Festivalske nagrade i priznanja

30.Ožujak.2024.


ŠTIT S POVIJESNIM GRBOM GRADA OMIŠA

Nagrada se dodjeljuje na završnoj festivalskoj večeri najuspješnijim muškim i ženskim klapama, kao i najuspješnijim mješovitim klapama po odluci Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva. Dodjeljuju se zlatni, srebrni i brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša.
Na nekim mjestima u tekstovima stranica, ova nagrada je upisana kao 1., 2. i 3. nagrada Stručnog ocjenjivačkog suda (žirija).
Autor: Ivan Vanja Beden; Rad: Kažimir Hraste, akademski kipar.


Nagrada Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva

~~~~~

OMIŠKI LEUT

Leut grada Omiša je nagrada koja se na završnoj večeri Festivala dodjeljuje najuspješnijim klapama po ocjeni nazočne publike. Na večeri muških i ženskih klapa dodjeljuju se zlatni, srebrni i brončani Omiški leut, a na večeri mješovitih klapa zlatni leut.
Rad: Kažimir Hraste, akademski kipar


Nagrada publike

~~~~~

OSTALE NATJECATELJSKE NAGRADE

Plaketa Ljubo Stipišić Delmata daje se autoru najbolje nove obrade tradicionalnog napjeva, prema ocjenama stručnog ocjnenjivačkog povjerenstva. Ovo je nova nagrada ustoličena na 53. Festivalu 2019. godine.
Plaketa Rozeta Sv.Petra nagrada je koju dobiva klapa koja je osvojila najviše glasova publike na Večeri izvornih napjeva.
Rad plaketa: Kažimir Hraste, akademski kipar.

~~~~~

NAGRADA KLAPI DEBITANTU

Nagrada se dodjeljuje najuspješnijoj klapi debitantu prema odluci Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva.
Rad: Kažimir Hraste, akademski kipar
Osim toga na Večeri klapa debitanata koja se tradicionalno održava u Bolu na otoku Braču Stručno ocjenjivačko povjerenstvo nagrađuje najuspješniju klapu Kamenom sreće, dok publika najuspješniju klapu nagrađuje Školjkom sreće
Rad: Pero Jakšić, akademski kipar

~~~~~

NAGRADE NA VEČERI NOVIH SKLADBI

Plaketa autorima najuspješnijih skladbi – dodjeljuje se zlatna, srebrna i brončana plaketa za osvojeno 1., 2. ili 3. mjesto. Odluku donosi Stručno ocjenjivačko povjerenstvo.

Zlatna plaketa – dodjeljuje se autoru skladbe kojoj publika dodjeli najveći broj glasova.

Plaketa za najbolju izvedbu nove skladbe – dodjeljuje se klapi prema odluci Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva.

Plaketa za najbolju stihove ‘Drago Ivanišević’ – dodjeljuje se autoru stihova prema odluci posebnog ocjenjivačkog povjerenstva.

Rad: Kažimir Hraste, akademski kipar

~~~~~

NAGRADE NA BIVŠIM VEČERIMA MJEŠOVITIH KLAPA

Od 54. Festivala večer mješovitih klapa održava se u Omišu. Stoga su i nagrade omiške, pa se dodjeljuje zlatni, srebrni i brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša prema ocjeni stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, te zlatni leut prema glasovima publike.

Lipin cvit – dodjeljuju se zlatni, srebrni i brončani lipin cvit za osvojeno 1., 2. ili 3. mjesto. Odluku donosi Stručno ocjenjivačko povjerenstvo.
Zlatni lipin cvit – nagrada publike – dodjeljuje se samo jedna (prva) nagrada publike.
Ova nagrada dodjeljivala se na večerima održavanim u Blatu na Korčuli od 2017. do 2019.

Na večerima mješovitih klapa održavanim u Komiži od 2013. do 2016. dodjeljivane su zlatna, srebrna i brončana falkuša za osvojeno 1., 2. ili 3. mjesto po odluci Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, te zlatna falkuša po glasovima publike – dodjeljuje se samo jedna (prva) nagrada publike.

Na večerima mješovitih klapa održavanim u Opuzenu od 2004. do 2012. dodjeljivane su zlatna, srebrna i brončana grana mandarine za osvojeno 1., 2. ili 3. mjesto po odluci Stručnog ocjenjivačkog povjerenstva, te Neretvanska lađa po glasovima publike – dodjeljuje se samo jedna (prva) nagrada publike.

~~~~~