Klapa - Čuvite


BIOGRAFIJA:

Osnivanje ženske klape Čuvite ne može se odrediti posebnim datumom ili događajem. Klapa je jednostavno nastajala kroz druženja iz ljubavi prema svome otoku i pjesmi ko tradicionalnom načinu komunikacije. Kao što klapa nije tek sinonim za pjesmu već i za druženje, tako je i ova klapa nastala intenzivnim druženjem zaljubljenica u svoj otok i onih koje je ljubav dovela na Šoltu. Druženju kroz pjesmu priključile su se Njemice, Slovenke, Korčulanke, prva umjetnička voditeljica postala je akademska glazbenica i umirovljena članica mariborske opere prof. Marija Brunsko. Organizirano klapsko pjevanje na Šolti pokrenule su žene uz njihove muške ljubavi koji su im bili najveća podrška.

Inicijativa za organizaciju ženske klape pokrenula je pravu lavinu interesa za pjesmom na otoku što je rezultiralo osnivanjem dječjeg i ženskog zbora, djevojačke i ženske klape te službenom registracijom KUD-a Šolta 1998.

Kroz petnaestak godina organiziranog klapskog pjevanja, prvo pod vodstvom maestre Brunsko te od 2008. maestra Srećka Damjanovića, Čuvite su svojim senzibilnim pjevanjem privlačile pozornost zaljubljenika u klapsku pjesmu te širile svoju glazbu na hrvatske i inozemne pozornice. Svojim nastupom 2002. postaju prva klapa sa Šolte koja sudjeluje na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu u njegovoj bogatoj povijesti.

Vrijednim radom i ljubavlju prema klapskoj pjesmi Čuvite nižu uspješne nastupe i osvajaju prestižna priznanja na Večerima dalmatinske pisme u Kaštelima, Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu, Festivalu otočkih klapa u Supetru, Međunarodnom natjecanju zborova u Veroni. Kruna dosadašnjeg djelovanja je osvojeni zlatni štit na 46. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu. Na 47. Festivalu dalmatinski klapa u Omišu, Čuvite su osvojile Srebreni štit. U pobjedničkoj postavi: Mia Domaćina (prvi sopran), Maja Bilankov i Marina Jurić (drugi soprani), Nataša Blagaić i Sylvia Kalebić (prvi altovi), Anita Bezić, Katja Tramontana-Domaćina i Gina Damjanović (drugi altovi).

Nosač zvuka snimljen u crkvi Sv. Martina u Donjem selu izdaju 2005. pod nazivom Barka posrid srca.

Zašto  Čuvite? Pa zato jer je Čuvita mala šoltanska sova čiji noćni pjev još čvršće povezuje naše Čuvite sa svojim otokom u želji da privuku još više ljudi na otok koji je sa svojih jedva 1500 stanovnika ponosno iznjedrio žensku klapu – pobjednicu Omiša. 

SASTAV KLAPE:

Postava klape iz 2014.

1. sopran Mia Domaćina
2. soprani Maja Bilankov, Marina Jurić, Tone Prekpalaj
1. alt Nataša Blagaić, Sylvia Kalebić
2. alt Dunja Bilankov, Anita Bezić, Katja Tramontana-Domaćina
Glazbeni voditelj Srećko Damjanović

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
51. FDK Omiš 2017. Večer novih skladbi 3. NAGRADA ŽIRI
Jubav skonšumana - glazba: Duško Tambača, stihovi: Pjero Mirić
48. FDK Omiš 2014. Završna večer ženskih klapa 2. NAGRADA ŽIRI
47. FDK Omiš 2013. Završna večer ženskih klapa 2. NAGRADA ŽIRI
46. FDK Omiš 2012. Završna večer ženskih klapa 1. NAGRADA ŽIRI
44. FDK Omiš 2010. Završna večer ženskih klapa  
43. FDK Omiš 2009. Izborna večer m/ž klapa  
36. FDK Omiš 2002. Izborna večer ženskih klapa  
     
     
UKUPNO NASTUPA 7 2002., 2009., 2010., 2012., 2013., 2014., 2017.

NAGRADE NA FESTIVALU:
Ukupno nastupa 7  
Ukupno nagrada 4  
Ukupno natjecateljskih nagrada 3  
Ukupno ostalih nagrada 1  
     
Završna večer ženskih klapa 3  
1. nagrada žiri 1 2012.
2. nagrada žiri 2 2013., 2014.
3. nagrada žiri    
Večer novih skladbi 1  
     
Nagrade autorima nove skladbe 1  
3. nagrada žiri 1 2017.
     

KONTAKT PODACI:

FOTO GALERIJA