Klapa - Zvizdan


BIOGRAFIJA:

U rujnu 2010. godine osnovana je prva ženska klapa u Posušju koja njeguje originalni "a capella" izričaj. Od 2016. godine klapa Zvizdan je registrirana kao Udruga ženska klapa Zvizdan Posušje. Klapa trenutno uključuje 8 članica, a voditelj je profesor Jure Šaban Stanić. Ženska klapa ,,Zvizdan" prepoznata je po svojim nastupima i djelovanju u Hercegovini, Hrvatskoj i Crnoj Gori. Iza ove klape su brojni nastupi na klapskim večerima, promocijama, izložbama, klapskim susretima te festivalima u Omišu, Posušju i Perastu. Na Festivalu dalmatinskih klapa Omiš debitirale su na 2018. godine na Bolu na Braču, te su se 2022. i 2023. uspješno plasirale na finale istog.
U Perastu su prvi put nastupale u sklopu 16. Međunarodnog festivala klapa Perast 2017. Prvu srebrenu plaketu osvojile su na klapskom festivalu ,,Školjka" u Pakoštanima, a zatim i treće mjesto na 5. po redu Festivalu klapske pisme u Posušju 2018. godine. 2021. godine po prvi put od postojanja klape odnose prvo mjesto na Festivalu klapske pisme u Posušju prema ocjenama stručnog žirija. 2022. na XXI. Međunarodnom festivalu klapa Perast nagrađene su brončanom nagradom.

2023. godine klapa ocijenjene dvijema zlatnim plaketama na međunarodnom natjecanju zborova/pjevačkih ansambala “Aurora Cantat” u kategorijama folklorne glazbe i popularne glazbe, te su ušle u uži krug natjecanja za Grand Prix nagradu zajedno s klapom Neverin i zborom umjetničke akademije iz Splita.

Svojim radom i angažmanom daju značajan doprinos kulturnoj i turističkoj promidžbi općine Posušje te na promidžbi klapske pjesme na tim prostorima. Osobito su ponosne na sudjelovanje i organiziranje „Festivala klapske pisme Posušje”.

(kliknite na naslov i otvorite sadržaj)
Nagrade izvan Festivala dalmatinskih klapa u Omišu

-Festival „Školjka“ u Pakoštanima, srebrna plaketa, 2018.

-Festival klapske pisme, Posušje, treća nagrada žirija, 2018.

-Festival klapske pisme, Posušje, prva nagrada žirija, 2021.

-Međunarodni festival klapa Perast, treća nagrada žirija, 2022.

-„Aurora Cantat“, međunarodno natjecanje vokalnih sastava u Karlovcu, zlatna nagrada u kategoriji tradicijski napjevi i zlatna nagrada u kategoriji obrade zabavne glazbe

~~~~~

Aurora Cantat - međunarodno natjecanje HUZ

Aurora Cantat je međunarodno natjecanje zborova/pjevačkih ansambala koju organizira Hrvatska udruga zborovođa, a 13. svibnja 2023. godine organizira se u Karlovcu povodom 165. godišnjice osnutka PHPD Zora iz Karlovca. Natjecanje se odvijalo u gradskom kazalištu “Zorin dom”, a isto je namijenjeno svim pjevačkim ansamblima od 4 pjevača na više, s pjevačima starijim od 15 godina te se odvija u 4 kategorije:
Kategorija A - klasična glazba
Kategorija B - folklorna glazba
Kategorija C - popularna glazba
Kategorija D - mješovita glazba
Na Aurora Cantat natjecanju sudjelovalo je 26 pjevačkih ansambala s ukupno 33 točke, od kojih su sudjelovale i klape: klapa Mirabela, klapa Neverin, klapa Ferata (KUD Filip Dević), klapa Podvorje, mješovita klapa sv. Duha i ženska klapa Zvizdan. Ženska klapa Zvizdan sudjelovala je u natjecanju u kategorijama B i C i iz obje kategorije ocijenjena je zlatnim priznanjem/plaketom, te su ušle u uži krug natjecanja za Grand Prix - ispred kategorije folklorne glazbe zajedno s još dva pjevačka ansambla s najvišim ocjenama iz kategorija popularne i mješovite glazbe.

~~~~~

~~~~~

SASTAV KLAPE:
1. sopran Ana Mitar
2. sopran Magdalena Mitar, Marina Marić, Silvana Ivanković
1.alt Gabrijela Bošnjak, Ana Gaće
2.alt  Antea Mustapić,  Kristina Boras
Glazbeni voditelj Jure Šaban Stanić

U klapi su pjevali Karla Begić, Karla Jukić,  Josipa Jukić i Lidija Kraljić.

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
57. FDK Omiš 2023. Završna večer ženskih klapa  
56. FDK Omiš 2022. Završna večer ženskih klapa  
52. FDK Omiš 2018. Večer klapa debitanata  
     
UKUPNO NASTUPA 3 2018., 2022., 2023.

NAGRADE NA FESTIVALU:

-----

KONTAKT PODACI:

Josipa Jukić  - 00387 632 31 640

FOTO GALERIJA

~~~~~

Ženska klapa Zvizdan iz Posušja, BiH
sudionica završne večeri ženskih klapa 57. FDK Omiš 2023.