Jakša Fiamengo – umjesto čestitke

24.Studeni.2016.

Književnik i pjesnik, novinar i urednik, akademik Jakša Fiamengo, jednom riječju „Čovik od riči“, kako nosi naslov dokumentarni film snimljen o njemu 2007. godine, najplodniji je poeta doctus i poeta laureatus Festivala dalmatinskih klapa. Komižanin i Splićanin s klapskom adresom u Omišu već tri i pol desetljeća, pohodi i riječju slavi ovaj „najklapskiji“ i „najbaštinskiji“ Festival kao novinar, reporter, kroničar, ljetopisac, esejist. Ujedno je i najtrofejniji autor stihova koji su vrednovani kao kolektivno blago, nematerijalna baština koju citiraju i pjevaju ne samo Dalmatinci, ne samo Hrvati, već svi koji razumiju i znaju ovaj naš jezik ili su ga upravo zahvaljujući njegovim stihovima bolje upoznali i zavoljeli.

::  ::  ::

Klape, ti maleni vokalni korpusi uistinu imaju idealnu, savršenu vokalnu fuziju. Upravo je naša dalmatinska klapska terca pjevana u savršenom krugu, a klapa je uvijek krug, koju UNESCO nije bez razloga uvrstio na reprezentativni popis svjetske kulturne baštine. Ona pogađa u srce, a iz srca dolazi sve najbolje što imamo. Sve drugo što dolazi sa ulice, što se danas često izvodi i na estradi i po stadionima, zapravo je bezvrijedno. 

jaksa-fiamengo

Poezija je umjetnost riječi, a riječi su nešto zaista tajanstveno ljudima. One su sredstvo, ne samo komuniciranja nego i reprodukcije čovjeka u sebi samome i u društvu oko sebe. Kad kažem da riječ mnogo znači, onda mi ne znači samo ona za sebe, nego mi znači sve ono što ona oko sebe zrači, ona aura koju zrači, sve što ona stvara. Svaka riječ iza sebe krije i pokriva niz drugih riječi ili niz drugih značenja te iste riječi. Prema tome one su jako važne u našem životu, ne samo u smislu sinonima, u smislu nečega što kažemo na drugi način. I ja ću biti sretan ako i dalje do kraja svoga života poživim sa riječima, a vjerujem da će me neke riječi i nadživjeti!

::  ::  ::

I tako pjesnik Jakša i dalje piše jer još ima špirita. Spisateljski se Eros ne troši – ili ga imaš ili ga nemaš. Sretno Jakša!

Festival dalmatinskih klapa Omiš

Pročitajte još …..

Akademik Jakša Fiamengo