Festivalskom fotografu Vladi Zemuniku nagrada Grada za životno djelo

22.Rujan.2020.

Sretni smo i ponosni što je Gradsko vijeće Grada Omiša na prijedlog Festivala dalmatinskih klapa Omiš dodijelilo Vladi Zemuniku, dugogodišnjem fotografu i suradniku FDK Omiš

NAGRADU GRADA OMIŠA ZA ŽIVOTNO DJELO

za doprinos boljitku Festivala višegodišnjim ustrajnim i samozatajnim radom, za ukupno svestrano djelovanje u društvenom i kulturnom životu Omiša te za doprinose u Domovinskom ratu od kojih se posebno ističe izrada projekta i sudjelovanje u izradi prvog hrvatskog oklopnog transportera.Članak u dnevniku Slobodna Dalmacija od 22. rujna 2020. godine.

Vladimir Zemunik (1953.) svestran je aktivist čija se ljubav prema zavičaju i njegovoj tradiciji očituje kroz brojne sfere njegove društvene angažiranosti. Vlade je od 1990. desna ruka svim ravnateljima, a od 2000. godine službeni fotograf koji je godinama prikupljanim starim fotografijama, skeniranima i pomno pohranjivanima u foldere njegova računala i aktivnim “zoomiranjem” svih festivalskih aktivnosti stvorio fantastičnu riznicu festivalskih fotografija.


IZ ŽIVOTOPISA ….. (pročitaj)

Kao strojarski tehničar 29 godina je radio u Tvornici “Dalmacija” u Dugom Ratu na mjestu glavnog konstruktora. Neko je vrijeme vodio Sindikat tvornice zauzimajući se za poboljšanje standarda radnika, organizirajući rekreativna i kulturna događanja. Bio je i glavni suradnik u izdavanju tvorničkih novina kao tekstopisac, fotograf i karikaturist, a kao istinski kulturnjak i promicatelj društvenih vrijednosti Vlade je cijeli život radio za društvene potrebe. Dugogodišnji je dopredsjednik i predsjednik KUD-a Dalmacija; dugogodišnji je tajnik, a potom predsjednik Turističkog društva Sumpetar; član je Mjesne zajednice Jesenice u čijem je mandatu dovršena izgradnja rive i mjesnog doma te započeta izgradnja lučice; član je Turističke zajednice Omiša za koju radi turistički katalog; predsjednik SIZ-a za kulturu u čijem je mandatu osnovana glazbena osnovna škola u Omišu. Vlade je najbolji primjer iskrenog, kreativnog, vrijednog i požrtvovnog domoljuba koji je uložio sva svoja znanja, vještine i vrijeme u boljitak života šire društvene zajednice na brojne načine i u raznim uvjetima. Osobito je zanimljiva Vladina ratna epizoda u kojoj je kao vrstan i inventivan strojarski stručnjak u Tvornici “Dalmacija” preuzeo komandu u izradi prototipova oklopnih transportera, prenamjeni civilnih u vojna vozila, izradi bombi, tzv. televizija, ali i u izradi prvih uniformi, dizajniranju znakovlja itd. Vlade je konstruktor prvog hrvatskog oklopnog transportera “TIN-001” predanog MUP-u u srpnju 1991., a koji je poslužio kao prototip stvaranja sličnih vozila diljem domovine, među kojima su još dva Vladina modela “011” i “111-Poskok” napravljena za potrebe IV. brigade HV-a. Tijekom cijelog ratnog razdoblja Vlade ne ispušta foto-aparat svjedočeći povijesnim zbivanjima te zajedno s kolegom Borkom Gunjačom stvara vrijedan ratni foto-arhiv Omiške bojne i Grada Omiša. U siječnju 1992. Vlade i Borko priređuju izložbu ratne fotografije. Istovremeno je u Omišu priredio izložbu ratne karikature pod nazivom “Za domovinu i krv i suze i smij” koja je postigla zapažen uspjeh. Postavljena je potom pod pokroviteljstvom HDLU-a na splitskom Peristilu, a Vlade postaje članom ART-garde. Kao karikaturist dobitnik je nekoliko prestižnih nagrada u Ljubljani, Imotskom, Splitu, Anconi i Montrealu. Priredio je dvije samostalne izložbe fotografija i sudjelovao u nekoliko grupnih izložbi, a za svoj rad bio je i nagrađen prvom (2004.) i drugom (2005.) nagradom Turističke zajednice Splitsko-dalmatinsko županije te prvom nagradom (2007.) stručnog časopisa Digital Foto za ekološku fotografiju. Njegove fotografije oplemenile su brojne publikacije, kalendare i kataloge.KAO SURADNIK FESTIVALA ….. (pročitaj)

Samozatajni Vlade sveprisutan je marljiv protagonist središnje omiške glazbene fešte punih 30 godina, a djelokrug njegovih aktivnosti stalno se širi. Tijekom devedesetih bio je voditelj tehničkih poslova (radne grupe) i osoba od povjerenja svih čelnih ljudi Festivala. Posebno je prepoznatljiv po izradi tabli i krasopisu u ispisivanju klapskih ocjena. Početkom novog milenija postaje službeni fotograf, suradnik i pomoćnik urednika Festivalskog kataloga u vrijeme umjetničkog ravnatelja Miljenka Grgića, da bi od 2010. godine postao glavni urednik Festivalskog Kataloga. Urednik je fotografije u dvjema opsežnim Grgićevim publikacijama prigodom 40 godina Festivala, a njihovim je pažljivim izborom tu knjigu učinio bogatijom i atraktivnom. U vrijeme dok je bio predsjednik sindikata tvornice „Dalmacija“ 1991. god. organizirao je večer Festivala dalmatinskih klapa u Dugom Ratu za koju prigodu je u tvornici napravio montažnu binu koja se sve donedavno koristila za potrebe Festivala u Omišu. Osim festivalskih kataloga potpisuje prigodna izdanja i brošure. Njegova dokumentacija čini osnovu bez koje se ne bi mogla zamisliti monografija „Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967 – 2016“ autorice Herci Ganza u kojoj je urednik fotografije. Od 1260 fotografija u Monografiji preko 800 je njegovih, a i ostale uglavnom iz njegove arhive. Prošle 2019. godine sa svojim Plakatom predstavlja Omiški festival i ujedno postavlja vrlo posječenu i zapaženu izložbu fotografija Okolokole o životu Omiša i Omišana u vrijeme Festivala. Vlade Zemunik autor je i ovogodišnjeg Festivalskog plakata.

Iako umirovljenik Vladimir Zemunik i dalje je aktivan ineumoran u praćenju svih događanja u Omišu i okolici, naravno, i u radu Festivala. Pouzdan, vrijedan, sistematičan i pedantan poput krtice, odmjeren i iskusan, ugodan je i svima drag suradnik.

Dragi Vlade još jednom čestitke na zasluženom priznanju! Omiški Festival sretan je što te ima!

Korišteni ulomci iz monografije „Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967 – 2016“ autorice Herci Ganza.