Dvadeset godina ženske klape Teranke iz Pule

14.Svibanj.2023.

U subotu, 13. svibnja 2023., u dvorani Arheološkog muzeja u Puli, ženska klapa Teranke svečanim je koncertom obilježila 20. godina rada i djelovanja. Pred prepunima auditorijem Teranke su  izvele raznolik repertoar sastavljen najviše od dalmatinskih i istarskih izvornih napjeva, te skladbi K. Magdića i R. Kraljevića.

Koncert je svojim gostovanjem uveličala muška klapa Pinguentum iz Buzeta koja gaji dugogodišnje prijateljstvo s Terankama. Gotovo dva sata programa protekla su u sjajnom, vrlo emotivnom raspoloženju.

Teranke su, kroz ležerna obraćanja publici, sažele povijest klape  prisjećajući se brojnih gostovanja, putovanja, priznanja  i nagrada koje su svojim trudom i radom zavrijedile. Najviše su ponosne na nagrade osvojene na Festivalu dalmatinskih klapa; četiri Brončana i tri Srebrna štita s povijesnim grbom Grada Omiša, te nagradu za najbolju izvedbu nove skladbe 2019.g. U publici su bile i neke članice prijašnjih postava klape koje više ne nastupaju, ali su zajedno s novom postavom Teranki za sam kraj koncerta otpjevale istarski Balun. Teranke su još jednom pokazale ono što ih krasi 20 godina, zavidnu razinu muziciranja, tehničku spremnost i uigranost.

~~~~~

~~~~~

Ženska klapa Teranke osnovana je u jesen 2002. godine  u sklopu Puhačkog orkestra grada Pule. Okupljene  iz ljubavi  prema klapskoj pjesmi , iako se postava  mijenjala godinama,  neke od članica još su i danas dio klape. Teranke u svom repertoaru njeguju dalmatinske klapske pjesme, istarsku pjesmu, gospel ili crnačku duhovnu glazbu, afričku narodnu, obrade popularnih skladbii evergrina kao umjetničke kompozicije modernijih sadržaja. U ova dva desetljeća djelovanja održale su preko 600 javnih nastupa. Teranke postižu zapažene uspjehe, priznanja i nagrade. Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu sudjelovale su 13 puta i osvojile 7 nagrada.

~~~~~

Gosti koncerta muška klapa Pinguentum iz Buzeta osnovana je 1994. godine u sklopu Glazbenog društva Sokol. Osnivači su bili osmorica mladića iz Buzeta i okolice. Nakon dužeg prekida djelovanja klapa se pojavljuje na 42. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 2008. godine i kao debitant ostvaruje ulazak u završnicu i osvaja tri nagrade. Ukupno su na Omišu nastupili 13 puta i osvojili 11 nagrada.

~~~~~

Direkcija Festivala dalmatinskih klapa Omiš klapi Teranke čestita ovaj vrijedan jubilej!