Čarobna omiška večer u čast pjesnika Drage Ivaniševića

25.Srpanj.2022.

Svi koji su u nedjelju, 26. lipnja, došli u klaustar Franjevačkog samostana na Skalicama u Omišu, na večer posvećenu velikanu čakavske poezije, pjesniku Dragi Ivaniševiću, svjedočili su pravoj glazbeno-poetskoj, klapskoj poslastici. U okviru programa 56. Festivala dalmatinskih klapa nezaboravnu večer priredile su djevojke iz splitske klape Orca zajedno s voditeljem Srećkom Damjanovićem. „Jubav“ je naziv projekta, prema naslovu Ivaniševićeve pjesme, koji obuhvaća bogato opremljenu notnu ediciju, pod rednim brojem 17 iz festivalskog notnog serijala „Leut“, te nosač zvuka klape Orca. Oba izdanja sadrže 12 skladbi Duška Tambače uglazbljenih na stihove Drage Ivaniševića, a koncert je bio kruna projekta na kojem su predstavljeni.

~~~~~

U kratkom pozdravnom govoru ravnatelj omiškog Festivala prof. Mijo Stanić istaknuo je kako je zadaća Festivala, kao ustanove zadužene za očuvanje i promociju klapske baštine, podupirati ovakve projekte, te je čestitao klapi Orca i njihovom voditelju na uspješnoj realizaciji.

~~~~~

Da je cijeli projekt, kako mu i ime kaže, pripreman pažljivo i s puno ljubavi pokazali su svi sudionici ove glazbeno-poetske večeri, recitator Mate Tavrić i klapa Orca sjajnim interpretacijama, a recenzenti nadahnutim izlaganjima. Prvi je govorio dr.sc. Miljenko Buljac, umirovljeni sveučilišni profesor koji je pričao o Ivaniševićevu odrastanju i uključivanju u književni krug kao i o semantici pojedinih stihova iz njegovih pjesama. O glazbenom aspektu Tambačinih skladbi i nosaču zvuka klape Orca stručno i sugestivno izlagali su dr. sc. Ivana Tomić Ferić i izv. prof. art. Blaženko Juračić.

Dr. Ivana Tomić Ferić je za maestra Tambaču, među ostalim, rekla: „Kao istinski lirik, Tambača je prepoznao pjesnikovu ispovijed, odsjaj i odzrcaj njegovih slutnji, impresija, misli i doživljaja. Prepoznao je govor njegova jastva i svojom glazbom podario mu govor sebe – govor bliske, pobratimljene mu duše, iskren i proživljen, koji će zauvijek ostati ispisan na stranicama ovog glazbeno-poetskog testamenta.

O sinergiji stvaralaštva Duška Tambače i Drage Ivaniševića, prof. Juračić je istaknuo: „Identificiran s idejama i mislima koje pretače u notni zapis, u kojima se prožimaju i prepliću skladateljeva umješnost i osebujan umjetnički stilski jedinstven klapski izričaj, možemo pratiti autorovo zvučno stvaralaštvo u hermeneutskoj simbiozi s tekstovima Drage Ivaniševića.

~~~~~

U kratkom pozdravnom govoru ravnatelj omiškog Festivala prof. Mijo Stanić istaknuo je kako je zadaća Festivala, kao ustanove zadužene za očuvanje i promociju klapske baštine, podupirati ovakve projekte, te je čestitao klapi Orca i njihovom voditelju na uspješnoj realizaciji.

Najdublje emocije donijelo je izlaganje skladatelja Tambače, čije su brojne skladbe na tekstove Drage Ivaniševića praizvedene upravo na omiškom Festivalu, te osvojile brojna priznanja i postale djelom klapske antologije. On se s nostalgijom prisjetio prijateljevanja s pjesnikom, anegdota s njihovih zajedničkih putovanja brodom po srednjem Jadranu i druženja s najvećim hrvatskim pjesnicima i umjetnicima. Treba istaknuti da je upravo dan uoči ove večeri Duško Tambača dobio još jednu u nizu plaketa za najbolju novu skladbu omiškog Festivala i to za skladbu „Veli petak“ skladanu na stihove Drage Ivaniševića.

Voditeljica programa Ines Nosić pročitala je dirljivo pismo zahvale Latice Ivanišević, kći pokojnog pjesnika. Projekt „Jubav“ u punom smislu riječi živio je te večeri na pozornici i ispred nje. Prštale su emocije stihova i nota, a vrhunac je bila zahvala prvog soprana klape Orca, Marije Vukšić na prijateljstvu i svim zajedničkim trenucima s klapskim kolegicama i voditeljem Srećkom. Njoj je, stjecajem životnih okolnosti, ovo bio posljednji nastup s klapom.

FOTOGALERIJA