Zlatni omiški grdelini dječjim klapama Maestral iz Splita i Sfida s Korčule

11.Lipanj.2023.

Pregršt pjesme i veselja bilo je protekle subote, 10. lipnja u dvorištu Osnovne škole „Josip Pupačić“ na Drugoj smotri dječjih klapa Omiš 2023. Državno školsko natjecanje u organizaciji Ministarstva znanosti i obrazovanja RH, Agencije za odgoj i obrazovanje, FDK Omiš i Osnovne škole „Josip Pupačić“, okupilo je jedanaest dječjih klapa iz cijele Hrvatske podijeljenih u dvije natjecateljske kategorije: Cancticum Angelorum – Zagreb, Maestral – Split, Matačićevi slavuji – Omiš, Dominus – Rijeka, Četiri kampanela – Rab, Lantina – Zadar, Zagrebačke kantadurke – Zagreb, Riva – Zadar, Porta – Split, Sfida – Korčula i Feral – Zadar.

~~~~~

Autor nagrade Omiški grdelin omiški je umjetnik Teo Baučić.

~~~~~

Zlatni omiški grdelin u kategoriji učenika osnovnih škola pripao je klapi Maestral iz Splita i njihovoj mentorici Heleni Pelić dok su srebrni omiški grdelin osvojili domaća klapa Matačićevi slavuji i njihov voditelj prof. Mijo Stanić. Treće mjesto osvojila je klapa Dominus iz Rijeke pod vodstvom profesorice Anite Stupac Butorac.

 

Pobjednici u kategoriji A klapa Maestral iz Splita, voditeljica Helena Pelić i
gradonačelnik Omiša Ivo Tomasović

~~~~~

U kategoriji srednjoškolskih klapa Zlatni omiški grdelin osvojila je klapa Sfida iz Korčule i voditeljica Josipa Favro Kurtović, ponovivši tako uspjeh ostvaren na prošlogodišnjoj prvoj smotri. Srebro i bronca otišli su u Zadar klapama Feral pod vodstvom profesorice Ive Mustač Klarić i Riva pod vodstvom profesorice Marije Vičević.

Pobjednici u kategoriji B klapa Sfida s Korčule, voditeljica Josipa Favro Kurtović
i ravnateljica AZOO Dubravka Brezak Stamač

~~~~~

Natjecanju je prisustvovala ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje, dr. sc. Dubravka Brezak-Stamać koja je ujedno i otvorila Smotru, te gradonačelnik Grada Omiša Ivo Tomasović.

Stručno prosudbeno povjerenstvo radilo je u sastavu: Daria Kurtić, prof., dr.sc. Ivana Tomić Ferić, Antonela Burić, mag. mus., Mojimir Čačija, umjetnički ravnatelj FDK Omiš i Tanja Topić, prof.

Program su vodile Ana Blajić i Roza Stanić, učenice omiške osnovne škole. Osmijeh i radost na dječjim licima nakon cjelodnevnog druženja učinio je ponosne i radosne sve članove organizacijskog tima Agencije za odgoj i obrazovanje, osnovne škole „Josip Pupačić“ i Festivala dalmatinskih klapa koji su vrijedno sa srcima punim ljubavi pomogli da Smotra ostane u najljepšem sjećanju svim sudionicima.

~~~~~

Ocjene Stručnog ocjenjivačkog suda (tablica .pdf)

~~~~~

Kliknite ovdje i pogledajte Fotogaleriju sa Smotre!

~~~~~

Ovim koncertom ujedno su započela događanja na 57. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2023. godine, a program se nastavlja već idućeg vikenda natjecanjem klapa debitanata u Bolu na Braču.