Klapa - Kartolina


BIOGRAFIJA:

Klapa Kartolina je a cappella vokalna grupa koja promiče klapsko pjevanje – tradicionalno dalmatinsko pjevanje koje je upisano u UNESCO kao nematerijalna kulturna baština čovječanstva. Riječ klapa u dalmatinskom dijalektu hrvatskog jezika označava „grupu prijatelja”, a kartolina znači „razglednica”.

Klapa djeluje u gradu Windsoru, Ontario, Kanada i pridružena je Hrvatskoj katoličkoj župi Sv. Franjo Asiški. Klapa je osnovana 2013. godine od strane nekolicine glazbenih entuzijasta pod vodstvom Višnje Tijardović, te je do sada ostvarila brojne nastupe u Kanadi i Hrvatskoj. Klapa je nastupila u 2016. godini na više istaknutih koncerata klapske glazbe u Hrvatskoj, od kojih je najpoznatiji bio 50. Festival dalmatinskih klapa Omiš, kao gost izvođač. U sklopu Večeri klapa iz iseljeništva klapa je na omiškom festivalu nastupila i 2019. godine

Klapa Kartolina je organizator prvog klapskog koncerta u Windsoru 2015. godine, u Umjetničkoj galeriji u Windsor-u, koji je postao redoviti godišnji događaj, te na kojem nastupaju i gosti izvođači. Klapa ima pod svojim okriljem i klapu mladih Fritule, koja je također pod vodstvom Višnje Tijardović, a 2020-te osnovali su i mušku dječju klapu Berekin.

Članovi klape Kartolina nastupaju odjenuti u izvorne splitske nošnje, te i na taj način promiču i njeguju dalmatinsku i hrvatsku narodnu baštinu.

 

~~~~~

Na svojoj službenoj internetskoj stranici klapa izrijekom zahvaljuje omiškom festivalu:

Želimo izraziti veliku zahvalnost Festivalu Dalmatinskih klapa (FDK) Omiš na objavi priloga o nama, na njihovim web stranicama. Mi u hrvatskoj dijaspori iznimno cijenimo kada se naš rad i napori prepoznaju u domovini. Naša suradnja i komunikacija s FDK-om traje od naših početaka i u njima smo uvijek imali podršku. Uvijek su spremni pomoći i zajedno raditi na projektima i planovima za promociju i dobrobit izvorne klapske glazbe. Tijekom naših nastupa na festivalu u Omišu 2016. i 2019. godine osjećali smo se kao kod kuće i kao sa obitelji. Veliko nam je zadovoljstvo i čast objaviti da zajedno s FDK-om radimo na dovođenju najboljih klapskih sastava i stručnjaka iz Hrvatske u Kanadu, na nastupe i seminare. To je nastavak rada započetog sporazumom o suradnji koje je FDK pokrenuo s klapama iz hrvatske dijaspore. Zahvaljujemo se također Središnjem državnom uredu za Hrvate izvan RH i Canada Council for the Arts, na potpori ovim projektima. Nažalost zbog trenutne situacije sa COVIDom-19 svi naši planovi su trenutno na čekanju. Nadamo se da će se planovi pokrenuti kada se ponovno stvore uvjeti za putovanja i nastupe uživo, te da će sljedeća godina biti puno bolja za sve nas!

SASTAV KLAPE:

U klapi Kartolina pjevaju: Višnja Tijardović - sopran i voditelj klape, Gabriela Tijardović, Daniela Papac i Viktoria Prša - altovi, Zoran Tijardović - tenor i  Frank Pavičić - bariton

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
57. FDK Omiš 2023. Večer mješovitih klapa  
53. FDK Omiš 2019. Večer klapa iz iseljeništva  
50. FDK Omiš 2016. Gosti na Večeri novih skladbi  
     
UKUPNO NASTUPA 3 2016., 2019., 2023.

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA

 

~~~~~