Klape na Klisu – tridesetprvi put

27.Srpanj.2023.

Na kliškoj tvrđavi se, u sklopu Kliškog kulturnog ljeta, u ponedjeljak 24. srpnja održala 31. po redu smotra „Klape na Klisu“. Gledalište na tvrđavi bilo ispunjeno do posljednjeg mjesta, a mnogi su za vrijeme koncerta stajali na nogama.

Na kliškoj pozornici na otvorenom s jedinstvenom akustikom redale su se izvedbe muških, ženskih i mještovitih klapa koje su, u goste Klišanima i posjetiteljima, stigle iz Solina, Splita, Skradina, Zadra, Raba i Zagreba.

~~~~~

~~~~~

Ukupno devet klapa izvelo je neke od poznatih klapskih uspješnica, a publika je svaku od njih nagradila velikim pljeskom. A nastupile su muške klape Mriža iz Splita, Filip Dević iz Splita, Delmati iz Solina, Krijanca sa Raba, zatim ženske klape Oželanda iz Zagreba, Ventula iz Splita, Filip Dević iz Splita, Kapric iz Zadra, te mješovita klapa Skradinski Buk iz Skradina, većinom sudionici završnih večeri 57. Festivala dalmatinskih klapa u Omišu.
Prigodnom riječi nazočnima se obratio i poznati etnomuzikolog, skladatelj i melograf Joško Ćaleta.

~~~~~

Ivica Meštrović predsjednik HD Trpimir organizatora večeri izjavio je, između ostalog, da je ove 2023. godine HD Trpimir izdalo monografiju „Klape na Klisu trideset godina – 1992. – 2022.“  u kojoj je na otprilike 120 stranici prikazan kronološki presjek susreta svih godina.

Na upit kako uspijevaju na koncert dovesti klape uglavnom sudionice završnica ili osvajače nagrada sa omiškog festivala, umjetnički direktor legendarni klapski prvi tenor klape „Filip Dević“ Branko Tomić kratko je rekao: „Dugo godina sam, već 50 godina  u klapskom svijetu  i na Omišu i omiški festival je ta baza iz koje dolaze klape. Pratim i pokušavam prepoznati koje su to klape koje treba dovesti. Naravno tu je i višegodišnje iskustvo. Pripremam se 2-3 mjeseca prije večeri i od u početku odabranih petnaestak klapa izaberem na kraju devet koliko je ovaj put nastupilo na Klisu.“

Završnom arijom iz opere „Nikola Šubić Zrinski“ završio je i 31. susreta klapa na Klisu uz ugodno druženje i pismu do dugo u noć.

~~~~~