Svečano otvorenje 58. FDK – Večer u čast Vinka Coce

25.Lipanj.2024.

58. Festival dalmatinskih klapa Omiš 2024. starta Svečanim otvorenjem u petak 28. lipnja na Trgu Sv.Mihovila večeri u čast Vinka Coce. Slavni tenor klape Trogir na ovaj način posthumno se vraća na omišku pozornicu kojoj duguje zvjezdanu slavu i koja je značajno obilježila njegovu karijeru.

~~~~~

~~~~~

Coce je svojim glasom plijenio pozornost bez obzira na glazbeni ukus i postao tijekom solističke karijere svojevrsni simbol Dalmacije. O Cocinu glasu moglo bi se doista puno toga reći. Zvuk tog lirskog tenora je bio kao stvoren za klapsko pjevanje, posebice za trogirske napjeve. Njegova izvanredna muzikalnost, te osjećaj za doziranje pjevačkih ukrasa i fraza su gotovo čudesni. U isto vrijeme, interpretativno je bio sposoban pjevački se transformirati prema tematici glazbenog predloška.
Nakon što se prvi put razišao s klapom Trogir, tamo negdje početkom devedesetih godina prošlog stoljeća, posvetio se solo karijeri zabavnog pjevača. I to s popriličnim uspjehom. Festivalske nagrade i popularnost među širom publikom pratile su ga do samog kraja. Ipak, nikad nije zaboravio svoje glazbene korijene pa je tako nastavio redovito surađivati s brojnim klapama.**

~~~~~

Na Večeri otvorenja u petak 28. lipnja nastupit će klape: CAMBI (m)-Kaštel Kambelovac, IVO LOZICA (mj)-Lumbarda, KAMPANEL (m)-Zagreb, STIVANJA (ž)-Trogir i TROGIR (m)-Trogir.

Festivalsku zastavu imati će čast podići dugogodišnji voditelj radne grupe festivala gosp. Boris Brzović.
Voditelj programa je Nikola Urukalo.

** – korišten dio teksta iz radio emisije RTV Zadar
“Klapski puti” urednik Ante Rados