Klapa - Ero


BIOGRAFIJA:

Muška klapa “Ero” počinje s radom još 1994. god. Kao i svaki početak, i ovaj je bio težak i mukotrpan. U klapi se izmijenilo mnogo članova. No, klapa je živjela, radila, nastupala u zemlji i inozemstvu. Najzapaženiji nastupi bili su svakako pjevanje svete Mise u Zavodu sv. Jeronima u Rimu gdje je klapa, između ostalog, pjevala gregorijansku Misu, i to na latinskom jeziku.

Potom kao prateća grupa uz poznatog estradnog pjevača gosp. Matu Bulića na mostarskim melodijama i osvajanje nagrade “Zlatno sunce Mostara” za najljepše stihove koje je napisao fra Vlado Ereš, naš misionar u Švicarskoj, nekoliko zapaženih nastupa na Etno festu u Neumu, dva nastupa u popularnoj zabavno glazbenoj emisiji HRT-a “Lijepom našom” i na kraju jedan od, članovima klape najdražih nastupa, u povodu 10. obljetnice utemeljenja Druge gardijske motorizirane brigade HVO-a, kada je u vojarni “Stanislav Baja Kraljević” izvedena himna posvećena Drugoj gardijskoj. Tekst i glazbu za himnu napisao je voditelj klape don Dragan Filipović, koji je tom prigodom tadašnjem zapovjedniku Druge gardijske brigade pukovniku Ivici Jerkiću poklonio originalni tekst i CD za uspomenu na taj događaj. Ovdje svakako treba spomenuti da su i dva člana klape bili pripadnici ove postrojbe.

Na svom programu, klapa “Ero” je imala klapsku duhovnu glazbu, ali isto tako i glazbu dalmatinskog klapskog podneblja.

Na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu sudjelovali su 1996. godine na njegovu 30-tom izdanju u Večeri novih skladbi. Izveli su skladbu Dragana Filipovića Moj Neum na tekst Luke Buljana u obradi Eduarda  Tudora.

Klapa “Ero” postoji i danas, ali je zbog objektivnih razloga, a to je odlazak nekoliko članova na rad u druge gradove, na neki način u stanju mirovanja i bez javnih nastupa, iako većina članova pjeva u drugim zborovima koji djeluju pri mostarskoj katedrali.

SASTAV KLAPE:
1. tenor  
2. tenor  
Bariton  
Bas  
Glazbeni voditelj Dragan Filipović 

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
57. FDK Omiš 2023. Večer klapa debitanata  
30. FDK Omiš 1996. Večer novih skladbi Moj Neum – Dragan Filipović/Luka Buljan,
obr. Eduard Tudor
UKUPNO NASTUPA 2 1996., 2023.

NAGRADE NA FESTIVALU:

-----

KONTAKT PODACI:

Dragan Filipović
00387 63 347-947

FOTO GALERIJA