Uspješno održana Kanadska klapska turneja

02.Listopad.2023.

Mješovita klapa Kartolina iz Windsora, Ontario organizirala je sredinom rujna koncertnu klapsku turneju s ciljem predstavljanja hrvatske kulturne baštine u dalekoj Kanadi. Turneja od tri koncerta održana je pod pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Pule, Turističke zajednice Pula i Istarske županije, te je organizirana u suradnji s Festivalom dalmatinskih klapa Omiš. Gosti turneje bile su ženska klapa Teranke iz Pule i ravnatelj FDK Omiš, prof. Mijo Stanić.

Prvi koncert održan je u Windsoru 15. rujna u dvorani glazbene škole Ste-Cécile. Na njemu su osim Teranki i Kartoline nastupile ženska klapa Fritule i dječja klapa Berekin, obje iz Windsora.

~~~~~

Drugi koncert održan je 16. rujna u North Yorku – Toronto u teatru Meridian Art centra. Na ovom koncertu sudjelovao je i vokalni ansambl Darbazi iz Toronta koji njeguje gruzijsku vokalnu glazbu.

~~~~~

Posljednji koncert, 17. rujna u gradu Etobicoke u prelijepoj Humber Valley United crkvi, klapa Teranke održala je samostalno. Istu večer ravnatelj FDK Omiš, prof. Mijo Stanić održao je predavanje i radionicu klapskog pjevanja za članove Folklornog ansambla „Hrvatsko kolo“ iz Mississauge, a njima su se pridružili Željko Sorić voditelj i pjevač muške klape Maestral iz Toronta, te Višnja i Zoran Tijardović iz klape Kartolina.

~~~~~

Glavne nositeljice svih koncertnih programa bile su klapa Teranke, dugogodišnje uspješne sudionice omiškog festivala, osvajačice niza odličja, uvijek pri samom vrhu omiškog klapskog Olimpa. One su od prvog poziva organizatora odgovorno i ozbiljno, zajedno sa svojim voditeljem Svetom Popovićem, pristupile pripremama za gostovanje u Kanadi, te su u potpunosti opravdale poziv organizatora.

Osvježene novim prvim sopranom na najvišem su nivou predstavile umijeće tradicijskog a cappella klapskog pjeva. Nadahnutim, muzikalnim interpretacijama i izbalansiranošću glasovnih boja s jednakim su uspjehom prezentirale raskoš i raznolikost muziciranja, bilo da se radilo o izvedbama izvornih tradicijskih napjeva (kako dalmatinskih tako i istarskih), novih klapskih skladbi ili obradama popularnih pjesama. A da je klapa, više od same pjesme, skupina pravih i iskrenih prijatelja koji funkcioniraju poput velike skladne obitelji, Teranke su prezentirale na svakom koraku kanadske turneje, kako na pozornici tako i izvan nje.

~~~~~

Kartolina, Teranke i ravnatelj Festivala prisustvovali su u Burlingtonu svečanom prijemu povodom posjeta predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića Kanadi, a u organizaciji Veleposlanstva RH i Generalnog konzulat RH u Mississaugi. Na susretu s predsjednikom, klapa Kartolina izvela je kanadsku i hrvatsku himnu, dok su Teranke također otpjevale jednu pjesmu.

Ravnatelj Festivala u kraćim je razgovorima s Generalnim konzulom RH u Kanadi gospodinom Antom Jovićem i Veleposlanikom RH u Kanadi gospodinom Vicom Skračićem istaknuo vrijednost ove klapske turneje u promociji hrvatske kulturne baštine i povezivanju kanadskih Hrvata s domovinom, te izrazio potrebu i želju da hrvatske institucije u Kanadi ovom projektu u budućnosti pruže veću potporu u organizaciji i promociji. Treba naglasiti da su za izrazito uspješnu turneju ponajviše zaslužni supružnici Višnja i Zoran Tijardović koji su na sebe preuzeli gotovo cjelokupni teret organizacije. S velikim entuzijazmom, srcem i ljubavlju oni su se potrudili da u kratko vrijeme boravka u Kanadi gostima iz Hrvatske pruže nezaboravnu trenutke i u zgusnutom rasporedu pokažu što više od svoje druge domovine. Na tom nesebičnom i srčanom zalaganju treba im iskreno čestitati i zahvaliti.

~~~~~

Iako su na drugom kraju svijeta prilično izolirani od izvorišta klapske pjesme članovi klape Kartolina iz godine u godinu s uspjehom se trude poboljšavati svoje suzvučje. Povremena gostovanja u domovini, ponajprije na omiškoj pozornici, kao i dolasci klapskih gostiju iz domovine u Kanadu u tome su im od velike koristi. Sve pohvale voditeljici Višnji Tijardović na osnivanju dječjih klapa Fritule i Berekin. To su mladice koje tek puštaju svoje korijenje i puno obećavaju u uspješnom očuvanju tradicije svoje pradomovine. Šteta je što na odličnim koncertima, koji su često bili prožeti dubokim emocijama, nije bio pokoji posjetitelj više. U Kanadi živi velika hrvatska zajednica, te su ovakve prigode za izravan susret s domovinom neprocjenjive. Stoga bi organizatori najveću pažnju trebali posvetiti upravo u smjeru što veće promocije budućih klapskih turneja među kanadskim Hrvatima i motiviranja za dolaske na ovakve susrete. Pri tom im je svakako nužna veća pomoć i suradnja hrvatskih institucija i zajednica u Kanadi.

Ljubav koju obitelj Tijardović gaji prema tradiciji i svojim hrvatskim korijenima je neizmjerna. Klapa Kartolina osnovana je u Windsoru 2013. godine i pridružena Hrvatskoj katoličkoj župi Sv. Franjo Asiški. Ostvarila je brojne nastupe u Kanadi i Hrvatskoj. Pod svojim okriljem ima i žensku klapu Fritule i dječju klapu Berekin, a Višnja Tijardović, profesorica pjevanja i prvi sopran Kartoline, voditeljica je svih triju klapa. Nastupaju odjenuti u izvorne splitske nošnje, te i na taj način promiču i njeguju dalmatinsku i hrvatsku narodnu baštinu. Od 2015. godine redovito organiziraju klapske koncerte u Windsoru na kojima nastupaju i gosti izvođači. Tako je 2018. godine u Kanadi gostovala klapa Krunik iz Kučina, a 2022. dubrovačka klapa Kaše. Kartolina je nastupila na više istaknutih klapskih koncerata u Hrvatskoj od kojih najviše ističu gostovanja na FDK Omiš 2016. u Večeri novih skladbi i 2019. godine u Večeri klapa iz iseljeništva.

Klapa Kartolina je ove 2023. godine po prvi put sudjelovala i u natjecateljskom dijelu programa u Večeri mješovitih klapa. Uspješna suradnja omiškog Festivala i Kartoline traje od 2015. godine. O tome klapa ističe sljedeće: „Mi u hrvatskoj dijaspori iznimno cijenimo kada se naš rad i napori prepoznaju u domovini. Naša suradnja i komunikacija s FDK-om traje od naših početaka i u njima smo uvijek imali podršku. Uvijek su spremni pomoći i zajedno raditi na projektima i planovima za promociju i dobrobit izvorne klapske glazbe. Tijekom naših nastupa na festivalu u Omišu 2016. i 2019. godine osjećali smo se kao kod kuće i kao s obitelji. Veliko nam je zadovoljstvo i čast da zajedno s FDK-om radimo na dovođenju najboljih klapskih sastava i stručnjaka iz Hrvatske u Kanadu, na nastupe i seminare. To je nastavak rada započetog sporazumom o suradnji koje je FDK pokrenuo s klapama iz hrvatske dijaspore.“

Klapa “Kartolina” na Večeri mješovitih klapa 57. FDK Omiš 2023.

~~~~~

Po završetku ovogodišnje kanadske turneje klapa Kartolina već razmišlja o pripremama za sljedeću u 2024. godini.

FOTOGALERIJE

~~~~~

PRVI KONCERT – WINDSOR 15. RUJNA

DRUGI KONCERT – NORTH YORK 16. RUJNA

TREĆI KONCERT- ETOBICOKE, HUMBER VALLEY UNITED CHURCH 17. RUJNA

~~~~~