Teme klapskih pjesama

03.Veljača.2016.

Repertoar suvremenih dalmatinskih klapa u počecima se odlikovao uglavnom ljubavnom tematikom, a od utemeljenja omiškog festivala pokriva gotovo sve vidove suvremenog života žitelja Dalmacije. Ipak, tema koja je najčešće opjevana u narodnim pjesmama, uglavnom nepoznata autora, jest ljubav. Ljubavni klapski tekstovi često dočaravaju čitav spektar emocija – od naglašeno poetskog preko vedrog optimističkog i šaljivog, pa čak i do neprirodna i pretjerana sentimentalizma.
Specifičan ugođaj što ga stvara cjelina teksta i napjeva u dalmatinskoj klapskoj pjesmi traži slobodu u metroritamskom oblikovanju, što se ostvaruje parlando rubato načinom izvođenja. Najčešće se radi o strofnim pjesmama kojima se često određuju ili pridružuju refreni. Uz to vrlo je raznoliko i inventivno organiziran način rimovanja unutar strofa. Novokomponirane klapske pjesme česo su pisane u slobodnom, raznolikom metrtu koji je posebna inspiracija kompozitoru, dok su novije i nove klapske pjesme pretežno sastavljene od kitica s refrenima te raznoliko organizirane u metričkom i strofičkom smislu.
Ljepota ljubavnih tekstova očituje se u jednostavnim, prikrivenim porukama koje pozivaju na vjernost i beskompromisan suživot. Dvi naranče, dvi jabuke aludiraju na ženske dojke, razne vrste cvijeća također označavaju djelove tijela ili pak gorkost neuzvraćene ljubavi (pelin).

Autori teksta: Joško Ćaleta i Jurica Bošković

Više možete pogledati ovdje!

mediteranski-pjev

Izvadak iz teksta objavljenog u publikaciji „Mediteranski pjev“
izdavača Večernji list d.o.o iz 2011. god.

Vezani članci:

–  Klapsko pjevanje u Splitu

–  Bazeni klapskog pjevanja

–  Festivalska klapa

–  Pojam klapa