U sjećanje: Maestro Ljubo Stipišić – Delmata

07.Listopad.2021.

Ljubo Stipišić Delmata suosnivač Festivala dalmatinskih klapa, jedan od očeva dalmatinske pisme i njezine renesanse u Omišu. O tom tihom, velikom čovjeku nebrojene i velike riječi su ispisane ili će biti, a njegovi fascinantni biografski podaci govore rječito o zaljubljeniku koji je vratio dostojanstvo onome što je često bio jedini švog dalmatinskog čovika; njegovoj klapi i njegovoj pismi  …..

fdk-skladatelji-delmataKao melodiograf zabilježio je oko šest stotina dalmatinskih svjetovnih i veliki broj crkvenih napjeva, sklada i obrađuje pretežito vokalnu glazbu za manje sastave, klape i zborove, a voditelj je i osnivač brojnih klapa …..

Sakupljač je svih vrsta pučkih tradicija pa bilježi narodne umotvorine, poslovice, praznovjerice, pučke likarije. Poeziju piše na vlastitom leksiku napajanom na čakavskoj tradiciji, posebno uspješno u kultnoj skladbi Dalmatino povišću pritrujena, potom Kod Lepanta sunce moje, Testamentum (Vaki umre u postolin), Zlata jemaš dare primaš, Intrade san popi, Namisto molitve …..

Ljubo Stipišić Delmata umro je u Splitu 9. listopada 2011. godine.

Barba Ljubo  hvala na svemu što ste učinili za sve nas, za dalmatinsku pismu i Festival dalmatinskih klapa u Omišu!

Počivajte u miru barba Ljubo. Naradili ste se za dva života, a ostavili blaga za vijeke …..

..::..

Monografija o Ljubi Stipišiću Delmati “Nima vaki testamenta” autorice Herci Ganza predstavljena je uoči 54. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu. Ranije je predstavljena u Splitu i Solinu.

Delmata, počasni građanin Grada Omiša (posmrtno)

Delmata je bio veliki čovjek i veliki maestro

Ljubo Stipišić Delmata kakvog manje znamo – kliknite ovdje i pogledajte!

Sve o Zakladi Ljubo Stipišić Delmata pogledajte ovdje!

Ej čovječe!