Suradnja i pomoć svih klapaša od velikog nam je značaja

31.Kolovoz.2017.

Poštovane  klapašice i klapaši,

 u ime cijelog organizacijskog odbora Festivala želimo se iskreno zahvaliti na vašem ukazanom povjerenju i sudjelovanju na 51. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2017. Vaš dolazak na omiški Festival potvrda je njegovog značaja, visoke vrijednosti i bogate tradicije, ali i vaše vjernosti „Omišu“. Na 51. Festivalu tijekom lipnja i srpnja održana su četiri koncerta u Komiži, Blatu i Bolu te devet koncerata u Omišu na kojima je, što u natjecateljskom što u revijalnom programu, sudjelovalo preko sedamdeset klapa, što je više od 500 klapskih pjevačica i pjevača. Prema broju sudionika i događanja usuđujemo se slobodno reći

da omiškom Festivalu nema premca u Hrvatskoj, ali i šire. „Omiš“ se oduvijek trudio biti što bolji domaćin svim klapama i ostalim sudionicima što u tako velikoj i složenoj organizaciji nije jednostavno, stoga nam ne zamjerite poneki propust koji nam se usprkos velikom trudu dogodio. Sve je rađeno u najboljoj želji i namjeri. Svjesni određenih propusta, dati ćemo sve od sebe da se oni u budućnosti uklone, koliko nam to mogućnosti i okolnosti budu dozvoljavale.

fdk-ravnatelj(2)Ove godine u program Festivala vratili smo Večer izvornih napjeva s novostima u pravilima (zadani napjevi, reduciran broj članova klape, pjevanje na jedan mikrofon bez monitora). Izrazito pozitivne reakcije sudionika dale su nam zaključiti da se ova večer, zamišljena na ovakav način, pokazala uspješnom što nam je poticaj da s istom, uz eventualne manje korekcije u pravilima, svakako nastavimo i idućih godina. Štoviše, mišljenja smo da je pjevanje na jedan ili eventualno dva mikrofona potrebno uvesti u sve natjecateljske kategorije. Time bi se približili prirodnijem zvuku klape, ali i postavi pjevača na pozornici, klape s malo ili nimalo iskustva pjevanja na mikrofon dovele bi se u ravnopravniji položaj te bi se uklonili ili ublažili problemi s monitoringom. Ponovno smo u program vratili i Autorsku večer koja je uvijek bila dobro primljena i od klapa i od publike. Zaokružili smo veliku obljetnicu pola stoljeća Festivala promocijom i izdavanjem monografije autorice Herci Ganza „Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967-2016“, te promocijom glazbeno-dokumentarne serije „Klapska pjesma – od konobe do svjetske kulturne baštine“ producenta i scenarista Zvonka Varošanca. Pozivamo vas da nikako ne propustite njeno prikazivanje ove jeseni u programu Hrvatske televizije. Naravno, pozivamo vas i da kupite, ako već niste, sjajnu monografiju koja na više od 550 stranica slikom i riječi govori o povijesti našeg i vašeg Festivala ne izostavljajući ni jednog bitnog pojedinca ili klapu.

Od strane svih članova stručnog ocjenjivačkog povjerenstva dobili smo obrazloženje ocjena za završne večeri ženskih i muških klapa, te su dostavljena klapama sudionicama Završnih večeri. Obrazloženja su naravno kao i ocjene različita. Neka su opširnija i konkretnija, neka manje. Sve je to normalno, jer u konačnici svaka je ocjena subjektivni dojam pojedinca i ne bi bilo ni logično da su sve ocjene iste. Zato je stručni sud i sastavljen od većeg broja članova. Na voditeljima i pjevačima je da sami procjene i odluče koje će od upućenih kritika i sugestija, i u kojoj mjeri, uzeti u obzir u svom budućem radu. Svakako naša je želja da opisne ocjene postanu Festivalska praksa jer smo svjesni da pjevači i voditelji žele povratnu informaciju i obrazloženje svake ocjene koju je pojedini član stručnog suda donio.

Kada već pišemo o želji pjevača i voditelja za povratnom informacijom onda moramo spomenuti da nam je žao što pojedine klape i njihovi voditelji nisu uvažili naše dobronamjerne sugestijefdk-dsarac upućene na audicijama glede izbora napjeva i skladbi. Da su sugestije bile ispravne dokaz su ostvareni rezultati na Festivalu, ali i nerazmjer u ocjenama i plasmanu klapa od strane stručnog suda u odnosu na glasove publike. U tom smislu nužno je što prije još jasnije definirati smjernice pri odabiru pjesama. Usudili bi se reći da nekim skladbama i nekim obradama jednostavno nije mjesto na Omišu i da bi trebale biti uklonjene s repertoara za natjecanje na Festivalu. Ovo je svakako tema za jednu dublju stručnu raspravu koju treba što prije provesti, ali i za edukaciju brojnih voditelja i pjevača. U tom smjeru idu naši planovi u idućem razdoblju. Konačan dugoročni cilj je digitalizirana Internet baza podataka s popisom svih napjeva i skladbi, njihovih zapisivača, obrađivača, autora, izvođača zajedno s priloženim notnim zapisima kako bi svima na jednostavan način bili dostupni. Sređivanje i digitalizacija notne građe kao i audio snimki iz arhive Festivala projekti su kojima se prethodne dvije godine jednostavno nismo stigli posvetiti zbog posla na drugim, ranije navedenim, projektima u okviru obilježavanja pedesete obljetnice, ali oni sada postaju primarni.

Poštovani klapski prijatelji, misija Festivala je držati čvrsto vezane korijene klapske tradicije kako bismo s ponosom sačuvali naš hrvatski i dalmatinski identitet u zalog naše budućnosti ali i prezentiranja te naše baštine svijetu. U tom smislu iskrena suradnja i pomoć svih Vas pravih klapaša od velikog nam je značaja. Vidimo se, ako ne već i ranije, na 52. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu od 29. lipnja do 21. srpnja 2018. godine.

S poštovanjem,

UMJETNIČKI RAVNATELJ FDK OMIŠ                                                                   RAVNATELJ FDK OMIŠ

        mo. Dušan Šarac                                                                                                             Mijo Stanić, prof.