Na Reful osvojili publiku u Budimpešti

22.Listopad.2016.

Splitska klapa “Reful” vratila se iz Budimpešte, gdje je nastupila na Budapest Ritmo Festivalu. Klapa koja djeluje od 1989. godine (od 1994. sudjeluje na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu) jedna je pd onih koje se drže izvornih dalmatinskih napjeva i po tome je poznata na raznim smotrana širom Dalmacije. “Reful” ovih dana u mostarskom Muzičkom centru “Pavarotti” dovršava svoj prvi CD. Izdavač albuma je nizozemski “Sanil Records”, a producent albuma, ujedno i menedžer klape je Dragi Šestić iz Mostara koji ih je odveo na budimpeštanski festival.

Tonči Miletić Gulin, Bruno Klein, Mladen Radunić, Zdravko Kožul, Tonko Podrug i Miro Brnabić su na izvrstan način promovirali dalmatinsko kulturno blago i već dobili pozive za nastupe na nekoliko ljetnih festivala. Četrdesetpet minutnim nastupom donijeli su duh Dalmacije u Budimpeštu i time pokazali da mogu stati rame uz rame sa svjetskim imenim world musica.

Ovim antologijskim koncertom otvoreno je novo poglavlje za glazbeni izričaj – kaže Dragi Šestić. Inače, ovo prvo izdanje festivala koji je nastao kao nastavak izuzetno uspješnog WOMEX-a (sajam world musica koji se svake godine održava krajem listopada u nekom europskom gradu).

Nisam sanjao da će sva tri direktora festivala nakon koncerta oduševljeno doći do nas da zajedno nazdravimo – za kraj će Šestić.

reful-sestic

Bruno Klein, drugi tenor klape također je oduševljen novim iskorakom klape. – Prije godinu i po dana kontaktirao nas je iz Nizozemske Dragi Šestić i predložio dvije stvari: snimanje albuma i nastup na međumarodnom koncertu. Došao je do naših snimki i oduševio se. Prvo smo mu kazali da nas to ne zanima, da mi nismo za komercijalnu nego da nas zanima isključivo izvornost. No, on nas je uvjerio da to i njega zanima i da nam se zato javio – kaže Bruno i nastavlja – istina da su nam predložili daljnje koncerte i to nam je drago. Međutim, mi ne letimo, nego sam želimo istinski dalje klapski pjevati. Zato smo uvijek dolazili na omiški festival, jer on gaji izvornost, tradiciju i baštino, dakle sve ono što njeguje i naša klapa. Želio bih kazati da poseban timbar izvornosti klapi daje Tonči Miletić Gulin, legendarni prvi tenor nadaleko poznate klape “Ošjak” iz Vele Luke, a s nama je već dvije godine – završava Bruno Klein.

preneseno iz dnevnika "Slobodna Dalmacija" 22.10.2016.