Četrdeset godina veloluške klape Ošjak

01.Kolovoz.2016.

Na slavljeničkom koncertu u povodu 40 godina djelovanja klape Ošjak, održanom u subotu, 30. srpnja 2016. nastupili su njihovi brojni gosti među kojima su bili i ovogodišnji pobjednici jubilarnog Omiša – Vinčace iz Novog Vinodolskog. Kao gosti nastupili su i Oliver, Meri Cetinić i Gibonni.

Klapa je osnovana u studenom 1976. nastavljajući tradicionalno pjevanje svog kraja koje su prije njih njegovali pjevačko društvo “Hum”, oktet “Vela luka”, klapa “Hum” i drugi. Vrlo su brzo stekli mnogo poklonika, osvajajući brojna priznanja i nagrade. Na omiškom su Festivalu, bili i apsolutni pobjednici – 1981. i 1983. Na istom su Festivalu nastupili i na jubilarnom pedesetom, na svečanom otvaranju 2. srpnja 2016. u Retrospektivnoj večeri te u Završnoj večeri muških klapa, kada im je Predsjednica RH, Kolinda Grabar Kitarović uručila Povelju RH.

50-fdk-predsj-rh-023

Na svečanom koncertu, održanom ispred župne crkve Svetog Josipa u Vela luci, nastupile su klape-prijatelji: Maestral, Kumpanji, ženska klapa Amfora iz Dubrovnika i gosti iz Slovenije – klapa Semikanta. Rođendansko je slavlje uveličao i najpoznatiji Velolučanin, Oliver Dragojević, te Gibonni i iz susjednog Blata – Meri Cetinić. U gledalištu je bio akademik Jakša Fiamengo. Pri kraju ovog slavljeničkog koncerta, pred prepunim gledalištem uslijedili su darovi “Zaklade Ljubo Stipišić“, Festivala dalmatinskih klapa Omiš i njihovog izdavača Branka Paića koji im je upravo objavio slavljenički CD.

Koncert je završen zajedničkom izvedbom svih sudionika koncerta “legendarnom pjesmom, “Sjećanjem na Velu luku” Velolučanina Branka Žuvele koji je bio nazočan na ovom koncertu.

Pred brojnim obožavateljima u prepunom gledalištu, program je vodila naša kolegica Lejdi Oreb, inače, kćerka jednog od utemeljitelja klape, nažalost preminulog, Mirka Oreba.

Objavljeno 31.07.2016 na internetskim stranicama HR Radio Splita, autor Eduard Gracin

odlikovanje-klapa-osjak