Klapama Kampaneli i Žrnovnica zlata u večeri mješovitih klapa

09.Studeni.2023.

U četvrtak, 6. srpnja u programu 57. Festival dalmatinskih klapa u Omišu održana je Večer mješovitih klapa. Na Trgu Stjepana Radića natjecale su se klape:Kartolina – Windsor, Ontario, Kanada, Sveti duh – Vrbanj, Pulena Korčula, Dingač –Pelješac, Žrnovnica – Žrnovnica, Skradinski buk – Skradin, Puntadura – o. Vir, Kampaneli – Donja Kaštela i Ivo Lozica – Lumbarda.

Stručno ocjenjivačko povjerenstva u sastavu: dr.sc. Mirjana Siriščević, prof. Rajmir Kraljević i klapski tenor Branko Tomić prvu je nagradu, Zlatni štit s povijesnim grbom grada Omiša dodijelio klapi Kampaneli iz Donjih Kaštela, dok je Srebrni štit zavrijedila klapa Ivo Lozica iz Lumbarde. Treća nagrada, Brončani štit s povijesnim grbom grada Omiša pripala je klapi Pulena iz Korčule. Publika je najviše glasova dodijelila klapi Žrnovnica iz Žrnovnice kojoj je pripao Zlatni omiški leut.


Ocjene stručnog povjerenstva možete vidjeti u tablici ovdje.

~~~~~

Klapa Kampaneli iz Donjih Kaštela, Zlatni štit, prva nagrada stručnog ocjenjivačkog povjerenstva

Klapa Ivo Lozica iz Lumbarde, 2. nagr. povjerenstva – klapa Pulena iz Korčule, 3. nagr. povjerenstva

~~~~~

Klapa Žrnovnica, Zlatni leut, prva nagrada publike

~~~~~

Posebni gosti koncerta bili su veterani, klapa Zaliv iz Vela Luke koja je prije točno 50 godina na isti datum u potpuno istom sastavu prvi put nastupila u Omišu. Većina članova ove klape publici je vrlo dobro poznata jer je iz nje nekoliko godina kasnije nastala nadaleko poznata veloluška klapa Ošjak. U razgovoru s voditeljem večeri, nadahnutim Joškom Bonaćijem članovi klape, od kojih je jedan doputovao čak iz Manchestera da bi se ponovno popeo na omišku pozornicu, otkrili su niz zanimljivosti o njihovim prvim nastupima, a zatim su otpjevali pjesmu Dobra večer, mili cvite, istu onu koju su pjevali daleke 1973. godine. U nastavku večeri Velolučani su otpjevali još nekoliko pjesama i srcem i dušom pokazali kako je dalmatinska klapska pjesma u svojoj biti jednostavna i iskrena, te koliku ljubav i poštovanje gaje prema Festivalu i vjernoj omiškoj publici.

Kako se u vrijeme njihovog prvog nastupa nije dodjeljivala nagrada debitantima ravnatelj Festivala prof. Mijo Stanić simbolično im je uručio post festum nagradu za najbolje debitante tog davnog 7. Festivala dalmatinskih klapa Omiš 1973.
A te festivalske večeri, kao i sinoć pjevali su Tonči Miletić, Tomislav Padovan, Marko Gugić, Janes Vlašić i Vlaho Oreb.

~~~~~

Voditelj programa: Joško Bonaći.

~~~~~

Zanimljiv presjek povijesti i razvoja natjecanja mješovitih klapa pogledajte ovdje!

~~~~~

FOTOGALERIJE

FOTOGALERIJA NAGRAĐENIH

Fotografija: Vicko Vidan

~~~~~

FOTOGALERIJA VEČERI

Fotografija: Vicko Vidan

~~~~~

ORGANIZACIJA i TEHNIKA

Fotografija: Vicko Vidan

POKROVITELJ VEČERI: