Klapa „Ošjak“ na turneji u Budimpešti

26.Travanj.2023.

Veloluški Ošjak, kultna klapa koja je u svom gotovo pedesetogodišnjem radu izgradila temelje narodnog, otočnog, underground klapskog pjevanja, prošlog je tjedna oduševila publiku na Budapest Ritmo festivalu, jednom od najvećih svjetskih festivala world music, etno i folklorne glazbe.

Budapest Ritmo jedan je od najvećih festivala na svijetu koji okuplja glazbenike world music, etno i folklorne glazbe u organizaciji raznih glazbenih udruga te pod pokroviteljstvom Europske unije. Festival je ove godine trajao od 12. do 15. travnja na različitim lokacijama glavnog grada Mađarske obuhvaćajući koncerte, tribine, predavanja i projekcije filmova na temu glazbe, a nastupilo je na tisuće glazbenika i pjevača iz Ukrajine, Azerbejdžana, Njemačke, Francuske, SAD-a… Doslovno iz cijelog svijeta! 

~~~~~

~~~~~

Koliko vole klapsku pjesmu “ošjakovci” Tonči Miletić, Marko Gugić, Janes Vlašić, Perica Dragojević i Nikša Tomašić dokazali su kad su se bez obzira na godine i na godine pjevanja, uputili prema Budimpešti tvrdeći da su uzbuđeni prije nastupa! A njihov voditelj Janes Vlašić na kraju zaključuje: “U petak ujutro smo još našli vremena i putem Skypea javiti se izravno u program Dobro jutro Hrvatska! Bilo je naporno, neću lagati, ali vridilo je. Imamo se čime pohvaliti i nadamo se da smo na pravi način predstavili našu Dalmaciju, otok Korčulu i Velu Luku. U subotu ujutro smo u 7,30 još uvijek bili na doručku u Budimpešti, a u 15 sati poslijepodne smo uhvatili brod iz Splita za Velu Luku, jer …

Ima ništo ova vala
što Hrvatska cila znade
mužikante i pivače
koji vedre i oblače…
(Ivo Cetinić Paron)

~~~~~

Više o gostovanju klape Ošjak u Budimpešti pogledajte ovdje!

~~~~~

Još o klapi Ošjak pročitajte ovdje!