Nikola Buble, čovjek vedre prirode i plemenite duše

18.Rujan.2015.

Prošlo je osam godina otkako smo ostali bez čovjeka koji je za klapski izričaj, ali i glazbu u cjelini, uradio nemjerljivo mnogo – bez dr. sc. Nikole Buble. Umjetnički ravnatelj Festivala dalmatinskih klapa Omiš bio je od 1992. do 1997. godine. Bio je redoviti profesor na Umjetničkoj akademiji Sveučilišta u Splitu, na poslijediplomskom studiju Kultura i društvo Odjela za sociologiju  Sveučilišta u Zadru, na Odjelu za glazbenu umjetnost, Fakulteta prirodoslovno-matematičkih i odgojnih znanosti Sveučilišta u Mostaru, te na poslijediplomskom studiju Filozofskog fakulteta u Ljubljani.

Kao dirigent je nastupao u Splitu, Zagrebu, Šibeniku, Dubrovniku, Ljubljani, Beogradu, Mainzu, Parizu, Stuttgartu, Beču, Bernu, najdjelatniji je bio kao zborovođa Djevojačkog zbora Glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita,  te kao dugogodišnji umjetnički voditelj i dirigent kultne Klape Trogir, s kojom je nastupao diljem svijeta i objavio dvadesetak diskografskih izdanja.

fdk-nbuble-2

Bio je prvi dirigent orkestra Hrvatske ratne mornarice u neovisnoj državi Hrvatskoj. Bio je umjetnički direktor Smotre jadranskog folklora, međunarodne Smotre mediteranskog folklora, Festivala dalmatinskih klapa, međunarodnog Hrvatskog festivala mandolinista, član Društva folklorista Hrvatske, Društva pedagoga Hrvatske, Hrvatskog muzikološkog društva, Hrvatskog društva skladatelja, International Council for Traditional Music…

A u monografiji “Festival dalmatinskih klapa Omiš 1967 – 2016″ autorica Herci Ganza, između ostalog piše: “Svojom je šarmantnom i vedrom prirodom, plemenitom dušom i izvornim dalmatinskim humorom, ali i silnom radnom energijom, požrtvovnošću, umijećem motivacije, kooperativnošću, idealizmom, stručnošću i pedantnošću ostao u sjećanju svih suradnika kao nezamjenjiva etnomuzikološka veličina koja je ostavila duboku trag u povijesti Festivala.”

Dr. Nikola Buble preminuo je u Splitu 17. rujna 2015. godine. Njegov odlazak pogodio je sve istinske glazboljupce i zaljubljenike u dalmatinsku glazbenu tradiciju.

Hvala Ti maestro i počivaj u miru!

U Monografiji o maestru ……

56. FDK Omiš 2022. otvoren je autorskom večeri posvećenoj maestru Nikoli Bubli

Pročitajte još o maestru ….