O ženskim klapama

10.Kolovoz.2023.

Kad se ugase reflektori i podijeljenim priznanjima odjavi svaki od omiških Festivala dalmatinskih klapa, u pravilu ostaju neke dileme, nedorečenosti, jednom riječju razilaženja o kojima umjetnički savjet i organizacijski odbor kasnije detaljno raspravljaju.

Kratko bi se htjeli osvrnuti na neke aktualnosti s početaka festivala. Riječ je o ženskim klapama, koje su se na “Omišu” borile i izborile za punu afirmaciju i ravnopravnost. Radi se u pravilu o vokalnim tijelima čije je pjevanje nadasve kvalitetno prvenstveno po pedantnosti interpretacije i intonativnoj dosljednosti. Međutim, po mnogima to pjevanje je bilo ipak podalje od tradicije i folklornog nasljeđa kako se to znalo prezentirati. Ali su očito djevojke u “emancipacijskom” izazovu pokušale dokazati sebi i drugima da slaganje harmonija na način kako to rade muškarci nije nikakav bauk, već istinsko zadovoljstvo i prilika za okupljanje. Prve su se ženske vokalne skupine na “Omišu” prihvaćale možda ponajviše radi simpatija i kurioziteta. Međutim, od desetog Festivala na ovamo sve ih je više, a četveroglasje kod djevojaka, htjeli ili ne, postaje prava mala pošast.*

Shodno tome, bitno je naglasiti da je prva ženska klapa u Dalmaciji osnovana u Blatu na Korčuli. Ženska klapa Žetalice, osnovana 1966. godine, utrla je put za sve ženske klape koje su nastale nakon nje i u mnogočemu pridonijela afirmaciji ženskog klapskog pjevanja kada je to bio izričito muški svijet.

~~~~~

~~~~~

U nenatjecateljskom dijelu 1974. godine nastupaju pjevačice ženskoga sastava „Filip Dević“.

Klapa Zadranke prva su ženska klapa koja je nastupila u natjecateljskom dijelu Festivala, ravnopravno s muškim klapama i s klap­skim repertoarom oblikovanim u homofonom četveroglasju. Nastupile su 1976. godine na 10. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu.

Nakon njih otvorila su se vrata za brojne ženske klape koje se od 1991. godine natječu u posebnoj natjecateljskoj večeri. Od 2006. godine natječu se na izlučnim večerima u kombinaciji s muškim klapama pri čemu se posebno vrednuju za kva­lifikaciju u posebnoj finalnoj večeri.

~~~~~

Do danas je na Festivalu nastupilo blizu 200 ženskih klapa iz Hrvatske i inozemstva.

~~~~~

*U uvodnom dijelu korišteni su dijelovi teksta  Igora Brešana,
 dnevnik“ Slobodna Dalmacija“, 6. srpnja 1985.