Klapa - Astoria

  • Vrsta klape:
  • Naziv klape: Astoria
  • Grad: Newe York, SAD
  • Godina osnutka: 1991.

BIOGRAFIJA:

Klapu Astoria iz New Yorka osnovao je šibenčanin Josip Lacmaović. Ime je dobila po njujorškom predjelu u kojem živi naviše Hrvata. U klapi je sada sedam pjevača uglavnom iz Dalmacije, ali i iz Malinske na otoku Krku, Tonči Žgondić, te jedan pravi Zagorac – Srećko Mavrek iz Ivanca za kojeg Joso kaže da je s njima zaboravio zagorski, te govori čisti dalmatinski dijalekt. Vrijedno je spomena da je najstariji član klape Tomislav Smodlaka, rođen 1842. Pjevao na prvom Festivalu dalmatinskih klapa u Omiš 1967. godine. Drugi bas Josip Velčić bio dragovoljac Domovinskog rata. Prije dolaska u SAD pjevao je u mnogim zadarski, klapama. Osim toga u Zadru je aktivni član KUD-a „Bleke i konji“, a u New Yorku, točnije u Astoriji aktivni sudionik tamošnje hrvatske zajednice. Odičan je harmonikaš i zabavljač koji sjajno pamti i izvodi mnogima nepoznate stare dalmatinske napjeve.

U proljeće 2019-te godine klapa je dobila priliku nastupiti u slavnoj njujorsškoj dvorani „Madison Square Garden“ u sklopu Dana hrvatske baštine. U prepunoj dvorani u New Yorku klapa je pred košasrkaški NBA „New York Kicksa“ i „Indiana pacersa“ otpjevala američku himnu. Nakon sjajne izvedbe himne u dalmatinskoj verziji dvorana je eksplodirala od ovacija, a klapa postala hit na YouTubeu.

Klapa je do sada uglavnom nastupala na manifestacijama i druženjima pripadnika hrvatske zajednice u New Yorku, ali je nako nastupa u „Madison Square Gardenu“ postala zanimljiva i Amerikancima koji ih zovu na sve strane. Klapa je do sada nastupila tri puta na omiškom festivalu, 2004. Godine na Večeri novih skladbi, 2006. Na Večeri mješovitih klapa i Večeri klapa iz iseljeništva te 2019. također na Večeri klapa iz iseljeništva.

A portal "Zadarski.hr" donosi priču člana klape, zadranina Josipa Velčića.

SASTAV KLAPE:
1. tenor Tonči Žgondić
2. tenori Srećko Mavrek, Zvonimir Antolos
Baritoni Jure Sinovčić, Josip Lacmanović
Basovi Tomislav Smodlaka, Josip Velčić
Glazbeni voditelj -----

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
53. FDK Omiš 2019. Večer klapa iz iseljeništva  
40. FDK Omiš 2006. Večer mješovitih klapa  
Večer klapa iz iseljeništva  
38. FDK Omiš 2004. Večer novih skladbi Moja si kolona
glazba: Srđan Berdović, tekst: Izvor Oreb
UKUPNO NASTUPA 3 2004., 2006., 2019.

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA