Ansambl Prvi komin Snježanin – Zagreb

13.Ožujak.2024.

Prvi komin Snježanin“ osnovan je 14. ožujka 2004. godine, na inicijativu maestra Dinka Fia, umjetničkog voditelja ansambla. Višegodišnja želja za osnivanjem ansambla tipa ‘komin‘ ostvarila mu se kao rođendanska želja za 80.-ti rođendan. ‘Komin’ je zapravo nova glazbena forma gdje, za razliku od ‘klape’, u kojoj je vodeći glas jedan tenor ili sopran, to čini cijela dionica. Osim toga, ‘komin’ je mješoviti ansambl (muška i ženska klapa) koji je svojim višeglasnim pjevanjem karakterističan za višestoljetno okupljanje uz ‘komine’ odnosno kućna ognjišta, gdje bi se uz dobro jelo i kapljicu pjevalo.

Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu sudjelovali su na Večeri novih skladbi 40. Festivala 2006. godine, kao mješovita klapa,  izvodeći skladbu Dinka Fia „Znoj na ledini“ na tekst Nediljka Begića.

~~~~~

Prvi komin Snježanin* organizator je Susreta mješovitih klapa u Zagrebu koji se od 2009. godine održava u maloj dvorani Vatroslava Lisinskog.

Više o ansamblu na njegovoj službenoj internetskoj stranici.

~~~~~

*Objašnjenje imena: Prvi – zasad su prvi i jedini ‘komin’; Komin – glazbena forma višeglasnog pjevanja mješovitog ansambla; Snježanin – naziv domaćice komina (Snježana Špiljak). Umjetnički voditelj ansambla je Vlatko Panić.

Direkcija Festivala dalmatinskih klapa upućuje čestitke povodom dvadesete godišnjice
osnutka i rada ansambla.