Povijest i razvoj natjecanja mješovitih klapa

05.Srpanj.2023.

Mješovite klape baštine bogatu prošlost na Omiškom festivalu. Relativno su brzo izborile mjesto u natjecateljskim programima, ali time nisu stekle pravnu osobnost. Za razliku od ženskih klapa prema kojima su pojedinci (u stručnim krugovima) pokazivali nesklonost, pa su čak tražili da ih se izostavi iz festivalskih natjecanja, mješovite klape su imale drugačiju sudbinu. Njih se nitko nije odricao, a izravno ih je malo tko spominjao.

Uspjeh klape Tramuntana na petom Festivalu 1971. godine dao je povoda da se iste godine na savjetovanju u Ruskamenu raspravljalo o mješovitim klapama. O tome svjedoči sažeto izvješće novinara Ranka Vilića: “Potaknuta je i mogućnost uvođenja i ženskih glasova u klapsko pjevanje, jer je, kako je rečeno, iz dokumenata starih zapisivača poznato da su i žene pjevale…”. Stvarni razlog zbog kojega se dugo izbjegavao termin mješovita klapa, krije se u definiciji koja je tada objavljena: “Ako u klapi sudjeluje samo jedan ženski glas, – takva se klapa ubraja u grupu muških klapa“.

Klapa Tramuntana iz Biograda na moru, pobjednica 5. FDK Omiš 1971.

~~~~~

Pritajena težnja za punim priznanjem i afirmacijom mješovitih klapa ostvarena je tek 2004. godine. To se dogodilo u okviru mjera oko premještanja dijela festivalskih programa izvan Omiša. Prema prvobitnoj zamisli Večer mješovitih klapa, trebala se realizirati u Cavtatu ili u Dubrovniku. Zbog dugotrajnog otezanja s odgovorom, na kraju je organizacija povjerena Opuzenu, čiji su žitelji ionako baštinili bogatu tradiciju i ugled u klapskom pjevanju. Uz to imali su nadarenu klapu, koja je bila sposobna poduprijeti nastanak i izrastanje novog glazbenog projekta. Večer mješovitih klapa sretno se uklopila na početak tradicionalne kulturne manifestacije Opuzensko ljeto, koja je do tada služila kao sredstvo kulturno-turističke promidžbe toga kraja. Tako se, dakle, 33 godine od prve pojave mješovite klape na Omiškom festivalu, krenulo u osnivanje istoimenog natjecateljskog programa u Opuzenu. Kasnije, 2013. godine ovaj program je premješten u Komižu na otoku Visu, a održava se posljednju subotu mjeseca rujna, a 2016-te održava se sredinom lipnja. Od 51. festivala domaćin natjecanja mješovitih klapa je Blato na Korčuli.
Direkcija Festivala dalmatinskih klapa odlučila je da se Večer mješovitih klapa od 54. Festivala 2020-te godine održava u Omišu.

~~~~~

Večer mješovitih klapa vrši i važnu kulturološku misiju jer odgojno djeluje na glazbenu izobrazbu i formiranje glazbenih ukusa mnoštva posjetitelja. Još značajniju ulogu ima na mladež, jer uz druženje i njegovanje klapske pjesme širi njihove duhovne horizonte. Mješovite su klape, dakle, oplodile Omiški festival, učinile su ga raznovrsnijim, postaju atraktivniji i maštovitiji, dakako, obavijeni svježinom i šarmom kakva je tipična za mladež koja u tome programu rado sudjeluje. U natjecanju sudjeluje od 9 do 15 klapa, što ponajviše ovisi od broja prijavljenih, odnosno odabranih klapa u vrijeme audicija. Program natjecanja temelji se na izvornim napjevima, koje klape rijetko izvode spontanim pjevanjem, a redovito u jednostavnim ili složenijim obradama. Raspored izvođenja klapa utvrđuje umjetnički ravnatelj prema vlastitom nahođenju, s tim da uvažava rezultate što su ih klape polučile u vrijeme audicija. U prvim godinama od osnutka pravo nastupa na natjecanju stjecale su isključivo domaće klape, a onda je dopušteno da im se priključe klape gosti iz inozemstva, pa su pravo sudjelovanja stekle mješovite klape Astoria (New York), Bokelji i Castel Nuovo (Herceg Novi), te mješovita klapa Signum (Čapljina). Od domaćih klapa, najviše nastupa imale su klape Volat iz Pučišća (16), zatim klapa Falkuša iz Zagreba (14), Kampaneli iz Donjih Kaštela (11) i Mareta iz Dubrovnika (8).

~~~~~

Najveći broj nagrada* (12) ima mješovita klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela, a zatim slijede klape Basca iz Baške Vode (8), Versi iz Splita (6), Opuzen iz Opuzena (6), Korčula iz Korčule (5) i Signum iz Čapljine (4) nagrade itd.


* – Riječ je o nagradama dobivenim samo na Večeri mješovitih klapa

~~~~~

BROJ MJEŠOVITIH KLAPA SUDIONICA 2004.-2023.

**Pojašnjenje tablice:
brojka (201) u rubrici UKUPNO prikazuje broj nastupa, a ne ukupan broj klapa sudionica natjecanja. Ukupan broj klapa koje su sudjelovale na Večerima mješovitih klapa od 2004. do 2023. godine je 63 (šezdesettri). Pogledajte koje su to klape i koliko je puta svaka klapa nastupila.