Klapa - Sfida


BIOGRAFIJA:

Na 1. Smotri dječjih klapa na 56. Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu školska klapa Sfida iz Srednje škole Petra Šegedina Korčula osvojila je zlato, odnosno zavrijedila prvu nagradu - Zlatni omiški grdelin.

-Ne možemo riječima opisati koliko smo ponosni, čestitamo našim učenicima i našoj Josipi Favro Kurtović! Inače, ‘sfida’ je uvodna figura u viteškom plesu Moreška, a klapa djeluje drugu godinu i nadamo se da će nas (i uz izmjene generacija) još dugo uveseljavati i obogaćivati svojim zvonkim glasovima – napisali su iz škole.

Zlatni omiški grdelin, doletio je klapi i ove godine. Na drugoj smotri dječjih klapa u Omišu klapa Sfida je ponovo osvojila prvo mjesto u kategoriji B (učenici srednjih škola).

Inače, klapa Sfida djeluje u Srednjoj školi Petra Šegedina od 2020. godine, nakon čega se promijenio veći dio članova. U pandemijskim vremenima bilo je vrlo izazovno održavati probe, stoga je Sfida bila i logičan odabir za ime klape. Naime, sfida je dio viteške igre moreška u kojoj crni kralj Moro izaziva bijelog kralja na dvoboj. Izazov je ostati dosljedan otoku i svome gradu, čuvati tekovine klapa Moreška i Ošjak, održavati ljubav prema tradicionalnim napjevima i skladbama korčulanskih skladatelja. Klapa Sfida broji 4 djevojke i 4 mladića koji zaljubljeni u klapsko pjevanje žele očuvati serenadni način pjevanja i skromno nastaviti sve ono što su korčulanske klape gradile kroz povijest. Voditeljica je Josipa Favro Kurtović.

Osim na Smotri dječjih klapa, klapa Sfida nastupila je i na Večeri novih skladbi 57. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2023. kao mješovita klapa.

SASTAV KLAPE:

Klapu čine  Katarina Skokandić, Rebeka Roso, Lucija Skokandić, Kata Silić, Petar Šegedin, Vjekoslav Fabris  i Domagoj Čale. Voditeljica klape je Josipa Favro Kurtović.

NASTUPI NA FESTIVALU:
FESTIVAL VEČER NAGRADE
57. FDK Omiš  2023. 2. večer dječjih klapa Zlatni omiški grdelin
Večer novih skladbi Ingordeca-Vinko Didović/Pjero Mirić
56. FDK Omiš  2022. 1. večer dječjih klapa Zlatni omiški grdelin
UKUPNO NASTUPA 2 2022., 2023.

NAGRADE NA FESTIVALU:

Na 1. Smotri dječjih klapa u okviru 56. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2022. klapa je u Kategoriji B (do 18 godina) osvojila prvu nagradu za osvojenih 97,00 bodova i time zavrijedila Zlatni omiški grdelin za osvojeno 1. mjesto.

Na 2. Smotri dječjih klapa u okviru 57. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2023. klapa je u Kategoriji B (učenici srednjih škola) osvojila prvu nagradu za osvojenih 99,00 bodova i time ponovo zavrijedila Zlatni omiški grdelin.

KONTAKT PODACI:

Josipa Favro Kurtović - 091 541 30 83; 020 711 129

FOTO GALERIJA

~~~~~

Na 2. Smotri dječjih klapa u okviru 57. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 2023. klapa je u Kategoriji B (učenici srednjih škola) i time zavrijedila Zlatni omiški grdelin.