Klapa - Bistrica


BIOGRAFIJA:

Klapa Bistrica od 2003. godine djeluje u srcu Hrvatskog zagorja, Mariji Bistrici. Osnovala ju je skupina amaterskih pjevača koji su se divili specifičnome klapskom načinu izvođenja pjesama. Otad daju svoj doprinos približavanju ljepote, melodioznosti i šarma dalmatinskih napjeva kontinentalnim dijelovima Hrvatske. Uživajući u međusobnome druženju barem triju različitih generacija, klapa rado zastupa domovinu i u inozemstvu.

Članovi klape uvijek su težili da im glasovi budu jasni kao bistrica, čista voda po kakvoj je i njihovo naselje dobilo ime, a s druge su se strane trudili da od napora ne poljubičaste poput vrste šljiva s kojom također dijele ime. Repertoar klape s godinama se mijenjao, ali uz klasičnu klapsku pismu nikad im nisu bile strane ni novouglazbljene obrade različitih pjesama. Pritom ne zaboravljaju svoje korijene pa u pravim prigodama rado izvode sakralne pjesme, a i duh zagorske popevke uvijek nose sa sobom, šire ga te poklanjaju svuda kamo ih pjesma ponese. 

A pjesma ih je nosila na različite festivale (Krapinski festival, Krijesnica) i smotre klapa diljem Lijepe Naše od kojih su im posebno su dragi nastupi na smotrama u primorskim kolijevkama klapske pisme. Ističu nastupe na Festivalu Dalmatinskih klapa u Omišu 2015. i 2019. te autorsku večer maestra Rajmira Kraljevića 2021. 

Jedino što im je draže od gostovanja na klapskim susretima jest pružiti pravo zagorsko gostoprimstvo drugim klapama u svome rodnom kraju, stoga od 2014. organiziraju susret klapa u Mariji Bistrici. Posebno uživaju u neusiljenom druženju i pjevanju koje uslijedi nakon takvih susreta, kada se ne pjeva za publiku ili nagrade nego onako kako je najljepše, za svoju dušu i ljubav prema glazbi. Klapa je 2021. postala punoljetna, a nada se da će još dugo poživjeti. 

Na 57. Festivalu dalmatinskih klapa Omiš 2023. plasirala se u završnicu muških klapa.

SASTAV KLAPE:
1. tenor Jurica Gregurić 
2. tenor  Damir Čvek, Ivan Habazin
Bariton  Stjepan Kreber, Marko  Prlić, Dorijan Čvek
Bas  Branko Mikša,  Berislav Milički, Matija Prlić, Andrija Jurki
Glazbeni voditelj Ivan Habazin

U klapi su pjevali Mario Galoić, Ivan Gabud, Hrvoje Juras i Juraj Šalamun. 

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
57. FDK Omiš 2023. Završna večer muških klapa  
55. FDK Omiš 2021. Autorska večer R.Kraljevića  
53. FDK Omiš 2019. Izborna večer m/ž klapa  
49. FDK Omiš 2015. Večer klapa debitanata   
     
UKUPNO NASTUPA

4

2015., 2019., 2021., 2023.

NAGRADE NA FESTIVALU:

KONTAKT PODACI:

Trg Pape Ivana Pavla II 34 - 049 300 858, Marija Bistrica

Jurica Gregurić 099 817 6524
juricagreguric33@gmail.com

FOTO GALERIJA

~~~~~

57. FDK Omiš 2023. - Završna večer muških klapa