ćaletom, te s dr. sc. Markom Rogošićem, ali neizravno i s pok. mo. Ljubom Stipišićem Delmatom, mo. Duškom Tambačom, mo. Krešimirom Magdićem, Jakšom Primorcem, prof., Mirelom Brnetić, prof., i Brankom Starcem, prof., čiji su savjeti i skladbe odigrali ključnu ulogu u oblikovanju klape. Od jeseni 2012. klapu umjetnički vodi mag.mus. Antonia Mimica, ujedno i članica klape.

Ipak, najveća zasluga, ujedno najveće ostvarenje klape Cesarice, nisu brojne nagrade i ugled koji je njima stekla, nego, jednostavno, njezin unikatni repertoar i pjev koji nudi publici. Dosljedno predane najvrednijim izvornim i autorskim djelima dalmatinskoga klapskog repertoara, Cesarice su i jedna od prvih ženskih klapa koje su se odvažile okušati u drugim, hrvatskim i inozemnim, folklornim tradicijama. Tako su njihove izvedbe i snimke pojedinih međimurskih, slavonskih, bugarskih, makedonskih, španjolskih, američkih i latinskoameričkih pjesama obogatile i proširile mogućnosti klape kao vokalnog tijela. Velik utjecaj tih uradaka očit je u repertoaru gotovo svih danas aktivnih klapa koje se zato više ne libe suočiti sa sličnim izazovima, što našu klapsku pjesmu stavlja u širi kontekst i otvara vrata razvoju i obogaćivanju dugogodišnje vokalne tradicije.

Maestro Ljubo Stipišić Delmata o Cesaricama je rekao:

- "Pjevaju ono nečujno objektivno spoznanje, ono nepristrano, a prožeto s duševnošću uprisućenoj u nespoznatljivo etičko i estetsko, jer tamo, u misteriju iznad praga pjêva – tamo je njihova glasovna molitva: u naslućenju neprepričljivih značenja pučkog i skladanoga. Tamo i mi, po takvim svećenicama postajemo pobratimstvo objedinjeno u zakletvi s precima, sudioništvujemo u onomu što smo nekoć bili, a to zaboravili biti, i u onomu što iščekujemo, a ne umijemo zahtjeti žeđ za velebnijim iščekivanjem; eto, - tamo u prostore Odisejske pučine odvode nas Cesarice, i nude Iskon i Zaton, po mjeri čovika trudnega i Boga vičnega, koji nas hoće i u njihovim glasnicama u svojemu Licu ozrcaliti".

Klapa je sudjelovala na svečanom otvorenju jubilarnog 50. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2016., dok je na večeri novih skladbi autoru skladbe "Mornarova ljuba" Vedranu Bonačiću priskrbila 1. nagradu žirija, te osvojila nagradu za najbolju izvedbu! 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar – Kitarović dodijelila je klapi Cesarica Povelju Republike Hrvatske za osobiti doprinos u promicanju dalmatinske klapske pjesme te zbog jedinstvenog glazbenog izričaja u prigodi 25. obljetnice iznimno uspješnog rada i djelovanja, a Grad Zagreb nagradio ih je Medaljom Grada Zagreba.

SASTAV KLAPE:
1. sopran Ani Vuletić
2. sopran Vedrana Šiša, Ana Konsuo
1. alt Vedrana Zrnić, Nikolina Šainović, Lucija Šimić, 
2. alt Andreja Jurić, Jasna Kufner, Vesna Batistić Fačini, Ljiljana Forintić,  
Glazbeni voditelj Jurica Petar Petrač, mag. mus.

U klapi su pjevale (ili pjevaju kad zatreba): Teodora Festini, Sandra Jovičić Kašmo, Tina Klak, Ilijana Korać, Vesna Matana Matić, Anita Nikolić-Malora, Ivona Šatrak, Nela Šarić, Mira Šimić, Antonia Tomas

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
53. FDK Omiš 2019. Autorska večer Magdić/Fiamengo  
50. FDK Omiš 2016. Večer novih skladbi Mornarova ljuba, glazba: Vedran Bonačić, tekst: nepoznat autor
NAGRADA ZA NAJBOLJU IZVEDBU
1.NAGRADA ŽIRIJA
Večer svečanog otvorenja  
47. FDK Omiš 2013. Večer svečanog otvorenja  
42. FDK Omiš 2008. Nastupile kao gosti Festivala  
41. FDK Omiš 2007. Nastupile kao gosti Festivala  
40. FDK Omiš 2006. Večer novih skladbi  Uzao si šaptom rijeti, glazba: Srđan Berdović, tekst: Srđan Berdović/Jure Sinovčić
38. FDK Omiš 2004. Nastupile kao gosti Festivala  
35. FDK Omiš 2001. Večer svečanog otvorenja  
34. FDK Omiš 2000. Autorska večer Ljube Stipišića  
Večer novih skladbi Nisan ti se pisan naslušala, glazba: Pero Gotovac, tekst: Stana Klanac-Tulić
33. FDK Omiš 1999. Večer novih skladbi Teta Marija, glazba: Dinko Fio, tekst: Lucija Rudan
32. FDK Omiš 1998. Završna večer ženskih klapa 1.NAGRADA ŽIRIJA
1.NAGRADA PUBLIKE
31. FDK Omiš 1997. Završna večer ženskih klapa 1.NAGRADA ŽIRIJA
1.NAGRADA PUBLIKE
BAŠČINSKI GLASI
30. FDK Omiš 1996. Završna večer ženskih klapa 1.NAGRADA ŽIRIJA
1.NAGRADA PUBLIKE
29. FDK Omiš 1995. Završna večer ženskih klapa 2.NAGRADA ŽIRIJA
1.NAGRADA PUBLIKE
28. FDK Omiš 1994. Završna večer ženskih klapa 2.NAGRADA PUBLIKE
NAGRADA ZA NAJBOLJEG DEBITANTA
     
UKUPNO NASTUPA

15

1994., 1995., 1996., 1997., 1998., 1999., 2000., 2001., 2003., 2006., 2007., 2008., 2013., 2016., 2019.

NAGRADE NA FESTIVALU:
Ukupno nastupa 15  
Ukupno natjecateljskih nagrada 11  
Ukupno ostalih nagrada 2  
     
Završna večer ženskih klapa    
1. nagrada žiri 3 1996., 1997., 1998.
2. nagrada žiri 1 1995.
3. nagrada žiri    
     
1. nagrada publike 4 1995., 1996., 1997., 1998.
2. nagrada publike 1 1994.
3. nagrada publike    
     
Plaketa za najboljeg debitanta 1 1994.
     
Večer novih skladbi    
Izvedba nove skladbe 1 2016.
Nagrada autorima nove skladbe 2  
1. nagrada žiri  1 2016.
     
Nagrada Baščinski glasi 1 1997.
     
Apsolutni pobjednici 3 1996., 1997., 1998.
     

KONTAKT PODACI:

Adresa: Mandaličina 3 (stan Fačini)
10000 Zagreb
CROATIA

Tel. +385 98 168 5460

          +385 91 9000 444

 

FOTO GALERIJA